Investiţiile în zona universitară reprezintă fără îndoială investiţii în viitor. Banca Europeană de Investiţii a aprobat un împrumut în valoare de 24 milioane de euro pentru îmbunătăţirea infrastructurii Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti. De asemenea au fost anunţate oportunităţi pentru viitoare investiţii universitare în ţara noastră, după cele angajate pentru Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şi Universitatea Politehnică din Bucureşti.
Documentele au fost semnate ieri, la evenimentul desfăşurat online au participat, Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educaţiei, Christian Kettel Thomsen, Vicepreşedinte BEI responsabil pentru România, Viorel Jinga, Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” Bucureşti, Vasile Ţopa, Rectorul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca şi Mihnea Costoiu, Rectorul Universităţii Politehnice Bucureşti. Acesta este al doilea acord în cadrul “Programului de împrumut pentru învăţământul superior din România”, în valoare de 100 milioane de euro al BEI – aprobat de bancă în 2020 – după împrumutul acordat Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca. În ultimul deceniu, BEI a oferit peste 30 miliarde de euro pentru investiţii în şcoli, universităţi şi formare continuă. Investiţia de la UMFCD include renovarea Facultăţii de Medicină şi construirea a două noi centre de cercetare medicală dedicate, dar şi investiţii în eficientizarea energetică în campusul universitar. Sorin Cîmpeanu a declarat cu această ocazie: “Banca Europeană de Investiţii este un partener cheie pentru învăţământul superior din România. Sprijinul financiar şi tehnic acordat se adresează pentru prima data unei instituţii de învăţământ superior specializate în sectorul medical, Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti.
Noul împrumut va transforma mediul de învăţare, va sprijini educaţia a mii de studenţi, va consolida cercetarea medicală, creând, în acelaşi timp, sute de noi locuri de muncă. Această investiţie impresionantă va contribui la creşterea standardelor de calitate în învăţământul superior şi la implementarea proiectului naţional “România educată”.
Doresc să îmi manifest aprecierea pentru BEI şi pentru universităţile româneşti care au înţeles oportunitatea unor investiţii prin aceste mijloace. Potrivit PNNR, investiţiile în educaţie se situează la 4,4 miliarde de euro. Este o şansă extraordinară pe care ministerul o susţine cu toată determinarea, dând exemplu unor iniţiative recente, prin care Ministerul Educaţiei susţine cercetarea printr-o nouă iniţiativă prin care un fond de 100 milioane de lei va fi alocat cercetării din universităţile româneşti”.
Christian Kettel Thomsen a vorbit despre finanţarea universităţilor şi despre importanţa susţinerii cercetării. În 2020, BEI a lansat prima schemă de finanţare a educaţiei universitare din România. Banca Europeană de Investiţii şi Fondul European de Investiţii (FEI) au încheiat anul trecut acorduri de finanţare cu parteneri publici şi privaţi din ţara noastră în valoare totală de 809 milioane de euro.
Fondurile au fost alocate în domeniile educaţiei universitare, distribuţiei de apă, eficienţei energetice şi investiţiilor private, acestea din urmă fiind destinate în special pentru sprijinirea companiilor în ceea ce priveşte provocările economice provocate de pandemie.