JOE BIDEN: and #39; and #39;Sunt convins că Putin a decis să invadeze Ucraina and #39; and #39;

0
158

SUA-AFP (prin Agerpres)-18 februarie 2022: Preşedintele american, Joe Biden, a declarat ieri că este “convins” că omologul său rus, Vladimir Putin, “a luat decizia” de a invada Ucraina, adăugând că, totuşi, “nu este prea târziu” pentru diplomaţie.

“Avem motive să credem că forţele ruse intenţionează să atace Ucraina (…) în zilele următoare”, a spus preşedintele american într-o declaraţie de la Casa Albă. “Sunt convins că a luat decizia. Avem motive să credem că da”, a adăugat acesta.

“Credem că vor viza Kievul, un oraş cu 2,8 milioane de oameni nevinovaţi”, a insistat liderul administraţiei americane.

Atât timp cât nu s-a produs o invazie, “diplomaţia rămâne întotdeauna o posibilitate”, a adăugat el, subliniind că şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, urmează să se întâlnească joi în Europa cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

Dacă Rusia va invada Ucraina până atunci, va fi “trântit uşa diplomaţiei”, a avertizat preşedintele SUA.

Pe de altă parte, Joe Biden şi-a pus întrebarea dacă ar fi “înţelept” pentru preşedintele Volodimir Zelenski să părăsească Ucraina în acest moment pentru a participa la o conferinţă internaţională, considerând că depinde de el să ia o decizie.

“În căutarea unui rezultat diplomatic, s-ar putea să nu fie, s-ar putea să fie cea mai înţeleaptă opţiune, dar decizia îi revine”, a spus Joe Biden fără a tranşa clar, în contextul în care se pune problema ca Volodimir Zelenski să meargă la Conferinţa de Securitate de la Munchen, care reuneşte până duminică numeroşi lideri internaţionali.

Joe Biden a acuzat Moscova că desfăşoară o campanie de dezinformare, în special acuzând Kievul că plănuieşte un atac împotriva Rusiei, pentru a găsi un pretext ca să îşi invadeze vecinul.

“Pur şi simplu nu există dovezi care să susţină aceste afirmaţii şi este în contradicţie cu orice logică să credem că, într-un moment în care sunt 150.000 de soldaţi (ruşi) desfăşuraţi la frontierele lor, ucrainenii ar alege escaladarea acestui conflict care durează de ani de zile”, a ţinut acesta să adauge.

“Toate aceste evenimente corespund unui scenariu pe care Rusia l-a folosit în trecut, care este să creeze o justificare falsă pentru a acţiona împotriva Ucrainei”, a adăugat preşedintele american. “Dacă Rusia îşi va duce la îndeplinire planurile, va fi responsabilă pentru un război catastrofal şi inutil, pe care îl va fi ales”, a mai spus Joe Biden.

Source