JAPONIA: Ultima lansare a rachetei nord-coreeană ridică nivelul de ameninţare

0
118

Ultima lansare efectuată de Coreea de Nord, presupusă a fi un nou tip de rachetă balistică intercontinentală (ICBM), ridică nivelul de ameninţare la adresa securităţii, a declarat astăzi ministrul japonez al apărării Nobuo Kishi citat de agenţia de presă Kyodo, preluată de Reuters, conform Agerpres.

Ieri, Coreea de Nord a lansat ceea ce a spus că este un “Hwasong-17”, un nou tip de ICBM. Oficiali japonezi, sud-coreeni şi americani au catalogat de asemenea proiectilul drept ICBM.

Lansarea este “o ameninţare serioasă la adresa păcii şi stabilităţii Japoniei şi comunităţii internaţionale, trecând la o dimensiune diferită de la seria de lansări anterioare de rachete”, a spus Kishi, potrivit Kyodo.

Agenţia de presă de stat nord-coreeană KCNA a declarat astăzi că racheta, lansată de pe Aeroportul Internaţional Phenian, a zburat la o altitudine maximă de peste 6.000 de kilometri pe o distanţă de 1.090 kilometri “înainte de a lovi cu precizie zona prestabilită în apele libere” ale Mării de Est, cunoscută şi sub numele de Marea Japoniei.

“Testul-lansare a dovedit clar că toţi parametrii sistemului de armă au îndeplinit exact cerinţele de proiectare”, potrivit KCNA.

În timpul unui apel telefonic, secretarul de stat al SUA Antony Blinken şi ministrul japonez de externe Hayashi Yoshimasa “au condamnat în comun” lansarea “ca o încălcare clară a multiplelor rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american Ned Price.

“Această provocare, care urmează după două teste ICBM la începutul acestui an, demonstrează în continuare ameninţarea reprezentată de programele de rachete balistice şi arme ilegale de distrugere în masă (ale Coreei de Nord) pentru vecini şi comunitatea internaţională mai largă”, a spus Price.

Rezoluţiile ONU interzic Phenianului să testeze orice rachetă balistică. Acestea sunt în general rachete sol-sol care, în funcţie de designul lor, pot fi înarmate cu unul sau mai multe focoase nucleare.

De ani de zile, Phenianul a avansat în dezvoltarea acestui tip de rachete, ceea ce a dus la sancţiuni internaţionale dure.

https://www.bursa.ro/_rss

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here