Marea Britanie îşi consolidează arsenalul de sancţiuni împotriva Rusiei

0
176

Şefa diplomaţiei britanice, Liz Truss, a anunţat ieri o nouă legislaţie pentru înăsprirea regimului de sancţiuni al Marii Britanii care ar putea fi utilizată în cazul unui atac al Rusiei împotriva Ucrainei, indicând că pachetul de sancţiuni va fi gata până pe 10 februarie, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

“Vom depune în Cameră un proiect de lege care va întări considerabil poziţia noastră faţă de o acţiune agresivă a Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat ministrul de externe în Camera Comunelor, explicând că aceste sancţiuni vor putea viza un număr mai mare de indivizi şi întreprinderi în funcţie de importanţa lor pentru Kremlin.

“Acest pachet pe care îl vom implementa în legislaţie va fi gata către 10 februarie, astfel încât să fim în măsură să adoptăm sancţiuni de mare anvergură împotriva unei categorii largi care să vizeze într-adevăr pe oricine oferă sprijin strategic sau economic regimului rus”, a subliniat şefa diplomaţiei britanice.

“Vom putea ţinti orice întreprindere legată de statul rus, care exercită activităţi de importanţă economică pentru statul rus sau operează într-un sector de importanţă strategică pentru statul rus. Nu numai că vom fi în măsură să ţintim de acum înainte astfel de entităţi, ci îi vom putea urmări de asemenea pe cei care le deţin sau le controlează”, a adăugat Liz Truss.

Ea a subliniat că acest regim al sancţiunilor va fi “cel mai sever” instituit vreodată împotriva Rusiei şi “cea mai mare schimbare” în abordarea Regatului Unit de când a părăsit Uniunea Europeană.

“Vom veghea ca cei care împărtăşesc responsabilitatea acţiunii agresive şi destabilizatoare a Kremlinului să suporte un greu tribut”, a spus ministrul. Ei vor risca îngheţarea activelor lor în Regatul Unit şi imposibilitatea de a intra pe teritoriul său. Va fi de asemenea imposibil pentru o companie sau un individ din Regatul Unit să efectueze tranzacţii cu ei.

Guvernul britanic a cerut în mai multe rânduri Rusiei să adopte calea diplomatică. Premierul Boris Johnson urmează să aibă o convorbire telefonică cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru a-i cere din nou să “facă un pas înapoi şi să se angajeze pe cale diplomatică”.

Exprimându-se cu ocazia unei deplasări în Essex luni, Johnson a declarat că îi va spune preşedintelui rus că o invazie în Ucraina ar fi “un dezastru absolut pentru lume şi, înainte de toate, ar fi un dezastru pentru Rusia”.

Boris Johnson se va deplasa marţi la Kiev, însoţit de şefa diplomaţiei britanice pentru a se întâlni cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

“În acest caz este vorba de un atac împotriva business-ului”rus, a reacţionat purtătorul e cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de AFP.

Source