Ministrul Sportului a emis un ordin pentru aplicarea sancţiunilor privind obligativitatea ponderii de 40% a sportivilor români

0
51
16 Februarie 2023, 17:32 (actualizat 16 Februarie 2023, 17:35) Știrile TVR |

Ministrul Sportului, Eduard Novak

“Ministrul Sportului emite un nou ordin privind desfăşurarea misiunilor de control. Ministerul Sportului are acum toate instrumentele necesare pentru a-şi îndeplini prerogativele de supraveghere şi control prevăzute de lege, după emiterea Ordinului ministrului sportului nr. 84/2023 pentru aprobarea instrucţiunilor de efectuare a controlului respectării legilor şi a celorlalte acte normative din domeniul sportului. Pentru implementarea ordinului au fost date mai multe instrucţiuni către Direcţiile Judeţene. Noul ordin facilitează verificarea activităţilor sportive, a modului de funcţionare şi administrare a structurilor sportive, în conformitate cu statutele, regulamentele şi dispoziţiile legale în vigoare şi a documentelor utilizate în activitatea de supraveghere şi control în domeniul sportului”, se arată în comunicatul publicat de Ministerul Sportului.

Noul ordin urmează a fi publicat în Monitorul Oficial în cel mai scurt timp şi are scopul de a eficientiza acţiunea de control şi de a asigura realizarea acesteia în mod unitar, stabilind cadrul instituţional, tehnic şi metodologic de desfăşurare a controlului privind verificarea activităţilor sportive, respectiv a modului de funcţionare şi administrare a structurilor sportive.

Eduard Novak a declarat că acest nou ordin era necesar pentru a reglementa controalele.

“Ne dorim o dezvoltare pe termen lung şi o direcţie clară pentru sportul românesc, iar pentru aceasta este fundamental ca regulile să fie respectate de toată lumea. După actualizarea cuantumurilor amenzilor, prin Hotărârea de Guvern nr. 1441/29.11.2022, şi Ordinul 500, care prevede obligativitatea ponderii minime de 40% a sportivilor români participanţi ce pot evolua în teren pe parcursul unui meci, am venit acum cu Ordinul de reglementare a controalelor, care să verifice respectarea acestor prevederi. Trebuie să le dăm mai multe şanse de a evolua în echipele lor sportivilor din România, să creştem baza de selecţie şi astfel să ajungem cu loturile naţionale la cel mai înalt nivel de performanţă. Este momentul să ne asumăm dacă vrem să ducem sau nu sportul pe cele mai înalte culmi, dacă vrem să contribuim la creşterea viitoarelor generaţii de campioni”, a spus ministrul Sportului.

În conformitate cu prevederile art. 2, alin. f) din H.G. nr. 25/2022 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sportului, acesta asigură urmărirea aplicării şi controlul respectării legilor şi a celorlalte acte normative din domeniul sportului.

Conform comunicatului, la sediul Ministerului Sportului a avut loc, în 16 februarie, o şedinţă de lucru cu reprezentanţii direcţiilor judeţene de sport, cărora li s-au adus la cunoştinţă prevederile Ordinului ministrului sportului nr. 84/2023, precum şi modul de lucru în aplicarea acestuia.

Astfel, au fost aprobate atât instrucţiunile de efectuare a controlului, cât şi documentele utilizate în activitatea de supraveghere şi control în domeniul sportului (nota de constatare prevăzută şi procesul-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii), oferind cadrul necesar desfăşurării activităţii de supraveghere şi control a reprezentanţilor Ministerului Sportului.

Prin H.G. nr. 1441/29.11.2022, cuantumurile amenzilor pentru contravenţiile săvârşite în domeniul sportului au fost majorate semnificativ, până la 30.000 sau chiar 50.000 lei, pentru anumite categorii de fapte, cu scopul creşterii forţei coercitive a statului în domeniul sportului, în sensul respectării de către toate părţile implicate a dispoziţiilor legale.

Ministerul susţine că modificările adoptate anul trecut, care capătă acum mai multă consistenţă, prin controalele care urmează a avea loc ca urmare a Ordinului nr. 84, “vor avea impact pozitiv şi asupra bugetului propriu al ministerului şi instituţiilor subordonate, întrucât amenzile aplicate conform dispoziţiilor art. 91 din Legea 69/2000 se constituie în alte venituri la bugetul Ministerului Sportului, respectiv al direcţiilor de sport judeţene şi a municipiului Bucureşti”.

La 7 iulie 2022, Ministerul Sportului a anunţat că începând cu sezonul 2022-2023 impune obligativitatea unei ponderi de 40% a sportivilor români la competiţiile naţionale în sporturile de echipă. Ulterior, ministrul Sportului, Eduard Novak, a mărit sancţiunile pentru cluburile care folosesc un procent mai mare de 60% de sportivi străini de la 3.000 la 30.000 de lei pe meci. Mai multe federaţii naţionale printre care FR de Fotbal şi FR de Handbal contestă ordinul de ministru, susţinând că acesta încalcă principiul liberei circulaţii a forţei de muncă, aşa cum este prevăzut în Tratatul Uniunii Europene.

Source

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here