În primele patru luni, numărul firmelor intrate în insolvenţă a crescut cu aproape 45% față de 2020

0
247

În primele patru luni, numărul firmelor intrate în insolvenţă a crescut cu aproape 45% față de 2020 marcociannarel/Getty Images/iStockphoto fifty euro bills and a calculator

În primele patru luni ale anului, numărul firmelor intrate în insolvenţă a crescut cu aproape 45% faţă de perioada similară din 2020, scrie Ziarul Financiar.

Getica 95, cel mai mare furni­zor de energie concu­renţial, şi lan­ţul de librării Diverta sunt do­uă dintre cele mai noi com­pa­nii locale care şi-au cerut in­tra­rea în insolvenţă în acest an. Ambii ju­cători – nu­me cu greutate în dome­niul lor de ac­ti­vitate – şi-au cerut singuri intra­rea în inca­pa­citate de plată şi acum aşteaptă decizia oficială.

După cifra de afaceri din 2020, cele două companii îşi fac loc în top zece cele mai mari insolvenţe ale anului, Getica 95 ocupând chiar locul întâi după ce businessul s-a mai mult decât dublat la 1,5 mld. lei, cu un profit net de 81,5 mil. lei. În cazul Diverta, ar fi vorba de a doua intrare in insolvenţă, după cea din criza financiară de acum mai bine de un deceniu. Pentru lanţul de librării, închiderea magazine­lor offline timp de câteva luni şi schimbarea comportamentului de consum în pandemie au însemnat o scădere de 40% a businessului şi o pierdere de 10,8 mil. lei.

Cele mai mari zece companii intrate în incapacitate de plată în 2021 adună afaceri de aproape 2 mld. lei. Mai mult, patru dintre cele zece firme au încheiat anul trecut pe profit.

În această perioadă se vorbeşte tot mai mult despre un nou val al intrărilor în incapacitate de plată pentru firmele locale care în pandemie au supravieţuit deoarece statul a pompat bani în economie. Acum însă, când trebuie să stea pe propriile picioare, fără ajutor, efectul crizei sanitare devenită criză economică se vede.

„Dacă vorbim despre insolvenţe, 2013-2014 a fost anul în care România a atins maximul numărului de dosare, iar de atunci trendul a fost descrescător. Anul trecut, când pandemia a debutat, am avut un minim istoric al numărului de dosare de insolvenţă, undeva la 6.000“, spune Cristina Ienciu – Dragoş, head of legal în cadrul CITR şi country coordinator INSOL Europe. În continuare, „sperăm să fie un val de restructurări, ci nu unul de insolvenţe, dar trebuie să avem în vedere că vor unele companii pentru care insolvenţa va fi în continuare o soluţie.“

(sursa: Mediafax)

În primele patru luni, numărul firmelor intrate în insolvenţă a crescut cu aproape 45% față de 2020

În primele patru luni ale anului, numărul firmelor intrate în insolvenţă a crescut cu aproape 45% faţă de perioada similară din 2020, scrie Ziarul Financiar. Getica 95, cel mai mare furni­zor de energie…

Năsui: România va fi pe harta lumii în ceea ce privește producția de baterii

România va fi pe harta lumii în ceea ce privește producția de baterii, iar resursele de grafit ale țării vor fi exploatate prin Salrom, anunță ministrul Economiei, Claudiu Năsui. „România va fi pe harta…

7 bănci din România vor să implementeze sistemul de plăți instant Transfond

Șapte bănci din România vor să participe la sistemul de plăți instant Transfond, potrivit directorului Transfond, Ionel Dumitru.  “Pentru plăţi instant există un interes la un număr de bănci….

Pandemia a crescut interesul românilor pentru asigurările de sănătate, de locuințe și de viață

Pandemia generată de COVID-19 a produs modificări în percepția românilor asupra riscurilor și, drept consecință, a crescut interesul pentru protecția prin asigurare. În acest sens, cea mai mare creștere a…

Efectele pandemiei de COVID-19. Românii sunt tot mai interesați de asigurările de sănătate, viață și locuințe

Circa 42% dintre români au declarat că le-a crescut interesul pentru asigurările de sănătate datorită pandemiei de COVID-19. Totodată, aceștia și-au îndreptat atenția și către asigurările de viață…

Tehnologiile touchless în spațiile de birouri, o necesitate a prezentului și a viitorului

Viitorul post pandemie implică un efort susținut de a implementa în continuare cele mai potrivite măsuri care protejează colectivul la locul de muncă. Fie că este vorba de cele sanitare sau operaționale, un…

Ghid complet pentru strategiile de bidding Google Ads

Instrumentul Google Ads s-a dovedit a fi, de-a lungul anilor, o soluție remarcabilă și eficientă, care oferă agenților de publicitate oportunitatea de a licita pentru anumite cuvinte cheie relevante în campanii de…

Specialiștii fac analiza tendintelor din domeniul alimentar

Noi ce vom mânca în viitor? Este întrebarea care preocupă societatea actuală.  Resursele limitate, poluarea, creșterea populatiei si incidența bolilor metabolice au adus în analiză transformarea sistemului…

Soldul creditului neguvernamental a crescut cu 0,9% în mai 2021

Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut în mai 2021 cu 0,9% în luna mai 2021, comparativ cu luna aprilie 2021, respectiv 0,4% în termeni reali, ajungând la 296,269…

Mugur Isărescu spune că BNR nu vrea să stimuleze excesiv creditarea

Banca Naţională a României (BNR) nu vrea să să stimuleze excesiv împrumuturile pentru că acest lucru ar duce la creșterea alarmantă a creditelor neperformante și la pierderea încrederii între clienți…

BNR: Creditul guvernamental a crescut în luna mai 2021 cu 1,7 la sută faţă de luna aprilie 2021

Creditul guvernamental a crescut în luna mai 2021 cu 1,7 la sută faţă de luna aprilie 2021, până la 160,879 miliarde lei. În raport cu luna mai 2020, acesta a crescut cu 18,1 la sută (13,9 la sută în termeni re…

Circa 27.000 de persoane s-au înscris în programul Rabla Classic

Aproximativ 27.000 de persoane fizice s-au înscris în Programul Rabla Clasic 2021. La Rabla Plus sunt peste 4.550 de solicitanţi, transmite Administraţia Fondului pentru Mediu…

Amenzi de cinci ori mai mari pentru poluatorii industriali 
Galerie Foto Aflat în pericol să se trezească că o nouă procedură de infringement pe tema calității aerului, Guvernul Cîțu reacționează și pregătește majorarea substanțială a amenzilor care vor fi aplicate…

Valoarea unui Bitcoin scade sub pragul psihologic de 30.000 de dolari pentru prima dată în acest an

Scăderile înregistrate de Bitcoin au continuat şi marţi, în contextul în care cea mai valoroasă criptomonedă la nivel mondial a atins cel mai slab nivel din ianuarie. Moneda a suferit un declin de 9,25% în…

Angajați fericiți, afacere de succes: cum să crești gradul de satisfacție a echipei de lucru

Oricât de bun ar fi produsul tău și indiferent cât de strălucită ar fi o idee, dacă nu există oameni interesați care să cumpere ceea ce vinzi ori să investească în proiectul tău, afacerea va eșua….

Source

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here