Avuţia netă a populaţiei s-a majorat în ultimul deceniu de 1,9 ori, de la 1.274 mld. lei în 2011 până la maximul istoric de 2.414 mld. lei (aproape 500 mld. euro) atins în 2020.
În anul pandemic 2020, avuţia românilor a crescut cu aproximativ 140 mld. lei, adică cu 6,1%, faţă de 2019, după cum reiese din datele BNR.
La finalul anului 2019, avuţia netă a populaţiei ajunsese la 2.275 mld. lei, depăşind în premieră nivelul din 2008.
„Un element care sporeşte capacitatea populaţiei de a face faţă unor condiţii nefavorabile este reprezentat de consolidarea avuţiei nete, atât pe palierul deţinerilor de active imobiliare, dar mai ales pe cel de active financiare, categoria din urmă conferind un grad de lichiditate mai ridicat în contextul necesităţii acoperirii unor situaţii neprevăzute“, susţine BNR în cel mai recent Raport asupra stabilităţii financiare.
Activele imobiliare continuă să aibă o pondere majoritară (75%) pe fondul ratei ridicate de deţinere a imobilelor (95,8%, conform Eurostat).
Avuţia financiară a românilor a crescut cu circa 10% în anul pandemic 2020, la 595 mld. lei, iar avuţia imobiliară s-a majorat cu 4,8%, la 1.819 mld. lei.
Creşterea avuţiei imobiliare a românilor a fost influenţată şi de majorarea preţurilor. „Valoarea acestor active s-a majorat cu 4,8% în T4/2020 faţă de T4/2019, pe fondul creşterii indicelui de preţ imobiliar şi al deprecierii monedei naţionale, indicând rezilienţa pieţei imobiliare. Această situaţie se datorează în mare măsură legislaţiei care încurajează deţinerea de active imobiliare mai degrabă decât (re)investirea în activităţi productive“, explică specialiştii din BNR.
Activele financiare reprezintă aproximativ 24% din total, spre deosebire de zona euro, unde acestea reprezintă aproximativ 45% din avuţia populaţiei.
„Acest decalaj pune în evidenţă capacitatea scăzută de a mobiliza capital intern şi dependeţa de atragerea capitalului străin.“
În ceea ce priveşte îndatorarea totală a populaţiei şi-a continuat trendul ascendent, însă ritmul de creştere a încetinit comparativ cu anul precendent (5,1% în martie 2021 faţă de martie 2020), situându-se la valoarea de 172,5 mld. lei. „La baza evoluţiei a stat majorarea cu 10% a creditului ipotecar, pe când soldul creditului de consum a fost stabil.“
(sursa: Mediafax)
Avuţia netă a populaţiei s-a majorat în ultimul deceniu de 1,9 ori, de la 1.274 mld. lei în 2011 până la maximul istoric de 2.414 mld. lei (aproape 500 mld. euro) atins în 2020. În anul pandemic 2020,…
Liderii industriei au clasat orașe din toată lumea, cu excepția Silicon Valley, într-un top al locațiilor ce vor deveni centre de inovație în tehnologie în următorii patru ani. România se poate transforma într…
Fără a apela la sprijin financiar printr-un credit bancar, un român ar trebui să muncească circa 8,5 ani pentru a-şi putea cumpăra un apartament cu două camere, iar în cazul unei locuinţe cu trei camere durata…
Disciplina scăzută la plată în economie şi probleme în bilanţul firmelor, nivelul scăzut al intermedierii financiare şi problema demografică sunt vulnerabilităţi structurale existente la nivelul economiei…
Datoria externă a României a crescut puternic din 2019 încoace, până spre 127 de miliarde de euro la finalul lunii mai (55% din PIB-ul estimat pentru 2021), scrie ZF. O creştere mai puternică s-a petrecut în…
Premierul Florin Cîţu promite că piețele nu se vor închde și nici nu vor fi introduse taxe în agricultură, la o întâlnire cu reprezentanții Federaţiei Agrostar. “Hai, România! Astăzi, în…
Deficitul guvernamental a ajuns la 7,4% din PIB în primul trimestru din 2021, în zona euro, şi la 6,8% din PIB în UE. România se află printre statele cu cel mai ridicat nivel al deficitului, arată…
Din momentul în care imprimanta 3d a apărut, multe piedici au putut fi depășite și multe provocări au putut fi acceptate mai ușor. În paralel, și scannerul 3d a fost primit cu brațele deschise de către…
București-Ilfov este pe primul loc în topul celor mai bine plătite regiuni ale țării, cu un venit mediu lunar de 4.500 lei net. Județele Timiș și Cluj vin puternic din urmă, cu salarii medii nete de 3.500 lei….
Abordand negocierile in mod diferit si invatand cateva abilitati esentiale, puteti fi pe drumul catre un salariu net mai echitabil. Iata cinci sfaturi de negociere a salariilor pentru a va ajuta sa castigati compensatia …
Tot mai multe locuințe din România sunt conectate la rețeaua de gaze naturale, inclusiv pentru partea de încălzire. Dacă pentru aragaz consumul de gaze naturale este foarte mic în mod normal, cu totul stau…
Profitul companiilor de consultanţă a depăşit 3,3 miliarde de lei în 2020, cu 22% mai mare faţă de anul anterior, când s-a situat la 2,7 miliarde de lei şi peste cel din 2018, când a fost…
Primele estimări arată că producţia de grâu ar putea ajunge la un nivel record de 12 milioane de tone, adică 2,3 miliarde de euro, cu randamente mari în vestul ţării şi cu producţii bune în celelalte…