Ivan Patzaichin, înmormântat cu onoruri militare la Cimitirul Bellu. Sute de români au venit la cimitir pentru a-și lua rămas bun de la marele sportiv

0
48
07 Septembrie 2021, 09:56 (actualizat 07 Septembrie 2021, 15:32) |

ACTUALIZARE, ORA 14.30: Zeci de români s-au strâns la clubul sportiv Dinamo, pentru a-l omagia pe Ivan Patzaichin. Printre cei care au venit să își ia rămas bun de la celebrul sportiv se numără și Principele Radu, reprezentând Casa Regală, dar și Aurelian Temișan, soția lui, Monica Davidescu, și Horia Brenciu. La priveghi a fost prezent și liderul AUR, George Simion. Politicianul a depus și o coronă de flori din partea partidului pe care îl reprezintă. La această ora are loc la cimitir ceremonia de înmormântare a marelui sportiv.

Ivan Patzaichin va fi înmormântat cu onoruri militare, a anunţat familia fostului canoist. Funeraliile se vor desfăşura la Clubul Sportiv Dinamo şi vor fi urmate de slujba de înmormântare la Cimitirul Bellu.

Marele canoist a încetat din viaţă duminică, la vârsta de 71 de ani. Familia sa a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care anunţă că ”Ivan a plecat şi nu se mai întoarce”. ”Ivan a plecat. Şi nu se mai întoarce”, este mesajul semnat ”Familia” şi postat pe pagina de facebook a sportivului.

Ivan Patzaichin s-a născut la 26 noiembrie 1949. Prezent la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice, canoistul a cucerit nu mai puțin de șapte medalii olimpice, patru de aur și trei de argint și a participat la 11 ediții ale campionatelor mondiale, cucerind 22 de medalii dintre care opt de aur.

A intrat în istoria olimpismului drept „Campionul cu pagaia ruptă”. La Jocurile Olimpice de la Munchen, în 1972, în seriile întrecerilor de la canoe simplu pe 1000 m (C1 – 1000 m), lui Ivan Potzaichin i s-a rupt pagaia la numai câțiva metri după start. În condițiile în care arbitrii nu au oprit cursa (potrivit regulamentului), românul a vâslit cu ciotul de pagaie și a încheiat cursa, în aplauzele spectatorilor. Descalificat inițial, Ivan Potzaichin a fost primit în recalificări, după ce a fost soluționată favorabil contestația depusă de conducerea delegației României. Ulterior, Ivan Potzaichin nu numai că s-a calificat în finală, dar a și câștigat aurul olimpic la capătul unei curse pe care a dominat-o fără drept de apel.

La 18 ani Ivan a început să practice canoea de performanță la Clubul Sportiv Dinamo București, club la care a fost legitimat timp de 18 ani ca sportiv. După retragerea din activitatea competițională, Ivan a devenit antrenor la Dinamo, iar apoi la lotul național.

Cea mai mare satisfacție ca antrenor a avut-o în 2000, la Jocurile Olimpice de la Sydney. Elevii săi Florin Popescu și Mitică Pricop au devenit campioni olimpici la C2 – 1000 m, întrerupând șirul de 16 ani fără aur olimpic în această probă.

După retragerea din viața sportivă, Ivan Patzaichin a înființat Asociația „Ivan Patzaichin – Mila 23” și a dezvoltat proiectul „Rowmania” , o campania națională de promovare a patrimoniului local prin descoperirea României naturale prin promovarea mișcării în aer liber.

Premiat de Juan Antonio Samaranch

În anul 1968 a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului, în 1982 pe cel de Maestru Internațional al Sportului, iar în 1991 pe cel de Antrenor Emerit.

În 1990, președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO) Juan Antonio Samaranch i-a conferit Ordinul Olimpic de argint.

În 2000 a primit Ordinul Național “Serviciul Credincios” în gradul de ofițer, iar în 2008 a primit Ordinul “Meritul Sportiv” clasa I.

La  1 decembrie 2004, colonelul în rezervă Ivan Potzaichin din cadrul Ministerul Administrației și Internelor (MAI) a fost înaintat la gradul de general de brigadă (cu o stea), în rezervă.

În 2010 a fost distins cu Decorația Regală “Nihil Sine Deo”.

Este cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară din 1968, 1972, 1980 şi 1984 şi triplu laureat cu argint.

Sportivul a murit după o lungă suferinţă. El era internat de mai bine de o lună la Spitalul Elias din Capitală.

Source

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here