Motivul prăbușirii autostrăzii A10 în zona nodului rutier Alba Iulia Nord. Ce spun specialiștii VIDEO

7
148

Duminica, 19 Februarie 2023, ora 21:50

368 citiri

Specialiștii au prezentat cauza alunecării de teren înregistrată pe autostrada A10, în zona nodului rutier Alba Iulia Nord. Circulația rutieră în zonă este oprită de la 1 februarie 2023.

Potrivit unei expertize de specialitate realizată la solicitarea antreprenorului, compania italiană Pizzarotti, acumularea de apă „a condus la creșterea nivelului hidrostatic și a unei scurgeri transversale a apelor freatice spre exteriorul drumului amenajat, cauzată în principal de evenimente meteorice care au avut loc în lunile premergătoare apariției fisurii”. Consecința imediată a fost fisurarea autostrăzii pe o lungime de câteva zeci de metri.

„S-a redus sensibil rezistența terenului și micșorarea coeziunii, rezultând un coeficient de siguranță subunitar pentru stabilitatea generală. Regimul pluvial intens precum și modificările hidrogeologice au condus la schimbarea importantă a ipotezelor inițiale de calcul, în principal prin creșterea nivelului hidrostatic în acest amplasament”, se precizează în documentul menționat.

[embedded content]

Pentru consolidarea zonei afectate s-au prevăzut mai multe lucrări, respectiv:

– excavarea terenului și realizarea treptelor de înfrățire care să urmărească planul de alunecare;

– realizarea părții inferioare a taluzului din anrocamente care să formeze un element stabilizator fundat pe un masiv de beton (ranfort);

– umpluturi din piatră spartă sort de 0-63 mm, ranforsată cu geogrile, deasupra prismului specificat anterior și pereerea acestora pe zona debusarii drenurilor;

colectarea, dirijarea și evacuarea controlată a debitelor de apă pluvială, în afară lucrării propriu-zis.

În prezent, traficul este închis pe sensul de mers Sebeș-Turda, existând semnalizări rutiere cu mai bine de doi kilometri înainte. Circulația de pe acest sens de mers a fost preluată de bretelele 3 și 4 ale autostrăzii, se coboară pe breteaua 3 în sensul giratoriu, de unde se poate continua pe DN1 sau pe breteaua 4 și mai departe pe autostradă. Lucrările ar trebui finalizate până la începutul lunii martie.

Source

7 COMENTARII

  1. It is the best time to make some plans for the future and it’s time to be happy.
    I have read this post and if I could I wish to suggest you few
    interesting things or advice. Maybe you could write next articles referring to this article.

    I wish to read even more things about it! I saw similar here: Sklep internetowy

  2. I’ve been surfing on-line more than 3 hours these days, yet I never found any attention-grabbing article like yours. It’s pretty value enough for me. Personally, if all webmasters and bloggers made just right content material as you did, the internet can be much more useful than ever before!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here