Iranul respinge drept ‘nefondate’ acuzaţiile Israelului cu privire la atacul vizând petrolierul MT Mercer Street

0
208

Iranul a respins duminică acuzaţiile Israelului, potrivit cărora Republica islamică s-ar afla la originea atacului vizând petrolierul M/T Mercer Street, joi, în largul Omanului, soldat cu moartea unui român şi a unui britanic, membri ai echipajului, informează news.ro.

“Regimul sionist (…) trebuie să înceteze aceste acuzaţii nefondate”, îndeamnă un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Said Khatibzadeh, într-o conferinţă de presă la Teheran.

“Aceasta nu este prima oară când (Israelul) formulează astfel de acuzaţii împotriva Iranului”, a subliniat el.

Statele Unite au acceptat să participe la o anchetă cu privire la atacul sângeros în largul Omanului vizând petrolierul MT Mercer Street, operat de un miliardar israelian, a anunţat Departamentul de Stat sâmbătă.

Petrolierul M/T Mercer Street a fost atacat joi, la Marea Oman, iar Israelul şi-a acuzat inamicul jurat, Iranul, de faptul că se aflăla originea acestui incident, soldat cu moartea a doi membri ai echipajului.

Potrivit armatei americane şi operatorului navei, este vorba despre un atac cu dronă.

Secretarul de Stat american Antony Blinken şi omologul său israelian Yair Lapid au discutat despre acest atac şi “au convenit să coopereze cu Regatul Unit şi cu alţi parteneri internaţionali în anchetarea faptelor, acordarea unei susţineri şi stabilirea următoarelor etape care se impun”, a anunţat într-un comunicat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Cele două persoane ucise în incident sunt un cetăţean britanic, care lucra pentru societatea de securitate Ambrey, şi un membru al echipajului român, a precizat armatorul, Zodiac Maritime, o societate internaţională cu sediul la Londra care aparţine omului de afaceri miliardar israelan Eyal Ofer.

Yair Lapid a îndemnat vineri la o acţiune internaţională împotriva “terorismului israelian”.”Am dat consemne ambasadelor de la Washington, Londra şi ONU să acţioneze pe lângă interlocutorii lor guvernamentali şi delegaţii competente la sediul ONU la New York”, a anunţat el pe Twitter.

Potrivit unor analişti, atacul vizând M/T Mercer Street face parte dintr-un “război din umbră” între cele două puteri inamice, în care mai multe nave ale fiecărei părţi au fost vizate în atacuri la Golful Persic.

https://www.bursa.ro/_rss

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here