Grupe și modele de scaune auto pentru copii

0
164

Duminica, 06 Februarie 2022, ora 09:00

374 citiri

Folosirea scaunelor auto pentru copii este reglementată prin lege, astfel că aceste dispozitive sunt obligatorii. Pe lângă asta, scaunele auto pentru copii sunt vitale pentru siguranța lor, de fiecare dată când pleci la drum.

Știm că uneori poate părea dificil o astfel de alegere, însă astăzi îți vom detalia fiecare criteriu de care trebuie să ții cont atunci când faci această alegere.

Criteriile după care alegi scaunul auto pentru copii sunt:

 • Vârstă
 • Greutate
 • Înălțimea copilului

Hai să descoperim împreună cum se clasifică multitudinea de modele existente pe piață.

Scaune auto pentru copii – clasificarea pe grupe

Clasificarea pe grupe are la baza greutatea și vârsta copilului. Astfel, în funcție de aceste două criterii avem următoarea clasificare

 • Grupa 0 – din această grupă face parte scoica, care este potrivită pentru copii care au până în 9 luni și între 0-10 kg.
 • Grupa 0+ – este grupa din care fac parte scaune auto 0-36, pentru micuții cu greutatea cuprinsă între 0 și 36 luni. Scaunele auto din această grupă au prevăzut un spațiu extins pentru picioare și tetiere reglabile în înălțime.
 • Grupa 1 – este reprezentată de scaune auto 9-36 pentru copii cu vârstă cuprinsă între 0 luni și 3 ani și greutatea între 9 și 36 kg.
 • Grupa 2 – este potrivită pentru copii care au vârsta cuprinsă între 3 și 8 ani, iar greutatea între 15 și 25 kg.
 • Grupa 3 – este grupa copiilor de la 6 la 12 ani, cu greutatea cuprinsă între 22-36 de kg. Aceste scaune auto mai poartă și denumirea de înălțătoare auto.

Pe lângă grupele standard, există și modele de scaune auto pentru copii combinate. Acestea pot fi folosite pentru o perioadă mai mare de timp, fără să fie nevoie să le înlocuiești cu periodicitate, ori pe măsură ce micuțul crește în greutate, vârstă și înălțime. Scaunele de acest gen se împart astfel:

 • Grupa 0+/1 – din această grupă fac parte scaunele auto care pot fi folosite de la 0 luni până la 3 ani, pentru copii care au o greutate cuprinsă între 0 și 18 kg. Scaunele auto din grupa 0+/1 sunt reglabile și au hamuri cu fixare în 5 puncte.
 • Grupa 0/1/2 – este compusă din scaune auto potrivite pentru copii de la 0 la 8 ani, care au o greutate cuprinsă între 0 și 25 de kg.
 • Grupa 1/2/3/- este recomandată pentru copii care au vârstă cuprinsă între 9 luni și 12 ani, iar greutatea între 9 și 36 de kg.
 • Grupa 2/3 – este compusă din scaune auto pentru copii cu vârstă cuprinsă între 4 și 12 ani și greutatea între 15 și 36 de kg.

Factori esențiali în alegerea scaunului auto pentru copii

Pe lângă clasificarea pe grupe a scaunelor auto, modele și culori, trebuie să ții cont și de un alt criteriu, poate cel mai important: siguranța. Scaunul auto nu este un moft, ci o obligativitate esențială pentru păstrarea siguranței copilului tău în mașină.

Astfel, alege întotdeauna un scaun omologat, care a trecut prin teste de siguranță și garantează eficientă în cazul unui accident. Sistemul de prindere este extrem de important, astfel că noi recomandăm achiziționarea unui scaun auto cu sistem Isofix.

Citeste si:

Source

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here