DUPA CE A PARASIT ROMGAZ Adrian Volintiru – CEO al unei companii din domeniul metalelor rare

0
215

Adrian Volintiru, demis de la conducerea Romgaz în ianuarie, este acum CEO la o companie din minerit, Romanium Metal, axată pe metale rare, informează E-nergia.ro.

“Firma se ocupă cu explorarea şi exploatarea metalelor rare şi a neferoaselor, vorbesc aici despre beriliu, litiu, cupru, nichel. Este activă doar în România, sunt patru lucrări de prospecţiuni şi exploatare”, ne-a spus Volintiru, solicitat să comenteze informaţia pe care am găsit-o pe contul lui personal de pe o reţea de socializare.

Potrivit datelor Termene.ro, Romanium Metal a fost înfiinţată în 2018 şi este deţinută, în părţi egale, de Luca Gheorghe şi Luca Ioana. Date despre această firmă nu sunt foarte multe, dar cei doi pare că sunt activi în alte companii care se ocupă de minerit şi metale rare.

Luca Gheorghe şi Luca Ioana,

De asemenea, cei doi deţin compania Global Centurions SRL care apare într-un context legat de piaţa metalelor rare, conform sursei citate.

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a organizat în toamna 2019 trecut o procedură de licitaţie, neanunţată public, în vederea atribuirii unei licenţe de explorare a unui perimetru cu posibile zăcăminte de cobalt şi litiu din vestul României, vitale pentru industria aflată în plin avânt a bateriilor, conform E-nergia.ro.

Subsidiara românească a companiei canadiene Leading Edge Materials, specializată în exploatarea mineralelor şi metalelor rare, care deţine în Suedia una dintre cele mai mari mine de grafit din lume, a solicitat ANRM o licenţă de explorare pentru perimetrul Bihor Sud, în vederea unei eventuale dezvoltări ulterioare a potenţialelor zăcăminte de cobalt şi litiu de acolo.

Interesată de acest perimetru era şi firma Global Centurions. Aceasta a deschis un proces la Curtea de Apel Bucureşti împotriva ANRM, prin care a solicitat anularea procedurii de licitaţie pentru licenţa de explorare a perimetrului Bihor Sud înainte de declararea unui câştigător. În consecinţă, procedura competitivă a fost suspendată. Anul trecut, instanţa a respins solicitarea celor de la Global Centurions, sentinţă care poate fi atacată cu apel, potrivit E-nergia.ro.

Pe lângă aceste două firme, Luca Gheorghe şi Luca Ioana mai apar acţionari, tot aşa, fiecare cu câte 50% în companiile Solace Mining, Ene-Min Development SRL şi Augustine Trading Proffesionals SRL.

Consiliul de Administraţie al Romgaz l-a revocat în ianuatrie pe Constantin Adrian Volintiru din funcţia de director general al Romgaz, cel mai mare producător de gaze din România, decizie pe care Volintiru a calificat-o inexplicabilă. El fusese numit în funcţia de director general al Romgaz în iunie 2018, iniţial pe o perioadă de 4 luni. Ulterior, în octombrie 2018, a fost numit pe această funcţie pentru un mandat de patru ani, notează sursa citată.

Adrian Volintiru a fost secretar de stat în Ministerul Economiei în perioada noiembrie 2013 – martie 2014 şi preşedinte al Autorităţii de Valorificare a Activelor Statului în perioada noiembrie 2012 – noiembrie 2013.

Acesta a ocupat şi diverse funcţii de conducere în companii precum Poşta Română (preşedinte CA), Vulcan (director general), Upetrom 1 mai (director general), Rompetrol Downstream şi Rompetrol Rafinare (director financiar) etc.

Source