MINISTRUL JUSTITIEI: and #39; and #39;Îi încurajez pe magistraţii care îşi doresc schimbări să îşi asume cu curaj funcţii de conducere and #39; and #39;

0
184

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, îi încurajează pe magistraţii care îşi doresc schimbări în sistem să îşi asume funcţii de conducere şi susţine că reforma din Justiţie “nu mai poate aştepta”.

De Ziua Justiţiei, ministrul a scris ieri pe Facebook: “Mulţi dintre cei care critică uneori justiţia au ieşit în stradă pentru a proteja Justiţia şi independenţa magistraţilor. Magistraţii nu trebuie să fie descurajaţi de aceste critici, ci trebuie să înţeleagă mesajul dat de societate şi să răspundă acestor critici prin soluţii corecte, date în baza legii, a probelor şi a propriei conştiinţe. Justiţia este, în definitiv, un serviciu public, iar beneficiarii sunt justiţiabilii şi societatea în ansamblul său”.

În acest context i-a încurajat pe “magistraţii care simt că au ceva de spus şi care îşi doresc schimbări în bine în sistemul judiciar să facă un pas în faţă şi să îşi asume cu curaj funcţii de conducere”.

Acesta a adăugat: “Preocupările noastre, la Ministerul Justiţiei, sunt în direcţia creşterii ritmului digitalizării instanţelor, interconectării instituţiilor care au domenii de activitate care se intersectează, asigurării mijloacelor materiale şi logistice pentru buna desfăşurare a activităţii judiciare, precum şi a coerenţei legislaţiei în domeniul justiţiei. Reforma sistemului judiciar nu mai poate aştepta”.

El a afirmat că “deşi hulită aproape zilnic, lovită, de multe ori nemeritat, din toate părţile, inclusiv din interior, Justiţia română a reuşit să protejeze statul de drept şi să ne menţină ca ţară pe o linie democratică, europeană, în momente în care aceste valori păreau periclitate grav”.

Totodată, apreciază că Justiţia “este afectată de probleme cronice, reale, care îi scad din credibilitate şi eficienţă: durata mare a proceselor, volumul de activitate a instanţelor şi parchetelor, posturile insuficiente de magistraţi şi personal auxiliar, dezvoltarea neunitară a sistemului judiciar, lipsa de coeziune în cadrul profesiilor juridice sunt doar câteva dintre ele”.

Source