Dezvoltatorii imobiliari anunţă o creştere considerabilă la apartamente în marile oraşe cu 30-35% până la finalul anului, comparativ cu 2020, salt cauzat de majorarea prețului la materialele de construcţie.
“Încă nu suntem la prețurile pe care preconizăm că le vom avea până la finalul anului care ar putea ajunge de fapt până la 30 – 35 %”, a declarat, la Digi24, expertul in imobiliare, Andrei Gherman.
Acesta a mai precizat că și prețul apartamentelor vechi a crescut, deoarece cererea este mai mare decât oferta: “Având în vedere majorarea prețului apartamentelor noi, bugetul cumpărătorilor fiind limitat, ei s-au îndreptat spre imobile vechi, crescând cererea”.
Mai mult, “un alt motiv ar fi că se discută eliminarea beneficiilor fiscale pe care dezvoltatorii le au, iar această decizie se va regăsi în prețul final al locuințelor. Iar unii dintre dezvoltatori au comunicat scumpiri la blocurile deja construite din cauza că au crescut prețurile la materiile prime.
“Dacă ne uităm onest, creşterea ar trebui să fie de 6%”
Pe de altă parte, economistul Iancu Guda este de cu totul altă părere. Acesta a explicat la emisiunea “Bani în Mișcare” de pe Digi24 de ce această majorare anunțată nu este fundamentată.
“Este foarte important să ne uităm la ce spun cifrele. Declarațiile nefondate pe analize netransparente pot fi considerate subiective. Cifrele pentru dezvoltatorii imobiliari, dacă ne uităm la toate veniturile și cheltuielile lor în 2020 arată că pentru un cost de producție de 100 – ca să putem compara – prețul de vânzare e 250. Se construiește cu 600 – 650 de euro și se vinde la 1.500 de euro prețul final. Din acest cost, materiile prime și materialele sau mărfurile reprezintă cam 30%.
Dacă toate materiile prime s-au dublat, ceea ce nu e adevărat, dar să exagerăm că ar fi așa – deci dacă avem un plus de 30 costuri la materiile prime peste cele 30 initial. Asta înseamnă că impactul final în prețuri ar trebui să fie cam 12%.
Un bloc se construiește în cel puțin 2 ani, iar creșterea prețurilor la materii prime se resimte doar un an. Toată lumea spune că de la anul nu va mai fi acest șoc. Ar trebui că prețul unui apartament să crească cu 6%, nu mai mult. Dacă ne uităm onest, ăsta ar trebui să fie nivelul de creștere.
Unii încearcă să manipuleze consumatorii. Să nu uităm că sunt unii dezvoltatori care, deși au terminat blocurile deja construite, susțin că le vor scumpi pe motiv că s-au scumpit prețurile la materiile prime, dar pentru ei nu are nicio legătură. E o tentativă a lor de a-și maximiza profitul. Dezvoltatorii nu ar trebui să mai pună totul în spatele clienților”, a declarat Iancu Guda în cadrul emisiunii.
În prima lună de toamnă, prețurile apartamentelor (noi și vechi) scoase la vânzare în România s-au menținut, ca medie la nivel de țară, la un nivel relativ constant comparativ cu august 2021.
„Cinci dintre cele șase mari orașe au înregistrat majorări de prețuri la apartamente”
Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată pe plan național de către vânzători s-a cifrat la 1.507 euro pe metru pătrat util, în scădere cu 0,1% față de august 2021, de la 1.508 euro pe metru pătrat util.
„Cinci dintre cele șase mari orașe monitorizate constant de Imobiliare.ro au înregistrat majorări ale valorilor medii de listare pe segmentul apartamentelor, cea mai semnificativă marjă de creștere fiind observată în Iași. Excepția de la regulă este reprezentată de Brașov, unde tendința generală de scădere a fost susținută exclusiv de segmentul locuințelor noi”, a menționat directorul de marketing în cadrul Imobiliare.ro, Daniel Crainic.
În București, pe parcursul lui septembrie, prețurile apartamentelor disponibile spre vânzare au consemnat un avans general de 0,9%, de la o medie de 1.569 de euro pe metru pătrat util, până la 1.583 de euro pe metru pătrat. Așteptările proprietarilor au fost mai ridicate doar pe segmentul locuințelor din blocurile vechi, care s-au apreciat cu 2,2%, de la 1.489 de euro pe metru pătrat, la 1.522 de euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, unitățile locative din cadrul noilor ansambluri rezidențiale au înregistrat o scădere de 0,2%, de la 1.621 la 1.617 euro pe metru pătrat.
În Brașov, indicele Imobiliare.ro a consemnat, per ansamblu, un recul de 0,7% al prețurilor apartamentelor, de la 1.442 de euro pe metru pătrat util la finele lui august, la 1.432 de euro pe metru pătrat la sfârșitul lui septembrie. Cu toate acestea, în cazul locuințelor din blocurile vechi a avut loc o evoluție pozitivă: este vorba de un avans de 0,6%, de la 1.342 la 1.350 de euro pe metru pătrat. La polul opus, locuințele noi din Brașov au înregistrat o scădere de 1%, de la 1.546 la 1.531 de euro pe metru pătrat.
În Cluj-Napoca așteptările vânzătorilor de apartamente s-au majorat cu 0,6% pe parcursul lunii septembrie, acestea ajungând la o valoare medie de listare de 1.985 de euro pe metru pătrat util, față de 1.973 de euro pe metru pătrat la finele lui august. În orașul de pe Someș, prețurile locuințelor din blocurile vechi au crescut cu 1,6% (de la 1.965 la 1.996 de euro pe metru pătrat), în vreme ce unitățile din ansamblurile noi au consemnat un recul de 0,5% (de la 1.983 la 1.974 de euro pe metru pătrat).
În Constanța, în prima lună de toamnă, valoarea medie de listare a apartamentelor scoase la vânzare în orașul de la malul mării a înregistrat un avans de 1%, de la 1.347 de euro pe metru pătrat util, la 1.360 de euro pe metru pătrat. Prețurile s-au majorat pe ambele segmente de piață analizate, însă într-o măsură diferită: apartamentele vechi s-au apreciat cu 0,2% (de la 1.338 la 1.341 de euro pe metru pătrat), iar unitățile locative nou-construite, cu 1,9% (de la 1.360 la 1.386 de euro pe metru pătrat).
În Iași, indicele Imobiliare.ro a consemnat, per ansamblu, un avans de 3,6% în luna septembrie, de la o medie de 1.131 de euro pe metru pătrat util, la 1.172 de euro pe metru pătrat. În perioada analizată, prețurile locuințelor din blocurile vechi s-au majorat cu 2,1%, de la 1.130 la 1.154 de euro pe metru pătrat. Pe segmentul apartamentelor nou-construite, pe de altă parte, a avut loc un avans mai semnificativ, de 4,7% mai exact, de la o medie de 1.131 de euro pe metru pătrat, la 1.184 de euro pe metru pătrat.
În Timișoara, valoarea medie de listare a unui apartament a crescut, per ansamblu, cu 0,6% pe parcursul lui septembrie, de la 1.349 la 1.357 de euro pe metru pătrat util. Pe segmentul locuințelor vechi disponibile spre vânzare pe piața timișoreană a fost consemnat un avans de 0,5% al prețurilor, de la 1.347 la 1.354 de euro pe metru pătrat. Unitățile locative nou-construite, pe de altă parte, s-au apreciat cu 1%, de la 1.357 la 1.371 de euro pe metru pătrat util.
Citeste si:
În pofida aritmeticii și a bunul simț politic, profesorul de fizică Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe proaspătul lider USR Dacian Cioloș. O sarcină literalmente imposibilă în absența…