Lumea se îndreaptă spre o nouă eră a înarmării nucleare. Care sunt arsenalele marilor puteri atomice ale planetei RAPORT

0
158

După 35 de ani de declin, numărul armelor nucleare din lume va crește în următorul deceniu, pe măsură ce tensiunile globale izbucnesc pe fondul războiului Rusiei din Ucraina, potrivit unui raport al Institutului internațional de cercetare a păcii de la Stockholm (SIPRI).

Cele nouă puteri nucleareMarea Britanie, China, Franța, India, Israel, Coreea de Nord, Pakistan, Statele Unite și Rusia – aveau 12.705 focoase nucleare la începutul lui 2022, sau cu 375 mai puține decât la începutul lui 2021, potrivit estimărilor SIPRI.

Numărul a scăzut de la un maxim de peste 70.000 în 1986, pentru că SUA și Rusia și-au redus treptat arsenalele masive construite în timpul Războiului Rece.

Dar această eră a dezarmării pare să se apropie de sfârșit, iar riscul unei escalade nucleare este acum la cel mai înalt punct din perioada post-Război Rece, au spus cercetătorii SIPRI.

„În curând, vom ajunge la punctul în care, pentru prima dată de la sfârșitul Războiului Rece, numărul global de arme nucleare din lume ar putea începe să crească pentru prima dată”, Matt Korda, unul dintre co-autorii raportului, a declarat pentru AFP. „Acesta este într-adevăr un teritoriu periculos”.

După o scădere „marginală” observată anul trecut, „arsenalele nucleare sunt de așteptat să crească în următorul deceniu”, potrivit SIPRI.

În timpul războiului din Ucraina, președintele rus Vladimir Putin a făcut în mai multe rânduri referire la utilizarea armelor nucleare.

Între timp, mai multe țări, inclusiv China și Marea Britanie, își modernizează oficial sau neoficial sau își intensifică arsenalele, a spus institutul de cercetare.

„Va fi foarte dificil să faci progrese în privința dezarmării în următorii ani din cauza acestui război și din cauza modului în care Putin vorbește despre armele sale nucleare”, a spus Korda.

Aceste declarații îngrijorătoare împing „o mulțime de alte state armate nuclear să se gândească la propriile lor strategii nucleare”, a adăugat el.

„Războiul nuclear nu poate fi câștigat”

În ciuda intrării în vigoare la începutul anului 2021 a tratatului ONU de interzicere a armelor nucleare și a prelungirii cu cinci ani a tratatului „Noul START” dintre SUA și Rusia, situația se deteriorează de ceva timp, potrivit SIPRI.

Programul nuclear al Iranului și dezvoltarea rachetelor hipersonice din ce în ce mai avansate, printre altele, au stârnit îngrijorare.

Scăderea numărului total de arme se datorează faptului că SUA și Rusia „demontează focoase retrase”, a menționat SIPRI, în timp ce numărul de arme operaționale rămâne „relativ stabil”.

Doar Moscova și Washingtonul reprezintă 90% din arsenalul nuclear mondial.

Rusia rămâne cea mai mare putere nucleară, cu 5.977 de focoase la începutul lui 2022 – în scădere cu 280 față de acum un an – fie desfășurate, fie în stoc, fie așteaptă să fie demontate, potrivit institutului.

Se crede că peste 1.600 dintre focoasele sale sunt operaționale imediat, a spus SIPRI.

Între timp, Statele Unite au 5.428 de focoase, cu 120 mai puține decât anul trecut, dar au mai multe dislocate decât Rusia, la 1.750.

În ceea ce privește numărul total, China ocupă locul trei cu 350, urmată de Franța cu 290, Marea Britanie cu 225, Pakistan cu 165, India cu 160 și Israel cu 90.

Israelul este singura țară dintre cei nouă care nu recunoaște oficial că deține arme nucleare.

În ceea ce privește Coreea de Nord, SIPRI a declarat pentru prima dată că regimul comunist al lui Kim Jong-un are acum 20 de focoase nucleare. Se crede că Phenianul are suficient material pentru a produce aproximativ 50.

La începutul lui 2022, cei cinci membri permanenți înarmați nuclear ai Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite – Marea Britanie, China, Franța, Rusia și SUA – au emis o declarație conform căreia „războiul nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie purtat niciodată”.

Cu toate acestea, a remarcat SIPRI, toate cele cinci „continuă să-și extindă sau să-și modernizeze arsenalele nucleare și par să mărească importanța armelor nucleare în strategiile lor militare”.

„China se află în mijlocul unei extinderi substanțiale a arsenalului său de arme nucleare, despre care imaginile din satelit indică faptul că include construirea a peste 300 de noi silozuri de rachete”, se arată în raport.

Potrivit Pentagonului, Beijingul ar putea avea 700 de focoase până în 2027.

Marea Britanie a declarat anul trecut că va crește plafonul stocului său total de focoase și nu va mai dezvălui public cifrele pentru armele nucleare operaționale ale țării.

Citeste si:

Source

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here