Motivul prăbușirii autostrăzii A10 în zona nodului rutier Alba Iulia Nord. Ce spun specialiștii VIDEO

0
58

Duminica, 19 Februarie 2023, ora 21:50

368 citiri

Specialiștii au prezentat cauza alunecării de teren înregistrată pe autostrada A10, în zona nodului rutier Alba Iulia Nord. Circulația rutieră în zonă este oprită de la 1 februarie 2023.

Potrivit unei expertize de specialitate realizată la solicitarea antreprenorului, compania italiană Pizzarotti, acumularea de apă „a condus la creșterea nivelului hidrostatic și a unei scurgeri transversale a apelor freatice spre exteriorul drumului amenajat, cauzată în principal de evenimente meteorice care au avut loc în lunile premergătoare apariției fisurii”. Consecința imediată a fost fisurarea autostrăzii pe o lungime de câteva zeci de metri.

„S-a redus sensibil rezistența terenului și micșorarea coeziunii, rezultând un coeficient de siguranță subunitar pentru stabilitatea generală. Regimul pluvial intens precum și modificările hidrogeologice au condus la schimbarea importantă a ipotezelor inițiale de calcul, în principal prin creșterea nivelului hidrostatic în acest amplasament”, se precizează în documentul menționat.

[embedded content]

Pentru consolidarea zonei afectate s-au prevăzut mai multe lucrări, respectiv:

– excavarea terenului și realizarea treptelor de înfrățire care să urmărească planul de alunecare;

– realizarea părții inferioare a taluzului din anrocamente care să formeze un element stabilizator fundat pe un masiv de beton (ranfort);

– umpluturi din piatră spartă sort de 0-63 mm, ranforsată cu geogrile, deasupra prismului specificat anterior și pereerea acestora pe zona debusarii drenurilor;

colectarea, dirijarea și evacuarea controlată a debitelor de apă pluvială, în afară lucrării propriu-zis.

În prezent, traficul este închis pe sensul de mers Sebeș-Turda, existând semnalizări rutiere cu mai bine de doi kilometri înainte. Circulația de pe acest sens de mers a fost preluată de bretelele 3 și 4 ale autostrăzii, se coboară pe breteaua 3 în sensul giratoriu, de unde se poate continua pe DN1 sau pe breteaua 4 și mai departe pe autostradă. Lucrările ar trebui finalizate până la începutul lunii martie.

Source

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here