Cele mai recente date disponibile pe Eurostat arată că în a doua jumătate a anului trecut companiile din România plăteau pe energie, fără taxe, mai mult decât consumatorii industriali din Ungaria, Franţa sau statele nordice cum ar fi Danemarca, Suedia şi Norvegia, scrie Ziarul Financiar.
Şi în cazul consumatorilor casnici lucrurile stau la fel, românii având facturi mai mari decât vecinii lor din Ungaria sau Bulgaria, dar şi peste cele plătite de polonezi sau norvegieni.
Principala explicaţie pentru această situaţie este lipsa cronică a investiţiilor în unităţi noi de producţie, în ciuda proiectelor regenerabile care au fost puse în funcţiune în perioada 2009-2014 în baza unei generoase scheme de sprijin.
Dincolo de sistemul învechit de producţie, cel de transport şi distribuţie reprezintă un alt factor de cost. Aceste vulnerabilităţi au fost menţionate şi în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă trimis către Bruxelles pe 31 mai şi făcut public pe 2 iunie.
„Precaritatea infrastructurii de transport de energie electrică este menţionată şi în rapoartele de ţară din 2019 şi 2020. Lipsa de investiţii adecvate în ceea ce priveşte infrastructura de transport de energie electrică se remarcă, de altfel, şi în ceea ce priveşte lipsa liniilor de interconexiune de energie electrică. După cum se notează în raportul privind Semestrul European din 2020, gradul de conectare al României se menţine sub media Uniunii Europene şi România nu a înregistrat progrese în ceea ce priveşte dezvoltarea de noi linii de interconexiune de energie electrică. În 2017, nivelul de interconectivitate a reţelelor de energie electrică a fost de 7%, sub obiectivul de 10% prevăzut pentru 2020“, se arată în PNRR României.
Totodată, conform unei analize a adecvanţei sistemului energetic naţional, s-a constatat un deficit important de putere instalată pentru satisfacerea indicatorilor de adecvanţă impuşi de ENTSO-E (Reţeua Europeană a Operatorilor de Sistem).
Cele mai recente date disponibile pe Eurostat arată că în a doua jumătate a anului trecut companiile din România plăteau pe energie, fără taxe, mai mult decât consumatorii industriali din Ungaria, Franţa sau st…
Dacă pentru unele business-uri pandemia a însemnat punerea lacătului pe ușă, pentru altele a reprezentat momentul oportun implementării unor idei extraordinare. Exact așa s-a întâmplat și în cazul platformei…
Circa 47% dintre directorii executivi care activează în sectorul tehnologiei informației sunt de părere că profitabilitatea își va reveni în acest an, arată studiul EY Technology Global Capital…
În urma mai multor controale desfășurate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) la societatea City Insurance, în perioada 2019-2021, au fost aplicate amenzi ridicate atât companiei, cât și…
Bugetul alocat etapei a doua a Programului Rabla pentru electrocasnice a fost epuizat în 35 de minute. Suma repartizată s-a ridicat la 30 de milioane de lei, arată Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), pe…
Dacă îți place tehnologia și ești la curent cu tot ceea ce înseamnă aparate electronice și electrocasnice mai ales când vine vorba de bucătărie, atunci cu siguranță te vei bucura de vestea pe care vrem să…

Volumul investiţiilor imobiliare a fost de 74 milioane de euro în primul trimestru din 2021, în scădere cu 50% față de aceeași perioadă dn anul anterior. Estimările pentru tot anul…
Circa 19% dintre angajaţi vor ca printre beneficiile salariale să le fie acoperite costurile pentru psihoterapeut dar ș pentru munca de acasă, respectiv plata energiei electrice sau o parte…
Românii cheltuie cu 9,2% mai mult pentru coşul de cumpărături online, respectiv 49,89 euro fără TVA, comparativ cu 2020 şi preferă să comande de pe mobil, arată analiza platformei de…
Ți-ai imaginat încă din fragedă copilărie că vei lucra într-un birou la program de 9-18? Probabil că nu. Niciun copil nu-și dorește asta și în multe cazuri nici măcar adulții nu sunt fanii acestui program,…
76% dintre români au fost afectați financiar de pandemia de coronavirus, mult peste mediia UE de 57%, arată datele Eurobarometru. Circa 80% dintre aceștia știu despre acțiunile luate la nivelul UE…
Ai auzit vreodată de instrumente financiare derivate? Știi ce sunt și ce tipuri există? Știi cum să investești la bursă prin intermediul acestor instrumente? Dacă nu știi răspunsul la aceste…
