Experții îl contrazic pe Charles Darwin. Sunt bune emoțiile în luarea deciziilor?

0
276

Joi, 06 Ianuarie 2022, ora 04:30

308 citiri

Celebrul naturalist Charles Darwin a formulat teoria emoției în 1872, în care susținea că emoțiile oamenilor erau un vestigiu a cărui utilitate a fost înlocuită de evoluția rațiunii. Acum, experții îl contrazic, afirmând că emoțiile ne îmbunătățesc raționamentul și ajută la luarea deciziilor.

Oamenii nu pot emite hotărâri sau chiar să gândească, fără să fie influențați de emoții, susține fizicianul Leonard Mlodinow, în publicația britanică The Guardian. El afirmă că cea mai importantă descoperire cu privire la rolul emoției este că, chiar și atunci când crezi că iei o decizie logică, ”la rece”, asta nu este pe deplin adevărat.

Oamenii nu sunt de obicei conștienți de asta, dar însuși procesul lor de gândire este foarte influențat de ceea ce simt în acel moment, uneori subtil, alteori nu. După cum spune neurologul Raplh Adolphs, de la Institutul de Tehnologie California din Statele Unite: ”fiecare emoție este o stare funcțională a minții, care vă pune creierul într-un anumit mod de operare, ce vă ajustează obiectivele, vă direcționează atenția și vă modifică importanța pe care o atribuiți diverșilor factori, pe măsură ce faceți calcule mintale”.

Fizicianul compară creierul uman cu un Iphone care efecteuază în mod constant calcule, dar într-un mod mult mai complex. Mintea evaluează ce acțiuni sunt necesare pentru a vă menține sănătatea, de a preveni moartea prematură și de a crește probabilitatea de a vă reproduce.

Noua viziune modernă asupra emoției nu mai corespunde teoriei lui Darwin. Studiile arată că oamenii cu un nivel ridicat de inteligență emoțională se descurcă mai bine în viața personală și profesională.

Prin învățarea modului în care emoțiile ne afectează gândurile și raționamentul, putem ști să le recunoaștem și să le monitorizăm. Apoi, odată ce suntem în contact cu adevăratele noastre sentimente, putem lua măsuri pentru a le gestiona oricând ar fi benefic.

Mai trebuie precizat un fapt important, care a reieșit dintr-un studiu legat de emoțiile oamenilor. Când acestea devin prea intense, este util ca ființele umane să știe cum să le atenueze, deoarece există riscul luării unor decizii greșite, în aceste cazuri.

Citeste si:

Source

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here