Exporturile iraniene de petrol au depăşit 1 milion de barili pe zi pentru prima dată în aproape trei ani

0
158

Exporturile iraniene de petrol au crescut la peste 1 milion de barili pe zi pentru prima dată în aproape trei ani, pe baza estimărilor companiilor care urmăresc livrările, reflectând transporturile crescute către China, informează news.ro.

Livrările de petrol ale Teheranului în străinătate au fost limitate de când fostul preşedinte american Donald Trump a retras SUA, în 2018, din acordul nuclear convenit în 2015 şi a reimpus sancţiuni Iranului, menite să reducă exporturile de petrol şi veniturile asociate ale acestei ţări.

Iranul a menţinut unele exporturi, în ciuda sancţiunilor, deoarece intermediarii găsesc modalităţi de a ascunde originea importurilor.

Companiile de urmărire a tancurilor petroliere spun că China este destinaţia majorităţii acestor transporturi.

Administraţia preşedintelui Joe Biden a discutat despre importuri cu China, dar nu a impus sancţiuni persoanelor şi companiilor chineze.

Beijingul a cerut Statelor Unite să ridice sancţiunile împotriva Iranului, cărora China se opune.

Discuţiile indirecte dintre Iran şi Statele Unite privind relansarea acordului nuclear au fost reluate marţi, la Viena.

Dacă discuţiile vor avea succes, Iranul ar putea relua vânzările libere de petrol.

Iranul a reuşit să crească exporturile în 2021, în ciuda sancţiunilor, potrivit estimărilor consultanţilor şi analiştilor din industria petrolului. Aceste exporturi rămân cu mult sub cele 2,5 milioane de barili pe zi realizate înainte de reimpunerea sancţiunilor.

Firma de consultanţă Petro-Logistics, care urmăreşte fluxurile de petrol, a declarat că exporturile de ţiţei ale Iranului au crescut în decembrie la peste 1 milion de barili pe zi, cel mai ridicat nivel din aproape trei ani, deşi au scăzut înapoi la aproximativ 700.000 de bpd în ianuarie.

Nu ne aşteptăm să vedem exproturi de 1 milion de barili pe zi în mod constant până când nu va exista o schimbare în peisajul politic”, a spus directorul general al Petro-Logistics, Daniel Gerber.

O sursă comercială a declarat că volumele din ianuarie au scăzut cu aproximativ 300.000 de barili de petrol pe zi comparativ cu decembrie şi a adăugat că volumele fluctuează din cauza lipsei de nave.

Creşterea exporturilor iraniene vine pe măsură ce oferta globală strânsă a contribuit la avansul preţului petrolului la un nivel maxim din ultimii şapte ani, de 94 de dolari pe baril.

O ridicare a sancţiunilor americane ar permite, teoretic, Iranului să înceapă să readucă exporturile de ţiţei la 2,5 milioane barili pe zi, un nivel văzut ultima dată în 2018.

Ministerele iraniene de petrol şi de externe nu au răspuns la o solicitare a Reuters de comentarii cu privire la nivelurile exporturilor de petrol.

Ministerul de Externe al Chinei, ca răspuns la o întrebare privind importurile iraniene de petrol ale Chinei, a spus: “Comunitatea internaţională, inclusiv China, a desfăşurat o cooperare normală cu Iranul în cadrul legal global, care este atât rezonabil, cât şi legitim. Merită respect şi protecţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei.

https://www.bursa.ro/_rss

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here