Doar 8% dintre firme au direcționat 20% din impozit sub formă de sponsorizări deductibile

0
327
Doar 8% dintre firme au direcționat 20% din impozit sub formă de sponsorizări deductibile

Doar 8% dintre societățile comerciale din România au direcționat 20% din impozit sub formă de sponsorizări deductibile. De asemenea, doar 41% din sumele potențiale de sponsorizare au fost folosite în 2020.

Un număr de doar 49.550 de societăți comerciale din cele 606.995 înregistrate în acest moment în România au realizat cheltuieli cu sponsorizarea și au direcționat până la 20% din impozit către entitățile eligibile, inclusiv ONG-uri.

Valoarea totală direcționată în 2020 a fost de 335,9 milioane de Euro, în creștere cu 12% față de anul precedent.

Datele sunt evidențiate de proiectul de cercetare realizat de Asociația pentru Relații Comunitare (ARC) împreună cu EY România.

Societățile comerciale pot direcționa sub formă de sponsorizări deductibile 20% din impozitul pe profit, însă nu mai mult de 0,75% din cifra de afaceri (companii, cu cifra de afaceri peste 1 milion Euro), respectiv 20% din impozitul pe venit (microîntreprinderi, cu cifra de afaceri sub 1 milion Euro).

În pofida modificărilor legislative din 2017 și 2018, care au afectat potențialul facilității fiscale, sumele direcționate s-au menținut pe un trend crescător în ultimii cinci ani. În 2020, creșterea a
fost de 12% față de anul precedent.

În același timp, și numărul de societăți comerciale care au folosit facilitatea fiscală de 20% continuă să crească, dar acesta rămâne pe mai departe extrem de mic (49.550) în comparație cu totalul societăților eligibile pentru sponsorizare (606.995). Astfel, doar 8% din totalul de companii și microîntreprinderi au făcut sponsorizări în anul 2020.

Din potențialul total de sponsorizare, 86% provine de la companii și 14% de la microîntreprinderi.

Dacă toate firmele care au plătit impozit pe profit sau venit ar fi folosit facilitatea fiscală la capacitate maximă, peste 811 milioane de Euro puteau fi direcționați și investiți în domenii cheie, precum educația, sănătatea sau mediu.

În București, orașul cu cel mai mare număr de ONG-uri înregistrate, suma redirecționată a fost de 216.003.180 RON, provenind de la 3.491 de contribuabili. În județul Cluj, 1.041 contribuabili au folosit facilitatea 20% și au redirecționat 47.969.001 RON.

Lev Fejes, Head of Research ARC România, spune că firmele au un potențial mai mare pentru sponsorizări și dețin cea mai mare parte din potențialul neutilizat: „trebuie să încurajăm microîntreprinderile să folosească această facilitate. În 2020, 6% din microîntreprinderi au direcționat 17,5 milioane Euro. Implicarea acestora în sectorul nonguvernamental ar duce la o întărire a tuturor serviciilor sociale, de sănătate, culturale și civice, pe care ONG-urile le oferă comunităților locale”.

(sursa: Mediafax)

Doar 8% dintre firme au direcționat 20% din impozit sub formă de sponsorizări deductibile

Doar 8% dintre societățile comerciale din România au direcționat 20% din impozit sub formă de sponsorizări deductibile. De asemenea, doar 41% din sumele potențiale de sponsorizare au fost folosite în 2020.

Vești bune pentru bugetari! Voucherele de vacanță revin în 2022. Vor fi pe card

Tichete de vacanță noi vor fi pe suport magnetic, pe card, a declarat, miercuri seara, ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin Daniel Cadariu.

Italia impune de joi test negativ obligatoriu pentru toţi călătorii care sosesc din UE

Ministerul afacerilor externe precizeaza ca autoritatile italiene au revizuit conditiile de intrare in tara in contextul pandemiei toti romanii care intra incepand de joi in italia trebuie sa aiba formularul digicat certificat covid si test negativ

Jurma: Debutul valului Omicron va avea loc în jurul datei de 15 ianuarie

Politicienii nu au curaj să le ceară oamenilor să renunțe la petrecerile de Crăciun și Revelion, spune epidemiologul Octavian Jurma, care arată că, în România, debutul valului Omicron va fi în jurul datei de 15 ianaurie.

Șirul evenimentelor în scandalul Șoșoacă-echipa Rai Uno prezentat de Poliție

Scandalul dintre Diana Șoșoacă și jurnalista de la Rai 1, Lucia Goracci, a început după ce senatoarea s-a răzgândit în ceea ce privește interviul. Când echipa de jurnaliști a vrut să plece, familia Șoșoacă a încuiat ușa. Senatoarea a spus că se teme că echipa din Italia are droguri.

Inflația din Marea Britanie atinge cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani

Inflația din Marea Britanie a urcat în noiembrie la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani,anunțul venind înainte de ședința crucială de politică monetară a Băncii Angliei care va avea loc joi, relatează CNBC.

UE vrea să înceteze să mai finanţeze noi conducte de petrol şi gaze

Uniunea Europeană intenţionează ca în viitor să înceteze să mai finanţeze noi conducte de petrol şi gaze, pe măsură ce se reorientează spre promovarea surselor de energie care sunt mai puţin dăunătoare pentru mediu, transmite DPA.

Atenție șoferi! Lapoviță și ninsoare pe autostrăzile A2 și A4. Pericol de polei
Galerie Foto Se semnalează lapoviță și ninsoare pe autostrada A2 București-Constanța, tronsonul kilometric 193 – 212, și pe autostrada A4 Ovidiu-Agigea. Există posibilitatea formării poleiului.

Bucureștenii din Sectorul 5 plătesc taxă de parcare în funcție de zona de reședință

Bucurestenii din sectorul 5 vor plati de la 1 ianuarie pentru locul de parcare intre 300 si 600 de lei pe an in functie de zona de resedinteta unde este solicitat locul informeaza miercuri primaria sectorului 5

Preţurile terenurilor din Capitală aproape s-au dublat ȋn 2021

Preţurile terenurilor din Bucureşti potrivite pentru dezvoltări imobiliare aproape s-au dublat în acesta an, cele mai scumpe zone fiind în continuare centrul şi nordul, arată o analiză a companiei de consultanţă imobiliară Investpoint.

Dezinteres total față de vaccinare. Mai putin de 7000 de persoane s-au imunizat cu prima doză în ultimele 24 de ore

Peste 34.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, conform statisticii realizate de Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19. Doar 6.766 sunt la prima doză.

VIDEO Klaus Iohannis: Demisia lui Florin Roman va fi acceptată

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că a primit demisia ministrului Cercetării, Florin Roman, depusă miercuri. Demisia va fi acceptată, a spus președintele.

Președinta Comisei Europene ANUNȚĂ când va deveni dominantă în UE tulpina Omicron

Tulpina Omicron de COVID-19 va deveni dominantă în UE până la jumătatea lunii ianuarie 2022, a declarat șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen în Parlamentul European. Ea cere creșterea ratei de vaccinare, scrie Reuters.

Adrian Câciu : Vom avea TVA de 5% pentru apartamente de până la 140.000 de euro

Adrian Câciu, noul ministru al finanţelor, a declarant în exclusivitate pentru ZF faptul că Executivul va majora pragul TVA-ului de 5% de la 450.000 de lei cât este în prezent, la 140.000 de euro.

PROPUNEREA premierului Nicolae Ciucă pentru interimatul Ministerului Cercetării

Source