Miercuri, 05 Ianuarie 2022, ora 05:00
266 citiri
Anders Fogh Rasmussen, fostul secretar general al NATO, a făcut dezvăluiri din spatele ușilor închise, referitor la discuțiile pe care le-a avut cu Vladimir Putin. La o întâlnire dintre cei doi, liderul de la Kremlin i-a spus că ”ar vrea să dizolve alianța nord-atlantică”.
În perspectiva noilor convorbiri dintre alianță și Rusia, Rasmussen susține că ”este timpul ca NATO să răspundă la cacealmaua lui Putin”, într-un articol publicat în Politico.
Noile propuneri ale Rusiei sunt mai degrabă fanteziste, ele ”solicitând NATO să ceară acordul Moscovei, pentru a desfășura trupe în Europa de Centrală și de Est și să oprească orice exerciții militare în apropierea țării”, spune fostul secretar general al alianței.
Rasmussen vorbește și despre faptul că Rusia cere ”o garanție scrisă din partea NATO că Ucraina nu va adera la alianță”. În plus, Moscova dorește un tratat cu Statele Unite care i-ar interzice Washington-ului să trimită nave și avioane de luptă în ”zonele în care pot lovi ținte de pe teritoriul celeilalte părți”, cum ar fi Marea Baltică și Marea Neagră.
Fostul înalt oficial al NATO consideră că propunerile Rusiei nu sunt serioase și ”nu vin din partea unui om (Putin -n.a.) care își dorește pacea. Moscova a mai încercat acest lucru și în trecut, în noiembrie 2019.
Atunci NATO a respins un proiect de Tratat european de securitate propus de Rusia, întrucât relația dintre cele două părți era suficient acoperită de documente anterioare.
Rasmussen crede că ”Putin este priceput să creeze crize doar pentru a le stinge mai târziu, ca un pompier care încearcă să stingă propriul incendiu, amenințând că va invada Ucraina”.
Pe deasupra, el susține că Putin joacă bine ”cu o mână proastă, o cacealma”, dar tactica lui va funcționa dacă nu acționăm”. Este timpul ca NATO să intre în joc și să-și impună punctul de vedere.
Opiniile lui Rasmussen amintesc despre faptul că NATO a promis Georgiei și Ucrainei, la București, că le va primi în organizația nord-atlantică, iar acum este momentul să își ducă la îndeplinire promisiunea.
Concluzia fostului secretar general NATO este faptul că ”alianța nu poate negocia cu Rusia, cu țeava unei arme la tâmplă”. Dialogul este unul necesar, dar făcut în condiții normale și nu în fața unor amenințări.
Citeste si: