JANEZ JANSA: ‘UE nu are niciun mecanism pentru a-şi proteja frontierele externe de migranţii ilegali’

0
183

Uniunea Europeană nu are, din păcate, niciun mecanism pentru a proteja fie frontierele sale externe, fie frontierele Schengen de migranţi ilegali, a declarat astăzi premierul sloven Janez Jansa, aflat într-o vizită în oraşul croat Tuhelj, transmite Hina, citată de Agerpres.

Răspunzând unei întrebări legate de soluţionarea problemei migraţiei ilegale, Jansa a spus că susţine extinderea spaţiului Schengen şi protecţia graniţelor externe ale UE.

El a subliniat că nu ar trebui să existe deloc situaţii precum cele despre care au relatat recent media occidentale care sugerează că poliţia croată a respins cu forţa migranţi ilegali la graniţa cu Bosnia.

”Totuşi, UE nu are, din păcate, niciun mecanism pentru a proteja frontierele Schengen sau cele externe ale UE împotriva migraţiei ilegale”, a spus şeful executivului sloven, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

În opinia sa, este extrem de important ca viitoarea politică a UE în domeniul migraţiei să facă distincţie între refugiaţi şi migranţi ilegali.

O anchetă jurnalistică, realizată timp de opt luni de către jurnalişti din şapte ţări, a dezvăluit un “sistem” implicând “unităţi speciale” ai căror membri îşi ascund identitatea în cea mai mare parte a timpului, purtând uniforme fără însemne şi cagule care le acoperă faţa, potrivit săptămânalului german Der Spiegel.

Ancheta jurnalistică respectivă este rezultatul unei colaborări între postul de televiziune public german ARD, săptămânalul Der Spiegel, cotidianul francez Liberation, publicaţia olandeză Pointer, cotidianul croat Novosti şi platforma de investigaţii olandeză Lighthouse Reports. Înregistrări video ce atestă 11 cazuri de respingere a migranţilor la frontiera cu Croaţia arată cum mai mulţi bărbaţi lovesc refugiaţi înainte de a-i trimite înapoi în Bosnia.

Conform dreptului umanitar internaţional, oamenii au dreptul de a solicita azil şi este interzis ca potenţialii refugiaţi să fie trimişi acolo unde vieţile lor ar putea fi în pericol.

https://www.bursa.ro/_rss

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here