JO 2022 | Preşedintele CIO, după ce patinatoarea rusă Kamila Valieva a clacat în finală: Modul în care a fost primită la ieşirea de pe gheaţă a fost glacial, în loc să încerce să o consoleze. Cum poţi să fii atât de rece cu sportivul tău?

0
155
18 Februarie 2022, 09:31 (actualizat 18 Februarie 2022, 10:35) |

Eteri Tutberidze și Kamila Valieva

“Am fost foarte tulburat ieri, când m-am uitat la televizor (la programul liber de patinaj artistic – n.red.). Am urmărit o prestaţie în care s-a văzut presiunea de pe umerii ei. Cariera mea îmi permite să ştiu ce este presiunea, dar aceasta a fost peste ceea ce îmi pot imagina. A fost dificil să văd cum se prăbuşeşte pe gheaţă, plângând şi încercând să-şi termine programul. În fiecare mişcare, limbajul corpului ei, am văzut stresul imens”, a declarat Bach, potrivit Agerpres, care preia AFP.

(w500) Kamila Val

Conducătorul mişcării olimpice a precizat, totodată, că nu are “multă încredere” în anturajul Kamilei Valieva, acuzând în special răceala şi atitudinea acestuia faţă de patinatoarea rusă, după programul liber al acesteia.

“Modul în care a fost primită de cei din jur la ieşirea de pe gheaţă, a fost ceva glacial, în loc să încerce să o ajute şi să o consoleze… Am simţit distanţa interpretând limbajul corporal (al antrenoarei sale, celebra Eteri Tutberidze, n.r), a fost dispreţuitor. Cum poţi să fii atât de rece cu sportivul tău?”, a adăugat Bach.

“Nu îmi dau încredere cei din jurul ei, indiferent de ceea ce s-a întâmplat sau se va întâmpla în viitor. Cum este posibil să tratezi astfel o sportivă minoră de 15 ani”, a insistat preşedintele CIO.

(w500) Kamila Val

Kamila Valieva a fost depistată pozitiv la trimetazidină la un control antidoping efectuat pe 25 decembrie în cursul Campionatelor Rusiei, de către Agenţia rusă antidoping (RUSADA).

Adolescenta a primit permisiunea de a concura marţi seara în programul scurt, în urma unei hotărâri a Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS), care a fost de acord cu decizia RUSADA de a ridica suspendarea provizorie dictată împotriva patinatoarei.

Aflată pe primul loc după programul scurt, Kamila Valieva, campioana europeană en titre, în vârstă de 15 ani, a ratat mai multe sărituri în timpul programului liber şi a totalizat doar 224,09 puncte. Tânăra patinatoare, pe care specialiștii o vedeau deja campioană olimpică, a fost de neconsolat la finalul programului.

(w500) Eteri Tut

Şcerbakova, campioana mondială en titre și vicecampioană europeană, a avut un total de 255,95 puncte, fiind urmată pe podium de altă rusoaică, Aleksandra Trusova (251,73), şi de japoneza Kaori Sakamoto (233,13).

Dacă Valieva s-ar fi clasat pe unul dintre primele trei locuri în concursul feminin, ceremonia de decernare a medaliilor nu ar fi avut loc în timpul actualelor Jocuri Olimpice, ci ar fi fost amânată până la încheierea competiţiei din China, aşa cum s-a întâmplat şi cu ceremonia concursului pe echipe, din 7 februarie, câştigat de Rusia.

Source

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here