Îngrijorările băncilor centrale 

0
148

Îngrijorările băncilor centrale 

Revenirea din această criză atipică aduce diferite temeri băncilor centrale ale marilor economii. Inflaţia dă fiori Bundesbank, banca Germaniei, care a avertizat cu privire la creşterea preţurilor energiei, scrie ZF.

Fostul economist-şef al Bank of England vorbeşte pur şi simplu de bestia de inflaţie.

Banque de France, în schimb, este îngrijorată de diferitele mutaţii ale coronavirusului care provoacă COVID-19.

În SUA, Fed atenţionează că cea mai mare economie a lumii nu-şi permite un ciclu de creştere explozivă şi cădere pe piaţa imobiliară.

În Germania, cea mai mare economie europeană, încrederea companiilor a atins cel mai ridicat nivel din 2018, semn că recuperarea din pandemie a prins viteză. După exporturi, şi activitatea afacerilor care au ca destinaţie piaţa internă a căpătat forţă, spune Clemens Fuest, de la institutul economic ifo. Însă acest boom are un preţ. Sau mai degrabă vine la pachet cu creşteri de preţuri, adică inflaţie. Banca centrală germană, la fel ca alte instituţii de acelaşi fel din lume, asigură că factorii inflaţionişti sunt doar trecători.

În Germania, până la finalul anului, inflaţia poate atinge 4%, estimează Bundesbank, dar se va micşora în 2022. Pentru unele economii, cum sunt cele emergente, aceasta s-ar putea să nu fie o cotă de pericol. Însă Germania are o aversiune aproape organică faţă de inflaţie. Amintirile din perioada interbelică, când pentru cumpărături simple era nevoie de un geamantan de bani, n-au dispărut. În Germania, o monedă stabilă echivalează cu sănătatea economică. Apoi, germanii sunt recunoscuţi pentru pasiunea lor pentru economisire. Inflaţia erodează puterea de cumpărare a economiilor făcute de populaţie, iar tabloidele ţării, în frunte cu BILD, scriu cu îngrijorare despre impactul creşterilor de preţuri asupra economiilor populaţiei. Analiştii celei mai mari bănci germane, Deutsche Bank, vorbesc despre inflaţie ca despre o bombă cu explozie întârziată. În acest context, şeful băncii centrale Jens Weidmann a cerut Băncii Centrale Europene „reducerea graduală“ a programului de achiziţii de obligaţiuni creat special pentru a reporni economia blocată de pandemie. BCE mai are un program de achiziţii de active cu care a încărcat cu energie revenirea economică şi inflaţia†după criza financiară şi a ţinut la cote joase costurile de finanţare ale guvernelor din zona euro. Weidmann, care a mai cerut şi în trecut retragerea măsurilor de genul Quantitative Easing pentru că acestea au adus dobânzi negative şi erodează astfel economiile nemţilor, a spus de această dată că perspectivele inflaţiei poartă „riscuri“, iar preţurile energiei pot ajunge mai sus decât se aşteaptă economiştii din cauza politicilor guvernamentale de combatere a schimbărilor climatice, scrie Financial Times. „Stimulul BCE de atenuare a impactului economic al pandemiei ar trebui retras imediat ce starea de urgenţă a fost depăşită“, a spus bacherul.

Pe Eric Rosengren, preşedintele Boston Federal Reserve Bank, una din instituţiile care alcătuiesc Fed, îl preocupă altceva. SUA nu îşi permit un „ciclu de boom and bust“ pe piaţa locuinţelor care să ameninţe stabilitatea financiară a ţării, a spus el într-un interviu pentru Financial Times. „Este foarte important pentru noi să revenim la ţinta de inflaţie de 2%, însă obiectivul nostru este ca revenirea să fie stabilă. Iar pentru ca acest lucru să fie posibil, nu putem avea un ciclu boom and bust într-o zonă cum sunt imobiliarele.“ La Fed este evident vie amintirea prăbuşirilor pe piaţa imobiliară din criza financiară din 2007-2008. În actuala criză, piaţa locuinţelor a explodat, la fel şi preţurile. În Franţa, ameliorarea situaţiei din sănătate nu încurajează banca centrală să se lase cuprinsă de optimism. Riscurile din sistemul financiar „ datorie mare, dobânzile mici, integritate informatică – sunt încă la niveluri ridicate. Pe acest fond, răspândirea variantei Delta a coronavirusului poate întârzia sfârşitul pandemiei. Banca centrală a Angliei i-a atenţionat pe englezi că inflaţia încă nu a atins punctul de maxim, dar i-a asigurat că în cele din urmă aceasta va da înapoi. Însă economistul şef Andy Haldane, aflat pe picior de plecare, a cerut reducerea programului de Quantitative Easing şi a lăsat în urma lui avertismentul că altfel va veni „bestia de inflaţie“.

(sursa: Mediafax)

Îngrijorările băncilor centrale 

Revenirea din această criză atipică aduce diferite temeri băncilor centrale ale marilor economii. Inflaţia dă fiori Bundesbank, banca Germaniei, care a avertizat cu privire la creşterea preţurilor energiei,…

De mâine, facturile la energie o iau razna
Galerie Foto Cu doar o zi înaintea finalizării etapei postliberalizare a pieței de energie pentru consumatorii casnici, situația din piață nu este una roză. Conform datele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul…

Cum sa alegem vestiarele potrivite pentru compania noastra?
Galerie Foto Pentru a amortiza investiția făcută atunci când achiziționăm vestiare este important ca acestea să fie alese corespunzător. Deși pe piață există multe modele, de la producători din China, Polonia, Italia, Ro…

Proiect: Angajații sa aibă acces neîngrădit, online, la istoricul muncii lor

Angajații vor avea acces neîngrădit, online și necondiționat de consimțământul angajatorului la datele proprii din registrul de evidență al salariaților (REVISAL), potrivit unei inițiative legislative depuse…

Lira egipteană, lira turcească și leva, cele mai căutate valute de călătorie

Cele mai bine vândute valute de călătorie sunt lirele egiptene, turcești și leva, în perioada următoare fiind așteptată o creștere a cererii de monede locale pentru Europa Centrală și de Est, anunță…

Enel X România construiește un sistem fotovoltaic de 1 mil. euro pentru retailerul Kaufland

Enel X România, parte a Enel X, divizia de servicii energetice avansate a Grupului Enel, implementează un sistem fotovoltaic pentru retailerul Kaufland România în Turda, cu o capacitate instalată de 1…

Producţia de cereale din 2021 este estimată între 25 şi 30 de milioane de tone

România va avea o producţie de 25-30 de milioane de tone în anul agricol 2021, cantitate care ar umple de 15 ori Casa Poporului, scrie Ziarul Financiar. Este cel mai ridicat nivel al producţiei din 2018 încoace,…

Topul băncilor în anul 2020. Banca Transilvania, liderul pieţei, câştigă teren, BCR și BRD scad

În top 10 bănci au fost în 2020 două schimbări importante, respectiv ascensiu­nea pe locul 5 a Raiffeisen Bank, care a făcut rocada cu UniCredit Bank, şi avansul EximBank până pe locul 10, de pe locul 12…

Bursa de Valori Bucureşti a închis pe verde şedinţa de luni

Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere pe toţi indicii şedinţa de luni, cu o valoare a tranzacţiilor de 57,373 milioane de lei (11,647 milioane de euro). Indicele principal BET s-a apreciat cu 0,78%,…

Consumul de energie electrică a înregistrat vineri, 25 iunie, maximul ultimilor 20 de ani, fiind cel mai ridicat nivel de la începutul anilor 2000, în contextul valului de caniculă care a afectat întreaga ţară,…

Ministerul de Finanţe a împrumutat de la bănci 324 milioane lei

Ministerul de Finanţe a redeschis o emisiune de obligaţiuni scadentă în 2034 şi a împrumutat luni de la bănci suma de 324,4 milioane lei, uşor peste nivelul programat, de 300 milioane lei, la o dobândă anuală…

OMV Petrom investește circa 70 de milioane de euro la Petrobrazi

OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, va investi aproximativ 70 de milioane de euro la rafinăria Petrobrazi, pentru înlocuirea unor instalații esențiale în procesul de rafinare,…

România, cea mai ridicată rată de impozitare a producției de gaze offshore din Europa

România înregistrează cea mai ridicată rată efectivă de impozitare a producției de gaze naturale offshore din Europa, de 23%, un nivel de peste 4 ori mai mare decât media din statele europene, arată un studiu Pw…

De ce dispar banii lichizi și cine controlează banii virtuali?
Galerie Foto Banii lichizi marchează linia de diviziune între generații. Cei vârstnici au mai multă încredere în cash, pe când tinerii mizează mai degrabă pe banii digitali. În 2007, odată cu inventarea iPhone-ului, a…

Cum se verifică ofertele autentice din turism

Fiecare început de sezon estival vine, de mai mulți ani, cu „țepe” date românilor creduli care „vânează” cele mai ieftine oferte de cazare pe internet. Anul acesta, „țepele” s-au dat la Cluj, după ce…

Source

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here