Monstrul se întoarce în Rusia: Putin l-a reînviat, aruncându-l pe Lenin pe scări

3
61

Monstrul se întoarce în Rusia: Putin l-a reînviat, aruncându-l pe Lenin pe scări

Statuia lui Stalin într-o școală din Rusia FOTO / RFE

Istoricii afirmă tot mai clar că un monstru se întoarce în Rusia, el fiind reînviat cu tărie de Vladimir Putin, care promovează cu înverșunare o viziune naționalistă și militarizată a țării.

În schimb, se poate observa că astăzi ”Lenin este doar o figură în mausoleu și în muzee și nimic mai mult”. Liderul de la Kremlin a readus epoca lui Stalin, tiran pe care l-a cultivat cu ardoare de când a venit la putere, ridicând 95 de monumente ale acestuia, peste tot în țară.

În al doilea oraș ca mărime din regiunea Tatarstan a Rusiei, Naberezhnye Chelny, există o statuie neobișnuită a dictatorului sovietic Josef Stalin pe terenul unei școli private. Așezat lejer pe o bancă, figura lui Stalin se sprijină într-o conversație, invitând trecătorii să se așeze și să se angajeze cu el la discuții. Prin postura și gestul său, tiranul pare să asculte în același timp gânditor și răbdător explicând ceva – un contrast puternic cu realitatea brutală a domniei sale, potrivit Radio Europa Liberă.

Peste 100 de monumente ale lui Stalin pot fi găsite acum în toată Rusia, majoritatea fiind ridicate în timpul celor 24 de ani de putere ai președintelui Vladimir Putin. Dar cel din Naberezhnye Chelny se poate apropia cel mai mult de a surprinde interacțiunea paradoxală și continuă a țării cu un bărbat, care a murit în urmă cu 70 de ani, dar a cărui moștenire continuă să atingă și chiar să modeleze viața atâtor cetățeni ai săi.

Și părți cheie ale acelei moșteniri sunt manipulate de Kremlinul lui Putin în timp ce promovează o viziune etatistă, naționalistă și militarizată a Rusiei despre care mulți analiști spun că este efectiv, dacă nu ideologic, „neo-stalinistă”.

„În Rusia de astăzi, „Lenin” este doar o figură în mausoleu și în muzee și nimic mai mult”, a scris Leonid Nevzlin, un om de afaceri care a fugit din Rusia pentru Israel în 2003, pe fondul preluării de către Putin a gigantului petrolier Yukos, într-un eseu din 2020 pentru RFE.

„‘Stalin’ este realitatea noastră de zi cu zi. Regimul Putin are o relație complet definită cu Stalin, cu staliniştii, cu stalinismul. Această relație este legată în primul rând de rădăcinile regimului. KGB-ul [și alte agenții de securitate sovietice] nu poate fi împotriva lui Stalin ca idee, și ca practică. Stalin este patronul lor, soarta și biografia lor.

„‘Stalin’ este o operațiune specială în cadrul căreia populația este atrasă în procesul de stalinizare și este recrutată pentru a deveni neo-stalinişti”, a scris el. „În sens cultural-psihologic, rămânem o societate stalinistă.”

Manipularea de către Putin a moștenirii lui Stalin

Numindu-l pe Stalin „marele manipulator”, activistul și analistul politic tătar Ruslan Aisin a scris într-un eseu că moștenirea durabilă a Rusiei de la Stalin este una de subordonare, conformism, izolare individuală și dislocare.

„Cu siguranță trăim în moștenirea lui Stalin”, a scris el, „unde principalele lucruri sunt frica, atomizarea, supunerea și alte rele sociale”.

„Subiectul represiunilor [din epoca lui Stalin] este redus la tăcere în aceste zile”, a spus Zhulanova, „pentru că trăim din nou într-un stat criminal. Putin este complet un diavol. Sunt suficient de bătrân ca să fi trăit sub Stalin. M-am născut în 1942 în afara Stalingradului. Eram în clasa a patra când Stalin a murit în 1953. Acum văd că oamenii se tem din nou și preferă să tacă”.

Nouăzeci și cinci din cele 111 busturi, statui și monumente cunoscute ale lui Stalin care se află în prezent în Rusia au fost ridicate după ce Vladimir Putin a devenit președinte. „Memorialul ne murdărește istoria”, a spus el. „Ne obligă – o generație de învingători și moștenitorii învingătorilor – să ne justificăm istoria.”

„De câte ori se efectuează un atac deosebit de înfiorător împotriva orașelor ucrainene, când rachete cad asupra blocurilor de apartamente și un număr mare de oameni sunt uciși, oamenii din Rusia încep să aducă flori la monumente”, a spus Aleksandra Polivanova, lider al organizației pentru drepturile omului Memorial. „De obicei, îi aduc la monumentele [poeților ucraineni] Lesya Ukrainka sau Taras Shevchenko, dar destul de des duc flori la memoriale pentru victimele terorii sovietice.

„Adică”, a adăugat ea, „oamenii leagă în mod spontan crimele actualului guvern rus cu cele ale statului sovietic. Asistăm la un fel de etapă foarte importantă în înțelegerea terorii de stat sovietice”.

Manipularea de către Kremlin a imaginii lui Stalin și a moștenirii psihologice a experienței sovietice pentru poporul rus a evoluat de când Putin a devenit președinte în ultima zi a anului 1999, spun observatorii.

În primii ani, Stalin a fost promovat ca un „manager eficient” care a condus Uniunea Sovietică la victoria asupra Germaniei naziste. Imaginea sa a fost aproape întotdeauna legată de cel de-Al Doilea Război Mondial, apărând cu o frecvență tot mai mare pe bannere și afișe care ilustrează glorificarea de către guvernul Putin a rolului sovietic în război.

Ți-a plăcut articolul?

Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Source

3 COMENTARII

  1. I genuinely admire the way you write blogs. I bookmarked it and will return to it. Excellent post. Right now, I’m learning something difficult and completely new from websites with excellent articles or reviews.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here