Trezoreria Statelor Unite ale Americii (SUA) a început procesul de reglementare al criptomonedelor, afirmând, în primă fază, că orice transfer în valoare de cel puţin 10.000 de dolari trebuie raportat la fiscul american, Internal Revenue Service (IRS). Într-un comunicat, Trezoreria americană afirmă că, în prezent, “criptomonedele pun deja probleme semnificative de detectare, facilitând activităţii ilegale în general, inclusiv evaziunea fiscală”. “Acesta este motivul pentru care planul fiscal al preşedintelui SUA include resurse suplimentare pentru IRS, pentru a răspunde creşterii activelor cripto”, a adăugat departamentul.
Per total, în contextul noului regim de raportare a tranzacţiilor şi conturilor financiare, vor fi acoperite inclusiv criptomonedele şi conturile de schimb pentru activele cripto, dar şi conturile de servicii de plată care acceptă criptomonede. Mai mult, la fel ca în cazul tranzacţiilor în numerar, companiile care primesc active cripto cu o valoare de piaţă mai mare de 10.000 de dolari trebuie să le raporteze.
Economistul Aurelian Dochia consideră că procesul de reglementare pe piaţa criptomonedelor era inevitabil. Domnia sa susţine, de asemenea, că monedele crypto implică un risc adiţional pentru autorităţi din perspectiva volatilităţii acestor instrumente financiare: “Ştim foarte bine că în acest domeniu există o volatilitate foarte mare şi există foarte mulţi investitori speculativi care au călcat în acest domeniu cu multă naivitate, iar când un număr mare de astfel de investitori se vor simţi trădaţi de aşteptările lor, poate chiar înşelaţi, ei se vor îndrepta tot către autorităţi cu cerinţa de a interveni.
Deci este inevitabil ca la un moment dat să intervină chestiunea de reglementare. Se discută de mai multă vreme. Primul pas este probabil o raportare şi o transparenţă mai mare a unor astfel de operaţiuni, care este justificată, cum spuneam, de nevoia de combatere a operaţiunilor ilegale sau a combaterii evaziunii fiscale. Dar probabil că mai târziu se vor mai face paşi”.
Potrivit economistului, se cunoaşte faptul că, la nivelul băncilor centrale, a început să fie tot mai intensă discuţia de creeare a unor monede digitale oficiale şi probabil că în direcţia asta se va merge pe viitor.
“China este destul de avansată, într-un stadiu experimental în momentul acesta. America a fost un pic surprinsă şi a rămas în urmă însă banca centrală americană a început şi ea să se uite la un experiment (de acest tip). Cam toată lumea a început să se uite la zona asta şi când va veni o monedă digitală din partea autorităţilor atunci probabil că va fi şi mai strictă reglementarea altor feluri de monede care sunt emise de entităţi neguvernamentale. Pentru unii, de orientare libertariană, apariţia unor entităţi ne-statale care pot să emită monedă este o dovadă de progres, de creştere a libertăţii, de apariţie a unui instrument care nu poate să fie manipulat de către guverne. În acelaşi timp, simplii beneficiari trebuie să îşi pună întrebarea dacă astfel de instrumente, chiar dacă nu pot fi manipulate de către guverne, nu pot să fie manipulate de alte entităţi obscure”, ne-a spus Aurelian Dochia.
• Volatilitate extremă pe piaţa criptomonedelor, săptămâna trecută
Preţurile criptomonedelor au cunoscut o volatilitate extremă săptămâna trecută, cu creşteri şi scăderi succesive de peste 20-30%, pe fondul unui cumul de factori, printre care o evoluţie mai slabă a lichidităţii în pieţele americane dar şi intervenţia, pe Twitter, a fondatorului companiei Tesla, antreprenorul Elon Musk. După ce a “pompat” preţul Dogecoin şi Bitcoin în săptămânile precedente, Musk şi-a retras parţial sprijinul pentru cele două criptomonede afirmând mai indirect că Dogecoin este o schemă de a face bani uşor (hustle – eng.) şi că Bitcoin este nociv pentru climat din cauza consumului mare de energie pe care îl necesită minarea.
Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele CFA România, ne-a precizat că ne putem aştepta la o corecţie şi mai adâncă a preţului Bitcoin în următoarea perioadă.
“Faţă de precedenta corecţie din 2017-2018, actuala corecţie a venit pe fondul intrării a multor investitori instituţionali. De asemenea, s-a dezvoltat o piaţă mult mai mare decât era atunci la instrumente derivate legate de cripto care generează volatilitate. Prin definiţie, acest activ este extrem de volatil: în 2017-2018, corecţia a fost de la 18.000 de dolari până la 3.000, deci undeva spre 80%. Deci ne putem aştepta o corecţie şi mai adâncă”, a explicat Codirlaşu.
La volatilitate a contribuit şi China, care a anunţat la mijlocul săptămânii trecute că va interzice instituţiilor financiare şi de plăţi să ofere servicii legate de criptomonede.
Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele CFA România, consideră că decizia luată de China are rolul de a limita ieşirile de capital în afara ţării.
Un număr din ce în ce mai mare de analişti de pe Wall Street au dat, în ultima lună, un semnal de alarmă că Trezoreria americană şi Comisia pentru bursă şi valori mobiliare (SEC) ar putea adopta în curând un rol mai activ în reglementarea criptomonedelor. De asemenea, anunţul Departamentului Trezoreriei a venit ca parte a unui anunţ mai amplu privind eforturile administraţiei Biden de a contracara evaziunea fiscală şi de a promova o conformitate voluntară mai bună. Printre propunerile pe care oficialii americani le iau în considerare sunt îmbunătăţirea finanţării şi tehnologiei IRS şi sancţiuni mai severe pentru cei care se sustrag de la obligaţiile lor.
Potrivit estimărilor Trezoreriei, diferenţa dintre impozitele datorate guvernului SUA şi cele plătite efectiv s-a ridicat în 2019 la aproape 600 de miliarde de dolari.
—
ADRIAN CODIRLAŞU, VICEPREŞEDINTE CFA ROMÂNIA:
“Autorităţile americane nu vor interzice criptomonedele”
Autorităţile americane nu vor interzice criptomonedele, consideră Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele CFA România. Specialistul ne-a explicat: “Statele Unite de mult timp au spus că cei care tranzacţionează criptomonede trebuie să plătească taxe. Acum, practic, controlează tranzacţiile mai mari de 10.000 de dolari în caz că nu s-au plătit taxele pentru eventuale profituri obţinute. China, la rândul ei, a încercat de mai multe ori să stopeze tranzacţiile cu criptomonede, dar de ce face acest lucru – primul rând vrea să-şi lanseze propria monedă (digitală), iar în al doilea rând China are restricţii la contul de capital.
Adică chinezii care au valută nu au voie să facă ce vor ei cu ea, transferurile acestei valută în afară sunt limitate. Deci au restricţii la contul de capital, iar un mod de a trece peste aceste restricţii sunt tocmai monedele cripto. Întotdeauna, Chinei nu i-a plăcut să piardă controlul fluxurilor de capital din China în afară. Eu în sensul acesta văd măsurile luate de China”, a explicat Codirlaşu.
În privinţa autorităţilor americane, Adrian Codirlaşu consideră că acestea nu vor impune restricţii puternice cu privire la criptomonede. Analistul ne-a mai spus: “Autorităţile americane întotdeauna au spus că ele susţin inovaţia, însă cele două probleme ale lor sunt utilizarea acestor monede pentru spălare de bani… Mă rog, la fel se spală bani şi prin moneda clasică, chiar mai mulţi… Dar nu văd ca autorităţile americane să interzică (criptomonedele). (…) Recent, un tribunal din Olanda a trecut peste şi a infirmat nişte reguli ale băncii centrale a Olandei prin care cerea ca cei care au portofele în care au active cripto să aplice reguli de cunoaştere a clientelei, să le ceară anumite date deţinătorilor de portofele. Instanţa a anulat această decizie a băncii Olandei”.
—
AURELIAN DOCHIA, ANALIST FINANCIAR:
“Procesul de reglementare pe piaţa criptomonedelor era inevitabil”
Procesul de reglementare pe piaţa criptomonedelor era inevitabil, consideră analistul financiar Aurelian Dochia. Domnia sa ne-a declarat: “Sunt multe argumente în favoarea reglementării acestei pieţe, iar primul care este luat în discuţie este cel de combatere a operaţiunilor ilegale, spălare de bani, trafic de stupefiante şi arme şi aşa mai departe. Asta pentru că există suspiciuni puternice că aceste criptomonede sunt folosite în astfel de operaţiuni şi evident că primul argument este în această direcţie.
Dincolo de asta, intervine necesitatea, cel puţin din perspectiva guvernelor, de a avea control asupra politicii monetare. Pentru că sectorul acesta, care se dezvoltă în paralel cu monedele oficiale, poate să submineze – dacă ar ajunge la o dimensiune considerabilă – politicile monetare care nu şi-ar mai atinge obiectivele. Probabil că, din punctul acesta de vedere, temerea mare a guvernanţilor din diverse ţări nu vine atât de la toate aceste criptomonede care au tot apărut şi tot apar în fiecare săptămână cu nume noi, ci mai degrabă de la o iniţiativă cum a avut Facebook-ul acum un an sau doi cu Libra, având în vedere numărul de utilizatori pe care îl are Facebook-ul şi răspândirea sa în întreaga lume – ei bine asemenea iniţiative chiar ar putea să aibă un impact foarte-foarte mare asupra eficienţei politicilor monetare”.
—
GEORGE ROTARIU, BITCOIN ROMÂNIA:
“Riscul de spălare a banilor prin bitcoin este extrem de scăzut, fiind cel mai transparent tool”
Criptomonedele au fost privite cu reticenţă încă de la apariţia lor pe piaţă, iar autorităţile de reglementare nu au fost niciodată prea blânde cu monedele virtuale, ba chiar au afirmat în numeroase rânduri că aduc în piaţă riscul de spălare a banilor.
Cea mai recentă decizie a Trezoreriei SUA de a restricţiona plăţile în criptomonede a venit ca o confirmare a declaraţiilor repetate de supraveghetorii pieţei în ultimul an.
Totuşi, jucătorii din piaţă nu par să fie de acord cu decidenţii. George Rotariu, CEO Bitcoin România, declara, în luna martie, într-un interviu pentru suplimentul BURSA – CRYPTO că din punctul său de vedere riscul de spălare a banilor prin bitcoin este extrem de scăzut.
Afirmaţiile sale de atunci veneau pe fondul unor declaraţii ale preşedintelui Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, care spunea că bitcoin trebuie reglementat pentru că există riscul de spălare a banilor.
George Rotariu spunea: “Din punctul meu de vedere riscul de a se spăla banii prin bitcoin este extrem de scăzut pentru că este cel mai transparent tool. Noi putem vedea tot trecutul criptomonedelor şi tot traseul lor, prin toate portofelele electronice prin care a trecut, ceea ce, din punctul meu de vedere, face ca spălarea banilor să fie imposibilă. Şi haide să fim realişti! Spălarea banilor nu s-a inventat odată cu bitcoin. În plus afirmaţia preşedintelui BCE că bitcoinul trebuie reglementat este incertă. El este deja reglementat în majoritatea ţărilor UE. La noi în România durează ceva mai mult această transpunere, dar afirmaţia făcea referire la toată UE. Mai mult decât reglementarea business-urilor care se ocupă cu crypto oricum nu ai ce să faci pentru că nu ai cum să reglementezi bitcoin, el este un cod, un program tehnologic. Cred că s-au făcut nişte declaraţii hazardate. Iar, din păcate, acestea au făcut rău imaginii pieţei crypto. Nu trebuie să uităm că nu este în interesul băncilor ca oamenii să beneficieze de această tehnologie”.
CEO Bitcoin România preciza că băncile nu acceptă deschiderea de conturi în monede virtuale. În schimb, pe platforma Bitcoin România oferă oamenii posibilitatea de deschidere a unui cont de depozitare, dar aceştia pot să şi tranzacţioneze.
“Avem platforme speciale pentru tranzacţii bancare. Colaborăm cu bănci din Marea Britanie, Cehia şi Lituania. Oamenii pot să şi investească pe termen lung, dar avem şi o platformă dedicată investitorilor care îşi doresc să speculeze fluctuaţiile”, mai spunea George Rotariu.
În plus, tot mai multe bănci s-au arătat interesate să emită monede digitle şi fac demersuri şi cercetări în acest sens. (A.T.)
—
Specula în cripto este o participare iraţională într-o schemă piramidală
• Oamenii nu suportă să vadă cum prietenii şi vecinii lor se îmbogăţesc din cripto şi ei nu
Recent am făcut un sondaj despre cripto într-un grup de investitori pe Facebook, unde sunt peste 2.600 de membri, printre cei mai activi din piaţa de capital românească. Participarea mare la sondaj a arătat gradul foarte ridicat de deţinere de cripto-chestii în acest moment în rândul investitorilor. Acest lucru nu este unic pentru România. Situaţia este asemănătoare în toată lumea, probabil cu mici excepţii, gen Coreea de Nord.
Hai să analizăm situaţia într-un sens macro, psihologic, şi să vedem la ce concluzie se poate ajunge!
De ce un număr atât de mare, ca procentaj, din investitorii români s-au băgat într-o… schemă piramidală? Pentru că au studiat tehnologia blockchain şi au tras concluzia că e o super afacere de viitor? Eu recunosc că ştiu destul de bine despre ce e vorba, şi totuşi nu văd potenţialul de profitabilitate al cripto-chestiilor pentru foarte mulţi ani de acum încolo. Aş paria că peste 90% din participanţii în cripto cunosc domeniul mult mai puţin decât mine. Atunci care e motivul pentru care s-au băgat atât de mulţi oameni în cripto?
Explicaţia nu e nici potenţialul de câştig din afaceri cripto şi nici încrederea în tehnologia blockchain, care oricum n-are prea mare legătură cu preţurile cripto-chestiilor. Explicaţia, evident, este pur şi simplu lăcomia. Oamenii nu suportă să vadă cum prietenii şi vecinii lor se îmbogăţesc şi ei nu. Vor să bage şi ei măcar o fisă – să nu se mai enerveze că alţii au băgat 1.000 şi acum stau pe 10.000 .
Un asemenea fenomen global de lăcomie nu e ceva unic. A mai existat de multe ori. În 2006-2007 toată LUMEA devenise speculatoare în imobiliare. Ce-i drept, în imobiliare nu era vorba de o schemă piramidală pur şi simplu. Acum însă, vorbim efectiv de o schemă piramidală care deja a ajuns la popularitatea care la schemele piramidale înseamnă zona de pericol. Când o schemă piramidală devine atât de populară încât a cuprins deja marea majoritate a potenţialilor participanţi, de fapt este momentul oportun de exit. E simplu de ce! Dacă deja cei mai mulţi au intrat în schemă, cine urmează să se mai bage ca să mai crească preţul? Preţul poate să crească doar dacă nou-veniţii sunt mai mulţi decât deţinătorii/deponenţii existenţi. Credeţi că de acum încolo mai sunt mulţi care n-au pus deja botul la cripto-poveşti, dar urmează? Nu prea văd cum.
Ştiu că e greu să ieşi dintr-un joc piramidal, din cauza lăcomiei. Poate să mai continue aceasta schemă piramidală încă o vreme? Da, dar nu cred că mai are prea mult.
Ben Madadi
Adrian Mitroi, instructor de finanţe comportamentale, avertiza, încă de la începutul anului, într-un articol apărut în suplimentul BURSA dedicat pieţei criptomonedelor, că spălarea banilor şi impozitarea par să fie două dintre riscurile pe care le prezintă criptomonedele. În ocazie, acesta ne-a precizat: “Două dintre cele mai puternice femei lider ale momentului (Christine Lagarde, preşedintele Băncii Centrale Europene şi Janet Yellen, secretarul Trezoreriei SUA), dar şi altele două, la fel de puternice dar mai ocupate acum cu pandemia (Kamala Harris, vicepreşedintele SUA şi Ursula von der Leyen, preşedintele CE), au comentat premonitoriu şi deloc prietenos despre criptoactive, din punctul de vedere al riscului de spălarea banilor”.