Joi, 13 Ianuarie 2022, ora 05:29
546 citiri
Mai mulți oameni de știință din Statele Unite și din Europa au efectuat un studiu legat de Arctica și au constatat cu mare îngrijorare că în ultima vreme se produce un fenomen periculos, care pune în pericol viața a 5 milioane de locuitori. Schimbările climatice au dus la dezghețarea permafrostului din această regiune și producerea de cratere și prăbușiri ale solului în zone vaste din Rusia, America de Nord și Scandinavia.
Experții au anunțat că 70% din infrastructura din Arctica și 30-50% din cea critică sunt expuse riscului de deteriorare până în anul 2050, cu costuri estimate de zeci de miliarde de dolari, potrivit BBC News.
”Terenul se prăbușește chiar în fața noastră”, a declarat un locuitor din Alaska pentru postul de televiziune BBC. Se așteaptă ca schimbările climatice să amenințe viața așa cum o cunoaștem, precum și natura.
”Comunitățile arctice sunt total diferite, dar toți cei care trăiesc pe permafrost se luptă cu adevărat să supraviețuiască”, a declarat Kaare Siquaq Erickson, un locuitor din Alaska, care lucrează ca mediator cultural între rezidenți și instituțiile statele.
Permafrostul este definit ca terenul care a fost înghețat continuu timp de mai mult de doi ani. El acoperă aproximtiv un sfert din suprafața terestră a emisferei nordice, inclusiv jumătate din Canada și 80% din Alaska.
Un miliardar american aruncă bomba: Alarmă privind recesiunea mondială din 2022
Studiile arată că schimbările climatice din Arctica au determinat că această regiune se încălzește de două până la patru ori mai repede decât restul Pământului.
”Atât construcția în sine, cât și încălzirea climei provoacă dezghețarea permafrostului, ceea ce amenință infrastructura existentă și viitoarele proiecte de construcții”, a spus Jan Hjort de la Universitatea Oulu din Finlanda, autorul principal al studiului publicat în revista Nature Reviews earth & Environment.
În Rusia, până la 80% din clădirile din unele orașe construite pe permafrost sunt deteriorate, datorită prăbușirii terenurilor, arată cercetarea. Cele mai multe orașe din Arctica sunt situate în Rusia.
”Pe măsură ce temperatura la suprafață se apropie de zero grade în zona Arctică, vedem valuri uriașe de probleme”, a spus Louise Farquaharson de la Universitatea Fairbanks, Alaska.
Citeste si: