Luni, 08 Mai 2023, ora 04:19
678 citiri
Un antreprenor din Brăila a lansat, pe un grup dedicate oamenilor de afaceri, un îndemn prin care îi avertizează pe antreprenori că riscă să fie victime ale abuzurilor Poliției Locale.
În apelul său, antreprenorul brăilean susține că Poliția Locală amendează firme care nu au autorizație de funcționare emisă de primărie chiar dacă, potrivit legii, firma respectivă nu are nevoie de o astfel de autorizație pentru comerț.
„Nu știu cum e în alte localități din țară, dar la Brăila Primăria și Consiliul Local fac un abuz grosolan asupra firmelor ce activează în oraș. Consiliul Local prin H.C.L.M. 639/2020, care se referă la comerț și la organizarea piețelor, obligă toți agenții economici să obțină avizul de funcționare de la primărie, considerând ca toate societățile comerciale fac comerț, confundând vânzarea de bunuri și servicii cu activitatea de comerț, încălcând astfel O.G.R. 99/2000 care reglementează aceste lucruri și care în Anexa 1 prevede în mod explicit codurile CAEN care trebuiesc să obțină aviz de funcționare.
Societatea pe care o coordonez a câștigat în instanță procesul cu poliția locală care sancționase societatea pentru lipsa avizului. Antreprenori, nu acceptați abuzurile autorităților!”, a scris antreprenorul brăilean.
Cum a fost anulată o amendă de acest fel
Un caz în care Tribunalul Brăila a anulat o amendă pentru lipsa acordului commercial emis de primărie arată motivele pentru care a fost anulat procesul-verbal. Concret, o firmă amendată cu 1.000 de lei pentru lipsa acordului comercial a contestat sancțiunea în instanță.
În primă instanță sancțiunea a fost menținută, dar cu ocazia apelului, judecat la Tribunalul Brăila, sancțiunea a fost anulată pentru că hotărârea pe baza căreia a fost aplicată amenda face referire la O.G. nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață.
„Prin trimiterea la O.G. nr. 99/2000 este evident că trebuie aplicate şi excepțiile indicate expres de actul normativ cu un caracter superior, precum art 3 alin. 3 lit i din O.G. nr. 99/2000 ce exceptează de la avizare produsele şi serviciile reglementate prin acte normative speciale. Cum activitatea apelantei petente este reglementată prin lege specială, OUG 99/2006, autorizaţiile privind băncile fiind date de Banca Naţională a României nu de autorităţile locale, ce au obligaţia de a respecta autorizaţiile date, se încadrează la excepţiile de la obţinerea avizului. În consecinţă, cum apelanta petentă nu avea obligaţia de a obţine Avizul de funcţionare eliberat de Primăria Municipiului Brăila, fiind încadrată în excepţiile legale, procesul verbal nu a fost întocmit legal, lipsind fapta contravenţională”, se arată în sentința Tribunalul Brăila, care este definitivă.
Ce prevede legea
O.G. nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață definește exercițiu comercial drept una sau mai multe activități de comercializare cu ridicata, cu amănuntul, de tip cash and carry, de alimentație publică, precum și a serviciilor desfășurate de un comerciant.
Obiectul activităților de comercializare, supuse acordului autorităților administrațiilor publice locale sau ale sectoarelor municipiului București îl constituie produsele și serviciile cuprinse în Anexa la Ordonanța Guvernului.
I think thee admin of thuis site iss actually working hard in fafor off hiis site, foor the eason that herre every
stuff iss quality based data.