Guvernul va cere dividende de 90% din profitul anului trecut al companiilor de stat

0
94

În cazuri temeinic justificate, se poate repartiza o cotă mai mică de 90% din profit, conform memorandumului

Guvernul condus de Nicolae Ciucă a aprobat, astăzi, un memorandum prin care poate cere de la companiile de stat ca cel puţin 90% din profitul anului trecut să meargă către dividende.

Astfel, se dă undă verde mandatării reprezentanţilor statului în Adunarea generală a acţionarilor/Consiliul de administraţie, după caz, la societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome, în vederea luării măsurilor ce se impun pentru repartizarea unei cote de minim 90% din profitul net realizat al anului 2022 sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat.

Conform Guvernului, această prevedere a fost introdusă în legea bugetului pentru 2023, conform căreia veniturile nefiscale sunt estimate la 1,5% din PIB în anul 2023, în principal, ca urmare a colectării dividendelor de la societăţile cu capital integral sau majoritar de stat.

“Prevederile prezentului Memorandum nu sunt aplicabile societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi regiilor autonome care nu aplică prevederile OG nr. 64/2001 şi care prin legi speciale au reglementat un alt mod de repartizare a profitului. În cazuri temeinic justificate, Guvernul poate aproba, cu avizul Ministerului Finanţelor, prin Memorandum mandatarea reprezentanţilor statului în Adunarea Generală a Acţionarilor/Consiliul de Administraţie, după caz, pentru a hotărî repartizarea unei cote mai mici de 90% din profitul net realizat al anului 2022 sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat, cu respectarea prevederilor OG nr. 64/2001”, se arată în document.

Anul 2023 a fost excepţional pentru producătorii de energie, care pe fondul creşterii preţurilor au înregistrat profituri record. În cazul unor dintre cei mai importanţi producători, cum sunt Romgaz, Hidroelectrica sau Nuclearelectrica, statul este acţionar majoritar. De asemenea, statul controlează şi multe companii importante de utilităţi, precum Transgaz sau Conpet, care în unele cazuri au avut rezultate financiare bune anul trecut.

O asemenea măsură a mai fost adoptată în trecut, existând situaţii când s-au cerut dividende chiar şi din rezervele companiilor. Banii merg către bugetul de stat şi în conturile celorlalţi acţionari ai societăţilor, dar reduc posibilităţile acestora de a face investiţii.

https://www.bursa.ro/_rss

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here