Piaţa imobiliară din România suferă de stres sistemic, asemeni altor pieţe din regiune, ca o reminiscenţă a lockdown-ului, când s-au tipărit foarte mulţi bani şi a crescut foarte mult inflaţia, subliniază Eduard-Mircea Uzunov, fondatorul Regatta Real Estate, care ne îndeamnă să ne păstrăm optimismul şi să ne punem la adăpost de inflaţie anul acesta, prin investiţii imobiliare.
“În perioada imediat următoare pandemiei s-a investit mult în imobiliare, pentru a se evita inflaţia. Acum se speră ca, în 2024, odată cu scăderea ei, să scadă şi dobânzile bancare şi atunci să îşi revină – poate – şi piaţa creditărilor, care a scăzut foarte tare în ultima perioadă a anului 2023”, ne-a transmis domnul Uzunov.
Conform domniei sale, pe piaţa terenurilor există cerere pentru locaţii foarte bune, iar terenurile trebuie să aibă eventual şi o autorizaţie de construcţie pentru proiect, motivul fiind anularea PUZ-urilor, care au un viitor incert.
Dezvoltatorii sunt precauţi şi se uită foarte atent la detalii, spune specialistul: “Odată cu scăderea inflaţiei ne aşteptăm, cum am spus, la scăderea dobânzilor, care va impulsiona piaţa imobiliară şi prin care terenurile îşi vor recăpăta binemeritata valoare. Piaţa rezidenţială s-a arătat încetinită în ultima perioadă a anului 2023, a pus frână, din motivul enunţat anterior, majorarea dobânzilor. Sperăm ca piaţa birourilor să-şi revină, pentru că s-a construit foarte puţin şi atunci ceea ce se construieşte nou capătă cerere”.
Pentru piaţa industrială avantajele sunt bune, iar piaţa de retail a înregistrat anul trecut cea mai mare tranzacţie, de 219 milioane euro, prin vânzarea Vel Pitar către grupul Bimbo.
“Retailul stradal a avut de suferit, datorită faptului că – mai ales Calea Victoriei, care crescuse destul de frumos în ultimii ani – a primit un recul, din cauza zvonurilor legate de închiderea magazinelor de la parter. S-a luat, într-un final, măsura ca magazinele, spaţiile comerciale de la parter să nu se închidă, ci să se închidă rezidenţialul din blocurile de pe lista de risc seismic încadrate în clasele I şi II”, ne-a mai precizat fondatorul Regatta, adăugând: “La nivel naţional, Clujul a crescut, spre exemplu, datorită Festivalului Untold, şi mă bucură rezultatele Oradei, pentru că este un oraş Art-Nouveau special, superb, foarte bine promovat şi atunci este normal să crească preţurile imobiliare.
Locaţia rămâne primul indicator care influenţează preţurile. Inflaţia, după cum am spus, este alt factor decisiv. A crescut costul coşului zilnic şi este evident că atunci când plătim dublu faţă de 2019 vom vedea încetiniri, însă trebuie să rămânem optimişti.
De ce? Pentru că ne scapă de inflaţie tocmai investiţia în imobiliare. Astăzi pui nişte bani şi – dacă vrei – în şase luni de zile sau în câţiva ani, obţii mai mult pe o anumită proprietate, ocolind astfel inflaţia”.
Eduard Uzunov ne spune şi când este înţelept să cumpărăm: “Atunci când găsim locaţia ideală, pentru că acesta rămâne cel mai important aspect. Unde te simţi tu bine, cât de aproape eşti de o piaţă, un supermarket sau un parc. Contează confortul şi dacă poţi să ieşi în câştig este perfect.
Prin activitatea Regatta, de peste treizeci de ani, îmi amintesc că – la un moment dat, în anii 2010, 2011, 2012 sau poate şi mai devreme – toate asociaţiile de locatari voiau să-şi pună blocurile pe listele de reconsolidare, pentru ca aceasta să se realizeze pe banii primăriei.
Până acum, nu ştiu dacă Primăria a făcut câteva blocuri. Ştiu că pe lista de acum sunt nouă blocuri care vor intra în consolidare, dar nu se ştie când, aşa că agonia capitalei se va mai prelungi puţin, din păcate, însă tot imobilele ei vechi fac din ea «Micul Paris»”.
În cadrul Regatta, există unele tranzacţii imoportante în zona Ateneului Român, unde se revigorează piaţa, inclusiv o tranzacţie remarcabilă, a unei clădiri mixte, de retail şi rezidenţial, care s-a vândut cu 24 de milioane de euro, potrivit domnului Uzunov: “Avem tranzacţia cu Hotelul Mondrian, care va fi tot pe strada Georges Clemenceau colţ cu George Enescu, de data aceasta, şi – dacă ne uităm pe lista tranzacţiilor imobiliare ale companiei – vedem, în afară de clienţii noştri strategici, statornici, Ambasada Elveţiei, Ambasada Sloveniei, Ambasada Emiratelor Arabe Unite, Ambasada Marocului ş.a.
Toate aceste tranzacţii denotă profesionalismul echipei Regatta, care de peste 30 de ani punctează cele mai importante tranzacţii din piaţa imobiliară”.
Anul trecut, compania a încheiat tranzacţii semnificative în piaţă şi se aşteaptă la o cifră de afaceri mai mare comparative cu cea din anul trecut, având în vedere negocierile în care este implicată. Sursa citată ne-a atransmis că deja există semnate antecontracte privitoare la vile restaurate sau în curs de restaurare, cu preţuri cuprinse între 1,5 şi 10 milioane de euro.
Regatta împlineşte, în acest an, 31 de ani de activitate pe piaţa imobiliară, fiind una dintre cele mai longevive companii cu capital integral românesc şi unul dintre jucătorii cheie ai industriei de real estate.
https://www.bursa.ro/_rss
I vsited mltiple sites however tthe audio feature forr
audxio songs urrent at his web site iis actuallly wonderful.