Kurt Hamrin, adversar al lui Pele în finala Cupei Mondiale din 1958: „Pentru mine, nu este nimeni mai mare decât el. Era un jucător unic, făcea ceva în plus de fiecare dată când se afla la minge”

0
61

Fostul internaţional suedez Kurt “Kurre” Hamrin, care a evoluat în finala Cupei Mondiale din 1958 dintre Brazilia şi Suedia, crede că Edson Arantes do Nascimento “Pelé”, care a murit joi la vârsta de 82 de ani, a fost “cel mai mare” din istoria fotbalului, atât pentru abilităţile sale ca jucător, cât şi pentru faptul că a fost “un exemplu” pe teren şi în afara terenului, scrie EFE.

30 Decembrie 2022, 12:46 (actualizat 30 Decembrie 2022, 12:50) Știrile TVR |

Brazilia a învins Suedia cu 5-2 în finala Mondialului din 1958

“Pentru mine, nu este nimeni mai mare decât Pele. Nu voi uita niciodată finala Cupei Mondiale din 1958 (câştigată cu 5-2 de Brazilia – n.red.). Am văzut personal că era un jucător unic, făcea ceva în plus de fiecare dată când se afla la minge”, a declarat Hamrin, în vârstă de 88 de ani, pentru ziarul Expressen, subliniind ca Pele era “un fotbalist complet”.

Hamrin a descris drept “incredibil” golul de 3-1 marcat în acel meci de Pele, la finalul căruia brazilianul a cucerit primul său titlu mondial, la vârsta de 17 ani, marcând începutul spectaculoasei sale cariere.

“Maradona este cel care s-a aflat cel mai aproape de Pele. Sunt la acelaşi nivel fotbalistic, dacă eşti vânat pentru dopaj, deja te-ai descalificat. Erau şi persoane diferite. Unul dintre motivele pentru care Pele a fost atât de iubit l-a reprezentat faptul că şi-a asumat o responsabilitate socială în afara terenului. Maradona nu a făcut-o în acelaşi mod”, a spus el.

Pele nu şi-a uitat “niciodată” originile şi a încercat să-i ajute “cei cei cărora nu le-a fost uşor”, a subliniat Hamrin, care crede că actualii jucători nu au aceeaşi responsabilitate socială şi ar putea învăţa “multe” de la triplul campion mondial brazilian.

Extrema suedeză, care a avut o carieră strălucitoare în fotbalul italian, a mai spus că fundaşii de la acea vreme îl opreau cu greu pe brazilian şi recurgeau adesea la violenţă.

“Cu toate acesta, Pele a fost întotdeauna un gentleman pe teren. Nu s-a plâns niciodată şi a fost tăcut în meciuri. A acceptat majoritatea loviturilor fără să protesteze. Dar a ştiut şi să dea. Asta e important, altfel nu rezişti mult în fotbal, trebuie să te aperi”,
a precizat el.

Hamrin a scos în evidenţă “intuiţia” de fotbalist a lui Pele şi “simplitatea” brazilianului, pentru că faima nu i s-a urcat niciodată “la cap” şi puteai oricând să vorbeşti cu el.

“Ultima dată când l-am văzut a fost în Brazilia, în 2008, la cincizeci de ani după finala de la Stockholm. Îl ascultam ţinând un discurs şi când ne-am văzut în public mi-a cerut să vin pe scenă. Ne-am dat palma în stil italian, ne-am îmbrăţişat. A fost foarte amuzant
“, a mai povestit Kurt Hamrin.

Fostul mare fotbalist brazilian Pele a încetat din viaţă joi la vârsta de 82 de ani în urma unui cancer de colon.

Sursa: Agerpres

Source

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here