Moșii de iarnă 2023. Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Morților

0
124

În această zi se pregătesc bucate care trebuie apoi duse la biserică și slujite, pentru ca apoi să fie împărțite pentru sufletele celor adormiți. Preoții se roagă împreună cu urmașii celor trecuți în neființă. Este timpul să ne aducem aminte de părinții, bunicii, străbunicii care nu mai sunt printre noi. Termenul “moş” este folosit pentru a-i numi pe înaintașii noștri.

Este prima sărbătoare din an dedicată celor adormiți și precede Lăsatul Secului de carne, înainte de intrarea în Postul Mare al Peștelui. Sâmbăta Moșilor de vară este a doua sărbătoare iar Sâmbăta Moșilor de toamnă este ultima, și are loc în preajma Sf. Dimitrie.

În ziua Moșilor de Iarnă se dă de pomană colaci și colivă, dar și mâncare gătită, piftie și fructe pentru sufletele celor trecuți la Domnul. Se fac astfel pachete cu mâncare, lumânări și chiar obiecte ori haine, care se împoart apoi săracilor. 

Pachetele sunt aduse la biserică, sâmbătă dimineața, împreună cu lumânare și prosop.

Se scrie un pomelnic cu numele celor adormiți care se dau preotului înaintea Sfintei Liturghii, împreună cu tămâie, cărbuni și un colac. Rudele celor trecuți în neființă merg apoi la cimitir pentru a face curat și a aprinde lumânări celor adormiți. 

Rugăciune pentru sufletele celor adormiți 

“Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”

Source