O cometă vizibilă odată la 50.000 de ani se apropie de Pământ

0
52

Cometa se numește C/2022 E3 (ZTF), după numele Zwicky Transient Facility, care a observat-o pentru prima dată trecând pe lângă Jupiter în luna martie a anului trecut.

După ce a călătorit prin zonele înghețate ale sistemului nostru solar, cometa se va apropia cel mai mult de Soare pe 12 ianuarie și va trece cel mai aproape de Pământ pe 1 februarie.

Va fi ușor de observat cu binoclul și probabil chiar și cu ochiul liber, cu condiția ca cerul să nu fie prea luminat de luminile orașului sau de Lună.

Cometa “va fi cea mai strălucitoare atunci când va fi cel mai aproape de Pământ”, a declarat pentru AFP Thomas Prince, profesor de fizică la California Institute of Technology, care lucrează la Zwicky Transient Facility.

Compusă din gheață și praf și emițând o aură verzuie, cometa are un diametru de aproximativ un kilometru, a declarat Nicolas Biver, astrofizician la Observatorul din Paris.

Acest lucru o face semnificativ mai mică decât NEOWISE, ultima cometă vizibilă cu ochiul liber, care a trecut pe lângă Pământ în martie 2020, și Hale-Bopp, care a trecut pe lângă Terra în 1997, cu un diametru de aproximativ 60 de kilometri.

Dar cea mai nouă vizită va veni mai aproape de Pământ, ceea ce “ar putea compensa faptul că nu este foarte mare”, a declarat Biver.

În timp ce cometa va fi cea mai strălucitoare când va trece pe lângă Pământ la începutul lunii februarie, o lună plină ar putea face dificilă observarea ei.

Pentru emisfera nordică, Biver a sugerat ultima săptămână din ianuarie, când cometa trece între constelațiile Ursa Minor și Ursa Major.

Ultima dată când cometa a trecut pe lângă Pământ a fost în timpul Paleoliticului Superior, când oamenii de Neanderthal încă mai cutreierau Pământul.

Prince a declarat că următoarea vizită a cometei în interiorul Sistemului Solar este așteptată peste încă 50.000 de ani.

Dar Biver a spus că există posibilitatea ca după această vizită cometa să fie “expulzată definitiv din Sistemul Solar”.

Source</a