Luni, 08 August 2022, ora 04:45
298 citiri
În ultimul deceniu, cantitatea de zahăr adăugată și de îndulcitori nenutritivi din alimente și băuturi a crescut dramatic, potrivit unui studiu publicat de The Conversation și Science Alert.
Folosind datele vânzărilor de pe piața globală, autorii studiului au analizat cantitatea de zahăr adăugat și de îndulcitori nenutritivi vândute în alimente și băuturi ambalate din 2007 până în 2019. Cantitatea per persoană de îndulcitori nenutritivi din băuturi este acum de 36% mai mare la nivel global. Zaharurile adăugate în alimentele ambalate sunt cu 9% mai mari.
Oamenii sunt atrași în mod natural de zahăr. Unele alimente dulci în mod natural, precum fructele și mierea, au reprezentat și o sursă importantă de energie pentru strămoșii noștri, amintesc autorii cercetării.
Dar în lumea modernă de astăzi, am avea tendința de a consuma prea multe tipuri de alimente și băuturi cu zahăr adăugat și nenaturale. Pe rafturile supermarketurilor, aceste produse sunt adesea foarte ieftine și promovate mai mult.
S-a dovedit că consumul de zahăr adăugat poate avea efecte catastrofale asupra sănătății, ducând la riscul de obezitate, diabet de tip 2 sau chiar probleme dentare, spun cercetătorii. Prin urmare, multe guverne au luat măsuri pentru a limita aceste aporturi în alimente și băuturi.
Dar acest lucru a avut un efect pervers: producătorii, pentru a evita sancțiunile sau pentru a răspunde la schimbarea preferințelor publice, au recurs treptat la îndulcitori nenutritivi pentru a îndulci alimente, precum aspartamul sau stevia. Cu toate acestea, acești îndulcitori nenutritivi prezintă și riscuri pentru sănătate și ne pot încuraja să consumăm din ce în ce mai multe alimente dulci, explică cercetătorii.
„Acest lucru este deosebit de îngrijorător pentru copii, care încă dezvoltă preferințe gustative de-a lungul vieții”, avertizează cercetătorii. Studiul lor arată că acești îndulcitori nenutritivi sunt cel mai adesea adăugați la dulciuri, cum ar fi înghețata și prăjiturile dulci.
Diferențele dintre țările bogate și cele sărace
Cantitatea de zahăr adăugată folosită pentru a îndulci băuturile a crescut între timp la nivel global. Cu toate acestea, subliniază cercetătorii, acest lucru se explică în mare măsură printr-o creștere cu 50% în țările cu venituri medii, cum ar fi China și India.
Studiul arată că producătorii de alimente ar oferi într-adevăr produse mai puțin zaharoase și „mai sănătoase” țărilor mai bogate, unde piața alimentelor și băuturilor ambalate este saturată, în timp ce „pentru a-și continua creșterea, marile companii din industria alimentară și a băuturilor cresc cantitatea în țările cu venituri medii.
„Trebuie să urmărim îndeaproape „îndulcirea “ alimentelor și băuturilor și utilizarea tot mai mare a zaharurilor adăugate și a îndulcitorilor nenutritivi”, concluzionează cercetătorii. Acest lucru poate să modeleze preferințele noastre viitoare de gust, alegerile alimentare și sănătatea umană la nivel global.”
Citeste si: