Gimnastul rus Ivan Kuliak a primit interdicție de a concura timp de un an pentru că a purtat litera Z, simbol pro-război, în timpul unei competiții

3
262

Gimnastul rus Ivan Kuliak a primit o interdicție pentru un an după ce a purtat litera „Z”, simbol al sprijinirii invaziei Ucrainei de către Rusia, în timpul unui eveniment din Qatar, în martie, a anunțat Federația Internațională de Gimnastică (FIG), citată de The Guardian.

18 Mai 2022, 16:10 (actualizat 18 Mai 2022, 17:55) Știrile TVR |

Ivan Kuliak purtând litera Z pe podium, lângă un sportiv ucrainean

Sportivul de 20 de ani, care a câștigat bronzul la paralele la Cupa Mondială pe Aparate de la Doha, a afișat litera Z în timp ce se afla pe podium alături de medaliatul cu aur, gimnastul ucrainean Illia Kovtun.

Forțele ruse au început să folosească folosit litera „Z” ca simbol de identificare pe vehiculele lor care au invadat Ucraina în urma invaziei. Litera a fost de asemenea folosită de susținătorii invaziei.

„Domnul Kuliak a încălcat statutele FIG, codul de disciplină al FIG, codul de etică al FIG, codul de conduită al FIG și regulamentele tehnice ale FIG atunci când a purtat litera „Z”,  a explicat Federația,  într-un comunicat.

„[El] nu are voie să participe la niciun eveniment sau competiție desfășurată sub umbrela Federației Internaționale de Gimnastică sau organizat de o federație membră a FIG  sau afiliată,  timp de un an de la data prezentei decizii” – se mai arată în hotărârea FIG.

Kuliak nu a regretat faptul că a afișat litera Z  și a susținut că va sprijini întotdeauna pacea. „Am văzut că o purta (litera Z, n.red) armata noastră și m-am uitat la ce înseamnă acest simbol. S-a dovedit că [înseamnă] „pentru victorie” și „pentru pace”, a explicat gimnastul.  „Nu i-am dorit nimic rău nimănui, doar mi-am susținut poziția”, a adăugat el.

Lui Kuliak i s-a retras medalia de bronz și va trebui să returneze premiul în bani de 500 de franci elvețieni.  El are la dispoziție 21 de zile pentru a face recurs.

FIG le interzisese deja sportivilor ruși și belarusi să concureze la competițiile viitoare. „Dacă măsurile care le interzic  sportivilor ruși să concureze sunt încă în vigoare la 17 mai 2023, interdicția va continua și va expira la șase luni după eliminarea acestei măsuri”, a adăugat Federația.

Source

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here