Marea întrebare a anului 2022 pe piaţa imobiliară: Vine criza?

0
450

Marea întrebare a anului 2022 pe piaţa imobiliară: Vine criza?

În prezent pe segmentul rezidenţial nu există suficientă ofertă pentru a acoperi cererea din piaţă, anunță specialiștii. Aceștia se întreabă dacă domeniul nu va fi afectat anul viitor de o criză.

Preţurile apartamentelor din marile oraşe şi în special ale celor din Bucureşti ar putea creşte accelerat în 2022 pe fondul reducerii ofertei din piaţă. Sectorul logistic va rămâne în continuare “starul” pieţei imobiliare pe măsură ce va continua să urce spre pragul de 8 mil. mp, faţă de circa 5,5 mil. mp la final de 2021, iar pe segmentul office cererea revine treptat, însă dezvoltatorii au încetinit ritmul de construcţie a noilor proiecte, scrie Ziarul Financiar.

Cererea mare pentru noi locuinţe alături de reducerea numărului de noi autorizaţii de construire ar putea afecta piaţa imobiliară în următorii ani.

„În prezent pe segmentul rezidenţial nu există suficientă ofertă pentru a acoperi cererea din piaţă. De asemenea, discutăm şi despre o presiune inflaţionistă, despre o potenţială creştere a preţurilor. Piaţa de asemenea mai este influenţată şi de problema autorizaţiilor – în 2020 s-au emis puţine noi autoritzaţii de construire, poate chiar cel mai scăzut nivel din Bucureşti în ultimii 10 ani. Eu personal însă nu văd o criză în imobiliare în următorii 10 ani”, a explicat Victor Căpitanu, cofondator One United Properties, cel mai activ dezvoltator de pe piaţa locală.

One United are în prezent în construcţie atât mari proiecte rezidenţiale, precum One Verdi Park, cât şi proiecte mixte, cum este One Cotroceni alături de alte proiecte rezidenţiale mai mici.

Georgian Marcu, broker şi proprietarul firmei de consultanţă Green Angels, se aşteaptă ca 2022 să fie un an complicat pentru piaţa imobiliară. Principalele provocări vin atât din creşterea costurilor de dezvoltare cât şi din oferta insuficientă pe care o vom vedea în mod special începând din a două jumătate a anului, la nivelul Bucureştiului.

„Creşterea costurilor de dezvoltare are la baza scumpirea materialelor de construcţii, trend început încă de anul trecut şi continuat într-un ritm accelerat anul acesta, dar şi costul în creştere al manoperei. Suspendarea PUZ-urilor de sector, respectiv lipsa dezbaterii în Consiliul General de mai bine de un an de zile al PUZ-urilor iniţiate de dezvoltatorii privaţi îşi vor face simţiţe efectele începând cu a două jumătate a anului viitor. Dacă cele două măsuri de mai sus vor impacta preţurile de vânzare într-un mod semnificativ, coroborat cu dobânzile creditelor în creştere, este posibil că din 2023 să avem probleme de accesibilitate, respectiv de lichiditate în piaţa imobiliară”, a explicat Georgian Marcu.

2022 va fi, cel mai probabil, un nou an în care pandemia schimbă multe planuri.

„Ce am văzut în 2020 şi mai accentuat în 2021 a fost că oamenii au preferat să investească în upgrade-ul locuinţei, petrecând mai mult timp acasă. “Work from home” a adus o nevoie de locuinţe mai spaţioase, mai bine compartimentate sau pur şi simplu în altă zonă sau chiar altă localitate. Pe acest fond cererea rămâne sustenabilă, oferta de apartamente noi este absorbită în totalitate, preţurile au crescut într-un ritm decent comparativ cu alte ţări din regiune, iar numărul tranzacţiilor raportate sunt în creştere comparativ cu anii trecuţi”, a spus brokerul.

De partea cealaltă, sectorul logistic va continua să se extindă pe fondul cererii tot mai mari pentru e-commerce, în timp ce şi interesul pentru birouri începe să revină.

„Nu vedem niciun motiv pentru care să ne aşteptăm la o criză în imobiliare în 2022. Începând cu a două jumătate a anului 2021 deja am fost martorii unei reveniri a cererii pe segmentul spaţiilor de birouri care a fost afectat de criză sanitară, iar pe piaţă industrială activitatea de închiriere a fost în continuare ridicată, în linie cu ultimii ani. Piaţă a început să se reaşeze şi să se adapteze la noile condiţii impuse de Pandemie, creând condiţiile unor oportunităţi de business noi, care vor genera cerere atât pe piaţă de birouri, cât şi pe piaţă industrială. În aceste condiţii, nu vom vedea rate de neocupare semnificativ mai mari în 2022 faţă de 2021, pe piaţă industrială fiind puţine proiecte dezvoltate speculativ, iar pe segmentul de birouri, livrările aşteptate pentru 2022 fiind sub cele de anul trecut”, a spus Vlad Săftoiu, Research Analyst în cadrul companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

(sursa: Mediafax)

Ce au pus românii în coşul de medicamente în ultimul an?

Aproape jumătate dintre medicamentele cumpărate în perioada octombrie 2020 – septembrie 2021 au fost pentru tratarea bolilor de stomac sau de inimă.

Marea întrebare a anului 2022 pe piaţa imobiliară: Vine criza?

În prezent pe segmentul rezidenţial nu există suficientă ofertă pentru a acoperi cererea din piaţă, anunță specialiștii. Aceștia se întreabă dacă domeniul nu va fi afectat anul viitor de o criză.

Marile pariuri pentru economie în 2022: PIB, deficit bugetar și inflaţie

Marile pariuri pentru economia României în 2022 sunt legate de creşterea economică de 4,6% pe care mizează guvernul şi pe care şi-a construit bugetul. Veniturile trebuie să crească cu 13%, la o creştere a cheltuielilor bugetare cu 11%, astfel încât deficitul bugetar să ajungă la 5,84% din PIB.

Analiză: Piaţa muncii se îndreaptă cu paşi repezi spre niveluri de dinainte de pandemie

Bogdan Gabor, country manager al firmei de recrutare Lugera, afirmă că piaţa recrutării din România a fost deschisă, iar numărul cererilor a crescut susţinut anul acesta, potrivit Ziarului Financiar.

Românii vor plăti dobânzi mai mari şi la creditele noi

Românii vor plăti dobânzi mai mari şi la creditele noi: BNR a publicat noua valoare IRCC pentru creditele din T1/2022, majorată la 1,17%, de la 1,08%.

O firmă românească a fost inclusă în top 1.000 de companii europene cu cea mai rapidă creştere

O firmă românească a fost inclusă în top 1.000 de companii europene cu cea mai rapidă creştere. Activitatea este în plină expansiune.

2022 va fi anul reformei sistemului de taxare cu impact în viitor. Miza pe termen scurt va fi eficientizarea ANAF

Consolidarea fiscală este marea provocare a orizontului de referință 2022 – 2025, arată Ministerul de Finanțe în documentele care fundamentează bugetul pentru anul viitor.

Nuclearelectrica vinde energie electrică de 254 milioane lei către E.ON Energie, în 2022

Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), singurul producător de energie nucleară din România, a anunţat miercuri la Bursa de Valori Bucureşti că a semnat un contract în valoare de 254 milioane lei pentru vânzarea de energie electrică societăţii E.ON Energie.

Câţi angajaţi mai sunt în băncile din România şi cât câştigă bancherii

Pandemia de COVID-19 a făcut ca restructurarea sistemului bancar să se accentueze în 2020 şi 2021, astfel că băncile care activează pe piaţa românească au ajuns să aibă la sfârşitul primelor nouă luni din 2021 un număr de 51.713 angajaţi, în timp ce numărul sucursalelor a coborât la 3.695, scrie ZF.

30 de unități administrativ-teritoriale vor beneficia de subvenționarea prețului gazelor

30 de unități administrativ-teritoriale care au sisteme de alimentare centralizată cu energie termică, produsă pe bază de gaz, și sunt eligibile vor primi subvenție, în baza unui Ordin comun al Ministerului Dezvoltării, al Ministerului Finanțelor și al Ministerului Energiei.

Titluri de stat cu scadenţa la 10 ani, cotate la o rată de referinţă de 5,30%

Titlurile de stat cu scadenţa la 10 ani au fost cotate miercuri la o rată de referinţă de 5,30% pe piaţa secundară, nivel la care a stagnat în ultimele şapte zile.

Cum cred brokerii că va arăta 2022: Volatilitate, inflaţie, randamente în scădere

Bursa de Valori Bucureşti a urcat cu aproximativ 30% în 2021, dinamică dată de indicele principal BET, adică de cele 19 companii incluse în componenţa sa, în timp ce lichiditatea medie zilnică a acestui an s-a ridicat la 86,4 mil. lei, potrivit datelor BVB.

Investiţii: Şampania a bătut giganţii tech şi bitcoin în 2021

Cei care au investit în şampanie vintage în acest an au motive de a sărbători: cele mai râvnite sticle au performat peste toate activele importante de pe piaţa financiară, de la Big Tech la bitcoin, în 2021, scrie Reuters.

A opta zi în care gazul rusesc curge în sens invers prin conducta Yamal

Gazoductul Yamal-Europa, care livrează de obicei gazul rusesc către Europa de Vest, trimitea marți combustibilul înapoi în Polonia pentru a opta zi la rând, potrivit datelor operatorului de rețea german Gascade citate de Reuters.

VIDEO Nicolae Ciucă anunță prelungirea ajutorului de stat pentru investiții în energie termică

Acordarea ajutorului de stat pentru proiecte de energie termică din resurse regenerabile, respectiv biomasă, biogaz, energie biotermală, a fost prelungit cu doi ani, a anunțat premierul Nicolae Ciucă. Valoarea acestuia se ridică la 150 de milioane de euro.

Source

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here