Reuniunea miniştrilor agriculturii din ţările G20, desfăşurată la Florenţa, s-a încheiat astăzi cu un apel pentru suplimentarea eforturilor de combatere a foametei în lume şi o pledoarie pentru mai multă inovaţie în agricultură, transmite dpa, potrivit Agerpres.
La reuniunea de două zile s-a discutat, între altele, despre cum poate fi asigurată hrană suficientă pentru populaţia globului.
Ministrul italian al agriculturii, Stefano Patuanelli, a cărui ţară prezidează G20 în acest an, a cerut răbdare, explicând că deciziile ce sunt luate astăzi ar putea să nu arate efecte decât peste mai mulţi ani.
Patuanelli a descris drept un ”mare paradox” faptul că, pe de o parte, milioane de oameni sunt subnutriţi, în timp ce, în alte zone, se face risipă de alimente pe scară largă.
Circa un miliard de tone de alimente sunt aruncate în fiecare an, adică aproximativ 17% din producţia agricolă totală, conform unei analize a asociaţiei Coldiretti, pe baza datelor ONU.
”Recunoaştem că sisteme alimentare sustenabile şi reziliente sunt fundamentale pentru securitatea alimentară şi nutriţie”, afirmă miniştrii G20 în declaraţia finală.
Participanţii au discutat, de asemenea, despre cum poate fi găsit un echilibru între creşterea producţiei de hrană şi protejarea climei.
Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO) a prezentat recent un studiu ce afirmă că nivelul de 470 miliarde de dolari al subvenţiilor agricole anuale nu este sustenabil sau echitabil. Doar prin redistribuirea radicală a ajutoarelor pot fi combătute inegalităţile sociale şi distrugerile de mediu, au subliniat cercetătorii.