Vineri, 01 Martie 2024, ora 08:09
56 citiri
Toate planurile sau declaraţiile privind o eventuală desfăşurare de trupe europene în Ucraina sunt în contradicţie directă cu deciziile NATO în vigoare, a declarat ministrul ungar Péter Szijjártó, potrivit unui comunicat emis de Ministerul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, conform MTI.
În cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său din Ciad, Mahamat Saleh Annadif, ministrul a fost întrebat despre recenta declaraţie a preşedintelui francez Emmanuel Macron, în care acesta nu a exclus trimiterea de militari occidentali în Ucraina. Ca răspuns, ministrul a calificat ca fiind extrem de periculoase declaraţiile care riscă o escaladare a situaţiei.
„Aceasta pentru că situaţia este tensionată, iar într-o asemenea situaţie cuvintele şi declaraţiile au o greutate mult mai mare decât dacă ar fi fost făcute într-un context paşnic”, a argumentat el.
„Prin urmare, este foarte important să fim fermi şi clari în poziţia noastră. Ungaria nu este dispusă să trimită trupe în Ucraina sub niciun pretext şi nu va furniza arme nici de acum înainte”, a avertizat ministrul.
În continuare, el a declarat: este oarecum liniştitor faptul că mai mulţi lideri europeni au precizat şi ei că nu vor trimite trupe în Ucraina, ceea ce, de altfel, ar fi în contradicţie directă cu decizia NATO în vigoare.
„La Roma, am avut discuţii cu ministrul italian de externe, care mi-a spus clar şi el că nici Italia nu este dispusă pentru a trimită trupe, a susţinut Péter Szijjártó.
Alianţa nord-atlantică a declarat în urmă cu doi ani că nu este o parte beligerantă şi că trebuie făcut totul pentru a evita o confruntare directă cu Rusia, a reamintit el.
„Aceasta este o decizie NATO în vigoare, care a fost luată cu acordul tuturor membrilor NATO. Această decizie nu numai că nu a fost abrogată, nici măcar nu am discutat despre o eventuală modificare a ei”, a subliniat ministrul.
„Aşadar, toate planurile sau declaraţiile privind o eventuală desfăşurare de trupe europene în Ucraina sunt în contradicţie directă cu deciziile NATO în vigoare”, a precizat Péter Szijjártó.
Parlamentul Ungariei a ratificat aderarea la NATO a Suediei, după o așteptare mai mare de un an și jumătate. Ezitarea arată cât de tare și-a izolat țara Viktor Orban.
Aderarea la NATO a…
Este ingrijorator cat de grava poate fi situatia in Ucraina si cat de usor se poate escalada. Sunt pe deplin de acord cu pozitia ferma a ministrului Szijjarto de a nu trimite trupe sau aprovizionare militara catre Ucraina, in conformitate cu deciziile NATO in vigoare. Este ingrijorator si faptul ca liderii europeni inca nu sunt uniti in pozitia de a nu trimite trupe in aceasta regiune tensionata, dar sper ca toate tarile membre vor respecta decizia Aliantei Nord-Atlantice de a evita orice confruntare directa cu Rusia. Este remarcabil faptul ca Ungaria se aliniaza la pozitia si decizia NATO, chiar daca a fost izolata de unele tari europene din cauza liderului sau. Suedia ar trebui sa fie la fel de responsabila si sa se gandeasca de doua ori inainte sa ia orice decizie care poate afecta negativ situatia deja tensionata din zona.