Guvernul dă o lecție de plecat din țară elevilor olimpici. Ministerul Finanțelor a blocat bursele olimpicilor de la Ministerul Educației

0
36

Deși Ministerul Educației a solicitat plățile, iar primăriile ar fi trebuit să primească banii și să plătească bursele celor mai performanți elevi din țară, funcționarii de la Finanțe nu au vrut să deblocheze aceste fonduri timp de cinci luni și nici nu au dat vreo explicație. „Oalele sparte” sunt plătite de colegii lor de la Educație, deși blocajul nu a fost provocat nici de ei, nici de primării. Faptul că bursele olimpicilor se vor plăti abia de săptămâna viitoare, din bugetul pe anul 2024, pentru anul trecut, arată că România are probleme grave cu deficitul bugetar, iar de la nivelul Ministerului Finanțelor se mai „reglează” din plăți, astfel încât să se treacă de la un buget anual la altul – aceasta nefiind singura plată făcută cu întârziere.

Ministerul Finanțelor este întotdeauna responsabil de blocarea banilor, când instituțiile trebuie să facă plăți, dar și atunci când se stabilesc prevederile legislative. Același minister a fost și cel care a decis că olimpicii cu mai multe medalii pot primi doar o singură bursă de excelență în loc de câte una pentru fiecare olimpiadă câștigată. 

Circuitul banilor între instituții este următorul: Ministerul Educației cere fondurile alocate pentru diverse plăți – cum sunt și bursele olimpicilor -, dar Ministerul Finanțelor trebuie să aprobe. De fiecare dată banii sunt deblocați atunci când binevoiesc să dea aprobarea funcționarii de la Finanțe. Așadar, bursele de excelență ale olimpicilor nu s-au blocat pentru că ar fi uitat să ceară banii cineva de la Ministerul Educației, nici pentru că ar vrea cei de la Educație să-și bată joc de olimpicii României, ci pentru că așa a decis Ministerul Finanțelor. Exact la fel se întâmplă și în cazul altor categorii socio-profesionale care nu-și primesc banii la timp.

Dacă sunt puțini, scandalul e mai mic

Când e nevoie de tăieri sau blocări de bani, în general se aleg acele categorii sociale și profesionale care nu sunt suficient de bine reprezentate numeric încât să fie vizibil un scandal la nivel național. De exemplu, dacă pentru Ministerul Justiției s-au tăiat fondurile de la consilierii de probațiune, pentru că sunt doar 700 la nivel de țară, la Ministerul Educației nu au fost blocate bursele sociale sau cele de merit, ci doar cele ale olimpicilor, pentru că sunt mai puțini. 

Pe același principiu, tot Ministerul Finanțelor a decis să se taie mereu din banii personalului nedidactic din școli și din banii profesorilor care au contracte la plata cu ora, atunci când au fost proteste și s-a ajuns la negocieri. 

În acest „malaxor” al tăierilor de alocări bugetare au intrat și elevii olimpici, mai întâi pentru că Finanțele nu au aprobat acordarea banilor pentru fiecare medalie câștigată, apoi pentru că banii le-au fost blocați, pentru a trece pe bugetul anului 2024. Finanțele nu puteau bloca la fel bursele de merit pe care le primesc peste 8.000 de elevi – chiar și cu note sub 5, pentru că așa spun principiile corectitudinii politice, la nivel european -, ci pe ale olimpicilor, care sunt mai puțini de 3.000. În total, la școlile publice și private sunt 297 de olimpici internaționali și aproape 2.580 de olimpici naționali. 

Sumele pentru excelență sunt mai mari

Principiul „o singură bursă de un anumit tip pentru un elev” este valabil în Metodologia-cadru pentru toate tipurile de bursă. Acest principiu a fost valabil și în metodologiile anterioare și înseamnă că un elev nu poate cumula două burse de același tip. 

Alt principiu care a stat la baza calculelor de tăieri făcute de Ministerul Finanțelor este cuantumul burselor, pentru că deși olimpicii sunt mai puțini decât ceilalți bursieri, primesc sume mai mari. Bursele de excelență olimpică I sunt bursele cu cel mai mare cuantum din lege, fiind între 750-3.000 de lei pe lună. Bursele de excelență olimpică II sunt în cuantum de 700 de lei pe lună, mai mari decât bursele de merit, și sunt tot pentru excelență, dar de data aceasta pentru premiile I, II și III la etapele naționale ale olimpiadelor, fiind tot o formă de recompensare a excelenței olimpice. 

Bursa de merit e de numai 450 de lei pe lună, bursă socială e 300 de lei pe lună, la fel și cea tehnologică – 300 de lei/lună.

Pentru școlile private plătesc primăriile

Plata se face de instituții diferite, la stat și la privat. Bursele elevilor din învățământul particular nu sunt plătite de Ministerul Educației, ci de autoritățile administrației publice locale. Conform cifrelor transmise de inspectoratele școlare, cifrele estimate în luna noiembrie 2023 referitoare la bursele de excelență olimpică pentru elevii din învățământul particular sunt: 35 elevi beneficiari de bursă de excelență olimpică I și 72 elevi beneficiari de bursă de excelență olimpică II.

„La ora actuală, autorităţile administraţiei publice locale sunt în măsură să pună în aplicare prevederile art. 108 alin. (15) din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările ulterioare, prin care elevii din unităţile de învăţământ preuniversitar particular şi confesional beneficiază, de la bugetul de stat, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, de: a) burse de excelenţă olimpică I şi II; b) burse sociale, dacă sunt şcolarizaţi fără taxe; c) burse tehnologice, dacă se încadrează în specializările şi condiţiile stabilite prin metodologia-cadru. Plata burselor menționate mai sus se face din bugetul anului 2024, inclusiv plata sumelor datorate pentru anul 2023”, explică reprezentanții Ministerului Educației, care au cerut Ministerului Finanțelor să deblocheze banii pentru plata burselor inclusiv pentru școlile private.

Reprezentanții Ministerului Educației au confirmat, pentru Jurnalul, faptul că fondurile au fost deblocate, deciziile de plată au fost trimise de inspectoratele școlare către trezorerii, din 29 ianuarie și se vor plăti bursele olimpicilor până pe 15 februarie. 

Aproape 5 miliarde de lei pentru burse, anul acesta

Cea mai mare problemă a Finanțelor este creșterea numărului de burse și a efortului bugetar: în 2023-2024 se acordă cele mai multe burse pentru elevi din ultimii 10 ani, iar bugetul de stat alocat a crescut anual, de la 0 lei în anul 2020 la un buget estimat de 4.802.648.700 de lei în 2024. Bugetul a fost 645.288.000 de lei în 2021, peste 1,5 miliarde de lei în 2022, peste 1,6 miliarde de lei în 2023 și se estimează că va fi de peste 4,8 miliarde de lei pentru anul acesta, adică aproape de 4 ori mai mare decât în ultimii 3 ani, la care se adaugă plata burselor de excelență blocate pe anul trecut.

Source</a