Macron afirmă că Turcia va încerca să influenţeze alegerile din Franţa

0
196

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a declarat îngrijorat de faptul că Turcia va încerca să influenţeze următoarele alegeri din Franţa, relatează Bloomberg, citat de Hotnews.

“Ameninţările nu sunt voalate aşa că cred că trebuie să fim foarte lucizi”, declarat marţi Macron în timpul unui interviu acordat postului TV France 5.

Relaţiile dintre Macron şi omologul său turc, Recep Erdogan, au fost tensionate în ultimul an din cauza mai multor subiecte de la explorările de hidrocarburi ale Turciei în estul Mediteranei la măsurile luate de Paris pentru combaterea extremismului islamist.

Însă cei doi au făcut un schimb de scrisori în luna ianuarie în care au convenit să încerce să repare relaţiile bilaterale, cei doi discutând şi în cadrul unei videoconferinţe la începutul lunii martie.

Macron nu a explicat cum ar putea Turcia să încerce să se amestece în alegerile franceze sau dacă se referea la alegerile regionale programate pentru luna iunie, la scrutinul prezidenţial din 2022 sau la ambele.

Acesta a declarat doar că Turcia “se va folosi de opinia publică”, făcând cel mai probabil referire la influenţa pe care Ankara o are asupra diasporei din Franţa prin intermediul reţelei de şcoli, moschei şi alte organizaţii.

Macron a încercat să îşi nuanţeze comentariile, afirmând că dialogul cu Turcia este în continuare necesar şi subliniind că aceasta este un partener comercial important şi un aliat cheie în combaterea imigraţiei ilegale în Europa din Orientul Mijlociu.

“Dacă spui peste noapte: Nu mai putem colabora cu tine, gata cu discuţiile, atunci deschizi uşile şi ai 3 milioane de refugiaţi sirieni care sosesc în Europa”, a afirmat liderul francez.

Macron a abordat probleme legate de islam în contextul atacurilor teroriste care au zguduit Franţa în ultimii ani, încercând în acelaşi timp să atragă alegători care ar putea vota cu Marine Le Pen la alegerile prezidenţiale de anul viitor.

Întrucât Erdogan se erijează într-un campion al islamului sunit, cei doi lideri au intrat în conflict şi ambii au încercat să folosească disputa pentru a câştiga capital electoral pe plan intern, divergenţele dintre cei doi fiind exacerbate de activităţile Turciei din estul Mediteranei.

https://www.bursa.ro/_rss

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here