Misterul statuetelor vechi de 7000 de ani furate dintr-o expoziție a Universității din Alba Iulia. Polițiștii le caută de 20 de ani

0
102

Vineri, 21 Aprilie 2023, ora 04:00

226 citiri

Misterul statuetelor vechi de 7000 de ani furate dintr-o expoziție a Universității din Alba Iulia. Polițiștii le caută de 20 de ani

Fotografii ale statuetelor furate în urmă cu 21 de ani FOTO Arhivă

Mai multe statuete vechi de 7000 de ani, din perioada neolitică, provenind din situl arheologic Ciugud, sustrase în 2002 din expoziţia didactică a Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia nu au fost găsite nici până în prezent, la peste două decenii de la comiterea furtului.

Chiar dacă fapta a fost prescrisă după zece ani şi ca atare, chiar dacă ar fi identificaţi, autorii sau autorul furtului nu vor putea fi traşi la răspundere, există un dosar de urmărire a acestor bunuri de patrimoniu cultural. Bunurile respective sunt urmărite de 20 de ani, dar fără succes.

Fotografii cu idolii sustraşi, aparţinând culturii Vinca, datând aproximativ din anul 5.000 înainte de Hristos, apar pe site-ul Poliţiei Române la „obiecte furate”. Polițiștii le cer care știu ceva despre unde s-ar putea afla, să îi anunțe.

Descoperite în situl arheologic de la Ciugud, piesele preistorice au fost furate în prima parte a anului 2002 dintr-o sală a Universităţii din Alba Iulia, unde făceau obiectul unei expoziţii temporare.

Anchetatorii nu au descoperit nicio urmă a celor care au sustras idolii, astfel încât ancheta s-a blocat la scurt timp. De asemenea, statuetele nu au fost scoase la vânzare în mod public, cum s-a întâmplat cu alte obiecte de patrimoniu furate din România.

Descoperiri arheologice la Ciugud

Pe teritoriul comunei Ciugud din Alba sunt semnalate urme de locuire umană încă din neolitic, în mai multe puncte, fie prin locuințe de tip bordei, fie prin unelte de piatră șlefuită (în special topoare). Cercetările arheologice din anii 1978-1987 au scos la iveală una din cele mai mari așezări fortificate „halstattiene” de pe teritoriul României din prima epocă a fierului așezată în raza satului Teleac (în punctul Gruset si Harburi) pe o suprafață de peste 20 de hectare si locuita încă din secolul XI-VII î.e.n.

Teritoriul comunei a continuat să fie locuit și în perioada dacică, în ceea a stăpânirii romane, fiind dovedite așezări din acele perioade în siturile arheologice „Varar” din satul Limba și „Morărești” din satul Hăpria. Numele comunei apare de-a lungul istoriei în documente importante cum ar fi cele două scrisori trimise de către episcopul Atanasie Anghel către Împăratul Leopold I.

În urma săpăturilor arheologice recente, la Ciugud s-au descoperit numeroase obiecte precum și rămășite ale unor foste așezări din prima epocă a fierului. Aceste descoperiri demonstrează continuitatea civilizației pe aceste meleaguri încă din cele mai vechi timpuri. Locuitorii satelor în Evul Mediu erau șerbi (iobagi) pe domeniul Mânăstirii romano–catolice din Alba-Iulia până în anul 1852, când în Marele Principat al Transilvaniei era desființată șerbia (iobăgia).

Locuitorii acestor sate au fost martori și participanți ai unor evenimente importante în istoria României: Răscoala iobagilor sași și români din 1277 împotriva episcopatului de Alba; Unirea din anul 1600 sub Mihai Viteazul; Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan din 1784, Revoluția din 1848 din Transilvania și Marea Unire din 1 Decembrie 1918.

Source

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here