Diminuarea producţiei Alro loveşte din plin preţul acţiunilor companiei

0
18

Acţiunile Alro Slatina (ALR), cel mai mare consumator de energie electrică din ţara noastră, au căzut ieri cu 12,62%, până la 1,8 lei, cea mai mare cădere de la şocul Covid-19 din primăvara anului trecut, după apariţia în spaţiul public a unor ştiri privind diminuarea producţiei, ca primă etapă către închiderea cu totul a activităţii de producţie a aluminiului primar.

Tonul a fost dat de sindicalişti care, prin vocea preşedintelui Sindicatului Liber Aluministul, Constantin Popescu, au anunţat că deja au fost oprite 30 de cuve de electroliză, urmând ca în câteva zile Alro să-şi diminueze producţia cu 60%, fapt ce va duce la trecerea în şomaj tehnic a peste 1.000 de salariaţi din toate sectoarele pe care le deţine Grupul din Slatina.

Sindicaliştii reclamă preţurile “astronomice” ale energiei, de peste 2.300 lei/MWh, precum şi imposibilitatea găsirii în piaţă a cantităţilor necesare.

“Piaţa Zilei Următoare a devenit piaţa de referinţă, când ar trebui sa fie piaţă de reglaj. În această situaţie din care se pare, cel puţin în acest moment, că nu există nici o şansă de salvare, până la sfârşitul lunii martie, Alro îşi va închide porţile oprind toate capacităţile de producţie de aluminiu primar”, a spus Constantin Popescu.

Sindicaliştii caracterizează preţul energiei drept speculativ şi spun că producătorii de energie energie electrică au creat falsa impresie că nu pot produce mai mult, lucru complet fals.

Conform liderului de sindicat, închiderea Alro este ireversibilă întrucât redeschiderea doar unei hale de electroliză închisă necesită investiţii de peste 150 milioane de dolari. Or, există riscul ca în câteva zile hala să rămână fără energie electrică şi să nu mai poată produce aluminiu, astfel încât banii investiţi să fie degeaba. “Nimeni nu se va supune unui asemenea risc”, spune Constantin Popescu.

Liderul de sindicat afirmă că firmele care tranzacţionează energia în România sunt multinaţionale cu interese de grup, ce vor să obţină preţuri cât mai mari, vânzând la preţuri de nesuportate energia către industria românească, care va falimenta.

În aceste condiţii, liderul de sindicat solicită sprijinul tuturor instituţiilor statului abilitate în rezolvarea problemelor ce sunt de fapt ale întregii naţiuni. “Considerăm că elaborarea de legi care să pună măcar pe picior de egalitate consumatorii, producătorii şi traderii de energie, este singura soluţie de evitare a colapsului”, spune Constantin Popescu.

Pe de altă parte, conducerea companiei a anunţat că în forurile statutare ale societăţii nu s-a luat decizia închiderii activităţii de producţie, dar a lăsat să se înţelegă că nici mult nu mai este până acolo, ţinând cont de preţurile actuale ale energiei, pe care le consideră nefundamentate şi nesustenabile din punct de vedere economic.

“Situaţia economică este fluidă şi extrem de volatilă, iar în momentul în care conducerea societăţii va lua decizii de impact pentru societate şi investitori, va anunţa acest lucru potrivit reglementărilor în vigoare”, se mai spune în raportul semnat de directorul general Gheorghe Dobra şi de preşedintele Marian Daniel Năstase.

Vimetco PLC din Cipru deţine 54,19% din producătorul de aluminiu din Slatina, în timp ce Pavăl Holding are 23,2% iar Fondul Proprietatea deţine 10,2% din Alro. Fondul de Pensii Administrat Privat NN Pensii (Pilon II) gestionează acţiuni ALR ce echivalează cu 4,41% din companie, în timp ce Fondul de Pensii Administrat Privat AZT Viitorul Tău (Pilon II) gestionează acţiuni ce reprezintă 3,09% din Alro Slatina.

https://www.bursa.ro/_rss

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here