Grupul de dezbatere al cetățenilor europeni a finalizat recomandările pentru o Europă mai durabilă și mai sănătoasă

0
468

Marti, 11 Ianuarie 2022, ora 05:28

234 citiri

Conferința privind viitorul Europei de pe 7-9 ianuarie, a avut drept teme centrale schimbările climatice, mediul și sănătatea.

Acest grup de dezbatere al cetățenilor europeni şi-a finalizat recomandările. Discuţiile s-au bazat pe activitatea desfășurată în cadrul celorlalte două sesiuni, de la Strasbourg, din perioada 1-3 octombrie şi online în perioada 19-21 octombrie. Cetăţenii Ueparticipanţi s-au axat pe următoarele subiecte: moduri de viață mai bune; protejarea mediului și a sănătății noastre; redirecționarea economiei și a consumului; o societate durabilă; și îngrijirea tuturor.

Activitatea acestui grup, unul dintre cele patru grupuri de dezbatere ale cetățenilor europeni, de câte 200 de participanți fiecare, este un proces condus de cetățeni și reprezintă o piatră de temelie a Conferinței privind viitorul Europei.

Grupul de dezbatere al cetățenilor europeni pe tema „Democrația europeană, valorile și drepturile europene, statul de drept, securitatea” și-a prezentat deja recomandările în cadrul reuniunii de la Florența din decembrie 2021. Alte două grupuri de dezbatere se vor reuni la începutul anului 2022 la Maastricht (pe tema „UE în lume/migrația”) și la Dublin (pe tema „O economie mai puternică, justiție socială și locuri de muncă/Educație, tineret, cultură și sport/Transformare digitală”).

Luna trecută, după dezbaterile de la Florența, cetăţenii europeni au recomandat ca suspendarea fondurilor Uniunii Europene pentru o ţară membră să se aplice pentru toate încălcările statului de drept, şi nu doar pentru cele care afectează bugetul UE, aşa cum prevede noul regulament intrat în vigoare la începutul anului, dar şi schimbarea denumirilor instituţiilor UE pentru ca funcţiile acestora să fie mai clare sau posibilitatea de a vota partide transnaţionale.

Reducerea decalajelor economice dintre estul şi vestul Uniunii Europene şi creşterea rolului României în blocul comunitar se numără printre ideile principale susţinute de cetăţenii români participanţi la “Conferinţa privind viitorul Europei”, care îşi doresc de asemenea o UE mai puternică.

Recomandările grupului vor fi prezentate și discutate în cadrul următoarei reuniuni plenare a conferinței, planificată pentru 21-22 ianuarie 2022. 80 de reprezentanți ai grupurilor (20 din fiecare dintre grupurile de dezbatere ale cetățenilor europeni, dintre care cel puțin o treime cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani) sunt membri în plenul conferinței. Aceștia vor prezenta, în plen, rezultatele discuțiilor din cadrul grupurilor pe care le reprezintă și le vor dezbate cu deputați în Parlamentul European, cu reprezentanți ai guvernelor și parlamentelor naționale, ai Comisiei Europene și cu alți membri în plen din cadrul organismelor UE, al autorităților regionale și locale, al partenerilor sociali și al societății civile.

Citeste si:

Source

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here