Ministrul Finantelor Publice anunta o scadere a deficitului bugetar

0
101

Ministrul Finantelor Publice, Alexandru Nazare, afirma ca exista o scadere a deficitului bugetar pentru primul trimestru al acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, desi primele doua luni ale anului trecut nu au fost marcate de cheltuielile generate de criza sanitara. Nazare a afirmat ca o parte a imprumuturilor contractate de Guvern anul trecut a fost folosita pentru refinantari ale unor credite mai vechi.

“Haideti sa vedem ce comparam, totusi! Luna ianuarie si februarie anul trecut totusi nu au fost luni de pandemie. Aceste luni anul asta sunt luni de pandemie, sunt luni cu cheltuieli suplimentare de toate tipurile, nu numai medicale, pentru ca anul trecut au fost si cresteri de salarii, au fost si cresteri de pensii care nu au fost reflectate in primele doua uni ale anului, dar sunt reflectate in primele doua luni ale anului acesta. Si vestea buna pe care vreau sa v-o dau este ca o sa vedeti datele consolidate din martie, care arata foarte bine, adica deficitul pe trimestrul unu 2021 raportat la deficitul pe 2020 scade cu 0,4%. E o scadere de deficit balansata de rezultatele de colectare din martie. Ca atare, per total, o sa vedeti un rezultat bun raportat la anul trecut, desi suntem in pandemie”, a afirmat Alexandru Nazare, luni seara, la Antena 3.

Nazare a declarat, de asemenea, ca imprumuturile care au fost contractate de statul roman acopera deficitul, dar refinanteaza si imprumuturi mai vechi, luate cu ani in urma.

“Acel deficit e acoperit prin imprumuturi pentru ca nu exista alta solutie de acoperit. Ne-am imprumutat sa stingem si datorii din trecut. Cel putin o treime din tot imprumutul din 2020 a fost refinantare din imprumutul din trecut, pentru ca tot timpul ai de refinantat imprumuturi care au fost efectuate in cursul anilor, vorbesc aici inclusiv imprumuturi luate in 2014, 2015″, a sustinut el.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Ministrul Finantelor a precizat, referindu-se la credite, ca “alta solutie nu exista” atunci cand exista deficit bugetar.

“Ar trebui sa va puneti si o alta intrebare: de ce in cursul acestor ani, 2016, 17, 18 ani cu crestere economica, de ce nu a scazut si mai mult datoria publica, pentru ca noi am avut, totusi, niste cresteri economice in acei ani”, a adaugat ministrul.

Source

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here