Inflația în zona euro ajunge la niveluri record în martie 2022

0
355

Creșterea prețurilor de consum în cele 19 țări din zona euro a accelerat de la 5,9% în februarie, la 7,5% în martie, cu mult peste estimările anterioare  de 6,6%, arată datele Eurostat. Motivele se  regăsesc în războiul din Ucraina și sanțiunile economice impuse Rusiei care au dus prețurile la carburanți și gaze naturale la niveluri record.

Deși energia a fost principalul vinovat, inflația prețurilor la alimente, servicii și bunuri de folosință îndelungată a depășit ținta de 2% a BCE, o dovadă în plus că majorarea prețurilor este din ce în ce mai amplă și nu doar o reflectare a scumpirii petrolului.

Având în vedere că BCE a subestimat în mod constant inflația în ultimul an, inflația va fi un șoc pentru factorii de decizie politică, unii dintre aceștia solicitând deja o politică mai strictă pentru a evita cronicizarea creșterii prețurilor.

Guvernatorii băncilor centrale din Austria și Olanda au cerut deja majorări ale ratelor în acest an, îngrijorați de faptul că creșterea rapidă a prețurilor devine generalizată.

Orice reducere a livrărilor de gaz rusesc se va repercuta rapid și asupra clienților, crescând prețurile, chiar dacă guvernele instituie măsuri de subvenționare pentru a compensa o parte din costuri.

Toate acestea lasă BCE în fața unei dileme politice dificile. Principala sa sarcină este de a readuce inflația la 2%, dar o politică mai strictă acum ar risca să prăbușească economia, care se resimte deja din cauza consecințelor războiului și a impactului persistent al pandemiei COVID-19.

BCE estimează că în primul trimestru creșterea a fost pozitivă, dar la limită, în timp ce în al doilea trimestru creșterea va fi aproape de zero, în condițiile în care prețurile ridicate la energie afectează consumul și investițiile.

Acest lucru ar sugera că blocul este aproape de o stare de stagflație, în care inflația rapidă este cuplată cu o creștere stagnantă.

Piața forței de muncă din zona euro este cea mai restrânsă din ultimele decenii, astfel încât inflația salarială, o condiție prealabilă pentru o inflație durabilă, este deja în curs de realizare. Iar inacțiunea BCE ar stimula, de asemenea, așteptările inflaționiste, făcând probabilă o creștere a prețurilor mai permanentă.

BCE a subestimat creșterea prețurilor pe tot parcursul anului trecut, astfel încât credibilitatea sa este în joc. Compromisul probabil va fi ca banca să înăsprească politica monetară în acest an.

Source</a