Femeie atacată de o haită de câini în grădina casei. De ce nu a putut fi pedepsit ciobanul care avea în grijă câinii

0
55

Luni, 20 Decembrie 2021, ora 04:02

146 citiri

Un cioban din județul Maramureș, trimis în judecată după ce câinii săi au intrat în grădina unei femei și au atacat-o, a fost declarat nevinovat. Sentința nu este definitivă.

Judecătoria Sighetu Marmației a pronunțat în 9 decembrie 2021 o primă sentință într-un dosar penal deschis în 2016, după ce câinii unui cioban din comuna Rona de Jos au atacat o femeie, în grădina propriei case.

Ciobanul a fost trimis în judecată fiind acuzat că „în data de 07.04.2016, în calitate de cioban, în timp ce păstorea o turmă de oi în locul numit „Sărata” de pe raza comunei Rona de Jos, nu a luat măsurile de prevenire ale atacatului câinilor aflaţi în turmă, care au atacat-o, au muşcat-o şi au dărâmat-o la pământ pe persoana vătămată care se afla în grădina locuinţei sale”. În cădere, femeia atacată de câini și-a fracturat osul de la mâna stângă având nevoie de 50-55 de zile de îngrijiri medicale.

La proces, proprietarul turmei de oi a declarat că deţinea la stână trei câini aparţinând rasei Ciobănesc Carpatin, din care unul era de talie mică şi blând, ce însoţea turma de oi, iar alţi doi câini de talie mare pe care îi ţinea legaţi în timpul zilei la stână şi care nu însoţeau oile din cauză că erau agresivi când întâlneau persoane străine. Totuși, ciobanul angajat, fără știrea proprietarului oilor, a dezlegat câinii și i-a luat împreună cu turma justificând că „poate vor veni lupii la oi”.

Motivele achitării

Ciobanul trimis în judecată cu acuzația că nu a luat măsuri pentru a preveni atacul câinilor a fost declarat nevinovat. Judecătorul a arătat că „norma legală indică neechivoc că proprietarul ori deţinătorul temporar al câinelui are obligaţia, sub sancţiunea legii penale, de a supraveghea câinele şi de a împiedica atacul canin asupra unei persoane exclusiv în situaţia în care deplasarea turmei ori a cirezii se face pe un drum public”.

Cu alte cuvinte, judecătorul a considerat că, fiind pe o fâneață, și nu pe un drum public, ciobanului nu îi revenea obligația prevăzută de lege pentru prevenirea unui atac al câinilor. „Fapta imputată inculpatului a avut loc pe un teren proprietate privată cu destinaţia fâneaţă/teren împădurit, la o distanţă considerabilă de uliţa comunală”, a mai arătat judecătorul.

Magistratul care l-a declarat nevinovat pe cioban a mai arătat că achitarea ciobanului „nu înseamnă o legitimare a conduitei pasive a inculpatului, fapta acestuia rămânând pasibilă de sancţionare în temeiul normelor generale aplicabile, respectiv pe calea acţiunii în răspundere civilă delictuală”. Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Citeste si:

Source

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here