Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) solicită tuturor partidelor politice parlamentare responsabile încheierea unui pact pentru implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență, anunță un comunicat.
AOAR solicită de urgență explicitarea circuitului financiar și clarificarea utilizării resurselor ce vor fi obținute din prefinanțare, asumarea publică a calendarului de reforme și investiții din PNRR și implementarea riguroasă a acestora.
Asociația spune că oficialii statului au mai puțin de 5 ani, până în august 2026, pentru a reforma o țară, a investi masiv și a recupera decalaje de dezvoltare importante, cu un calendar ce nu permite nicio amânare: 1 săptămână până la aprobarea finală a PNRR în Consiliu (28 oct – 1 noiembrie 2021); aproximativ 1 lună până la transmitera cererii și intrarea în țară a prefinanțării în valoare de 3.8 miliarde de euro (noiembrie 2021); 2 luni pentru a îndeplini 21 de jaloane (31 decembrie 2021); 8 luni pentru a aproba 20 de legi în Parlament (30 iunie 2022); 11 luni pentru a obține 6 miliarde de euro (30 septembrie 2022); 3 ani până la alegerile viitoare, pentru a obține 19.5 miliarde de euro (30 septembrie 2024).
„Ne lipsesc însă o parte dintre pilonii fundamentali pentru PNRR și nu avem sistemul de management, audit, control și procedurile aferente aprobate, sistemul IT implementat, structuri de monitorizare si de coordonare funcționale, structuri dedicate în fiecare minister responsabil de reforme și investiții, și nici OUG-uri pentru operaționalizarea PNRR.
Avem însă un plan de reforma și investiții finanțat, cu termene clare, asumat în relația cu Comisia Europeană și la care România s-a angajat.
Este necesar, deci, un plan rapid de implementare și un angajament ferm pentru punerea in aplicare a reformelor, finalizarea investițiilor și decontarea acestora.
Acest lucru nu se poate întâmpla în lipsa unui Guvern responsabil și a unui acord politic pentru susținerea unui program de guvernare centrat pe implementarea PNRR in Parlament”, arată asociația.
Majoritatea românilor vor să muncească de la birou, doar 10% dorind să lucreze exclusiv de acasă. După 18 ani de restricții din cauza pandemiei de COVID-19, oamenii asociază revenirea la locul de muncă cu…
Creditul guvernamental a crescut în luna septembrie 2021 cu 1,4% față de luna august 2021, până la 162,675 miliarde lei. În raport cu septembrie 2020, acesta a crescut cu 21,2 la sută (14,0 la sută în termeni…
Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) solicită tuturor partidelor politice parlamentare responsabile încheierea unui pact pentru implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență, anunță un…
Circa 32% dintre angajaţii din România nu sunt mulţumiţi de salariul actual, Totodată, 49% nu au curajul să ceară mărirea veniturilor lunare, conform unui studiu realizat de agenţia de recrutare Hays…
Importurile de gaze au crescut cu 56% în primele opt luni ale anului, față de aceeași perioadă din 2020, ceea ce înseamnă 1,908 milioane de tone echivalent petrol (tep), față de 684.600 tep anterior, arată…
Majoritatea dintre noi suntem înscriși în sistemul public de pensii, pentru care cotizăm atâta timp cât suntem angajați. Adică pentru a avea o pensie de stat și pentru care plătim din salariu contribuții la si…
La 13 ani de la constituire, piața pensiilor private a ajuns să reprezinte cea mai importantă componentă a pieței financiare nebancare, din perspectiva valorii activelor totale înregistrate de fondurile de pensii…
Semnarea actului individual de aderare la un fond de pensii administrat privat necesită un mare nivel de atenție. Actul de aderare este încheiat cu administratorul fondului ales şi trebuie semnat atât de…
Industria de automobile intră sub spectrul unei noi restricții de producție din cauza lipsei magneziului. China, care asigură 90 la sută din producția mondială a acestui metal, și-a redus drastic livrările, în…
Peste 908,6 milioane de lei din capitalizare a pierdut Bursa de Valori Bucureşti (BVB) săptămâna trecută, adică 0,41%. Tranzacţiile cu acţiuni au scăzut cu 12,16%. Capitalizarea bursieră se situează…
Arieratele bugetului general consolidat au scăzut cu 13,75% în luna august 2021, raportat la perioada anterioară, ajungând la 232,62 milioane de lei, arată datele Miinisterului Finanțelor. Datoriile ajunse…
Preţul a devenit un factor mai important în procesul de achiziţie, promoţiile şi mărcile private câştigă teren. Acest comportament de consum e tipic în perioadele de criză economică, când unii oameni îşi…
BNR schimbă condiţiile de creditare. Avansul creşte de la 15% la 25% pentru creditele de investiţii imobiliare în lei, la 35% pentru cele în euro şi la 50% pentru cele în alte valute. Se modifică şi calculul…