Pe un câmp pârjolit, acoperit de cratere de explozie, un soldat rus singuratic se ghemuiește sub rămășițele carbonizate ale tancului său, adăpostindu-se de o nouă amenințare terifiantă – una care îl are deja în vizor.
Din cerul de deasupra se aude zgomotul care a devenit coșmarul forțelor lui Putin în prima linie în Ucraina – cel al unei minuscule drone sinucigașă, nu mai mare decât o minge de fotbal, dar plină cu destui explozibili pentru a nivela o casă.
Zgomotul îi transmite soldatului neputincios o panică frenetică, în timp ce se învârte cu disperare în jurul tancului său încercând să scape, în timp ce mașina morții îl urmărește într-un joc mortal de-a pisica și șoarecele – unul pe care rusul îl pierde.
Atacatorul aerian lovește soldatul rus cu o eficiență nemiloasă, lăsând trupul însângerat.
Întâlnirea brutală – acum fapt obișnuit pe front – a fost filmată de un alt UAV kamikaze controlat dintr-un buncăr la kilometri distanță de un soldat ucrainean purtând ochelari speciali care îi oferă o vedere a carnagiului.
Este noua realitate a războiului de uzură salbatic din Ucraina, în care dronele FPV roiesc pe câmpul de luptă, pulverizând trupele de ambele părți, într-o tactică aproape nemaiauzită în urmă cu un an. Acum, sute de drone sinucigașe zboară de-a lungul frontului în fiecare zi.
Este un semn întunecat pentru viitorul război robotic, cât și o invenție ingenioasă pentru nevoile momentului, ascensiunea dronei kamikaze FPV modifică costurile, viteza și letalitatea războiului în Ucraina.
Le permite piloților de drone din ambele părți să vâneze și să omoare cu o amploare, precizie și eficiență terifiantă nemaivăzute de la începutul invaziei Rusiei în februarie 2022.
Iar eficacitatea lor i-a îngrijorat pe șefii armatei britanice.
Additional footage of the absolutely disastrous Russian mechanized assault south of Novomykhailivka a few days ago (thread).
Seen here, before reaching the front, the Russian column gets mixed up, causing a pair of T-72s to crash, which completely disables one. pic.twitter.com/QIO4eOX0yB
— OSINTtechnical (@Osinttechnical) February 3, 2024
„Acest lucru mic pe care îl vedem pe câmpul de luptă din Ucraina este începutul unde poate ajunge această tehnologie, care ar putea deveni o nouă armă de distrugere în masă”, a avertizat generalul Sir Richard Barrons, care a condus Comandamentul Forțelor Comune din Marea Britanie.
În timp ce generalul-maior Charlie Herbert, fost comandant britanic în Helmand (Afganistan), a avertizat că „nicăieri nu ești în siguranță pe câmpul de luptă”.
„Cât de diferit ar fi putut arăta campania noastră din Afganistan dacă talibanii ar fi avut drone? Ne-ar fi făcut ravagii în bazele noastre de operare avansate. Suntem norocoși că nu au făcut-o“, a adăugat șeful apărării pensionat.
„În cariera mea militară am fost sub foc de obuze, de rachete și de mortiere – toate sunt înfricoșătoare și relativ nediscriminatorii. Dar când dronele îți bâzie deasupra capului, este mai personal. Știi că vei fi vânat de unul dintre aceste lucruri. Acest lucru adaugă un nivel suplimentar torturii psihologice.
„Este complet terifiant. Războiul este întotdeauna un incubator pentru tehnologie, nu doar pentru tehnologie militară. Ucraina se dovedește un incubator pentru tehnologia războiului cu drone. Se întâmplă repede.
„Este cu adevărat înspăimântător încotro merge asta”.
Pe măsură ce războiul a intrat în impas, drenând muniția, echipamentul și personalul, ambele părți au început să folosească FPV-urile pentru a-l ține unul pe celălalt în timp ce se rearmează.
De obicei, dronele – care costă aproximativ 300 de lire sterline bucata -sunt folosite pentru a viza bunuri de mare valoare, cum ar fi tancuri și sisteme de artilerie, în valoare de milioane de lire fiecare. Dar din ce în ce mai mult, sunt folosite pentru a urmări soldați individuali pe front.
Deși Kievul a fost primul care a preluat inițiativa utilizării dronelor ieftine, analiștii militari spun că Rusia are acum inițiativa, după ce se pare că s-a aprovizionat cu un număr mare de roboți zburători și i-a dotat cu un kit sofisticat.
Se caută arme de contracarare
Eficacitatea roboților de atac a făcut ca industria să caute idei despre cum să-i contracareze. Totul, de la bruiaj electronice și pistoale de întrerupere, până la puști care trag plase au fost testate de diverse armate.
În America, Fortem Technologies, cu sediul în Utah, o firmă de securitate și apărare a spațiului aerian, a făcut un pas mai departe și a dezvoltat un interceptor de dronă cu plasă în plasă numit DroneHunter F700, care este complet autonom, ghidat de radar și alimentat de inteligență artificială.
Dar astfel de sisteme sunt încă puține pe câmpul de luptă.
Și acum există noi temeri că o cursă înarmărilor pentru a copleși aceste apărări în curs de dezvoltare ar putea vedea introducerea roiurilor de drone alimentate de inteligență artificială, care ar putea acționa fără utilizarea unui operator uman.
Dotate cu software de recunoaștere facială, dronele ar putea acționa mai departe deasupra câmpului de luptă și ar putea ucide în mod independent. Apărările tradiționale de război electronic, care ar perturba comunicarea dintre drone și operatorii umani, făcându-i inutile, ar fi ineficiente în acest caz.
Generalul Sir Richard se teme acum că tehnologia este doar începutul unui drum lung terifiant despre care, spune el, ar putea vedea dronele devenind noua armă de distrugere în masă – una care ar putea fi folosită cu ușurință de către teroriști în viitor.
„Pe măsură ce contramăsurile devin din ce în ce mai comune și mai ieftine, oamenii vor căuta să vadă cum depășesc contramăsurile. Pot faceți asta cu roiuri de drone. Nu este vorba despre a trimite una sau două. Este vorba despre a trimite sute“, a spus el pentru Daily Mail.
„Aplicați asta pe câmpul de luptă în care livrați un roi uriaș care este echipat cu tehnologie de recunoaștere facială și inteligență artificială și începeți să ajungeți într-un loc în care construiți flote de drone, conectate la date, care le permite să caute și distrugă o țintă.
„Aceasta poate crea apoi o tehnologie decisivă care poate ucide sute de oameni. Acest lucru ar putea crea apoi o nouă eră a armelor de distrugere în masă – creând sisteme de arme letale, autonome, care pot ucide oameni într-un mod de neoprit.
„A face asta nu este science fiction – o poți face acum”, a adăugat el.
Armata britanică experimentează deja tehnologia dronelor. În ultimii câțiva ani, soldații au testat totul, de la drone minuscule de recunoaștere care pot încăpea în palma mâinii unui soldat, până la dispozitive mai mari capabile să trimită muniție și medicamente soldaților răniți.
În septembrie, Armata și-a dezvăluit cel mai recent prototip, o dronă cu reacție înarmată cu rachete Brimstone ghidate cu laser.
Numit Hydra 400, șefii militarii britanici spun că ar putea încăpea în spatele unui camion și ar fi gata să zboare în doar șase minute, având suficientă putere pentru a elimina cele mai bune tancuri din lume.
În ianuarie, Marea Britanie a dezvăluit noul său sistem laser „Dragon Fire”, care poate distruge totul, de la drone la rachete hipersonice.
Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a declarat pentru MailOnline: „Avem în prezent o serie de sisteme extrem de eficiente, care sunt capabile să facă față amenințării reprezentate de dronele FPV.
„Acestea includ sisteme precum sistemul de rachete de mare viteză și SMASH Smart Weapon Sight, care pot urmări și bloca țintele dronei.
„Recunoaștem importanța amenințării în creștere a dronelor FPV și cercetăm și dezvoltăm continuu noi sisteme pentru a contracara amenințările viitorului.”
În ciuda efectului lor în Ucraina, generalul Herbert a spus că dronele FPV sunt departe de a fi o schimbare majoră a jocului.
„Dronele nu schimbă jocul sau nu reprezintă o revoluție în afacerile militare, cum ar fi apariția prafului de pușcă sau invenția tancului. Dar se adaugă la violența și impactul psihologic al războiului”, a adăugat el.