ONU "aproape sigur" va vizita centrala nucleară Zaporojie la începutul săptămânii viitoare – raport

0
140

Surse au declarat pentru Wall Street Journal că este “aproape sigur” că o misiune a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) va vizita centrala la începutul săptămânii viitoare, deși detaliile sunt încă în curs de finalizare.

Se făceau “pregătiri frenetice” după un progres în negocierile privind accesul, a declarat pentru ziar o persoană familiarizată cu acest subiect.

Echipa AIEA ar putea aduce la centrală piese de schimb, dispozitive de monitorizare a radiațiilor și alte materiale vitale, după ce aceasta a fost deconectată pentru prima dată în istorie.

Această decizie vine la o zi după ce șeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat că organismul de supraveghere a fost “foarte, foarte aproape” de a putea merge la centrala nucleară Zaporojie, aflată sub control rusesc.

WSJ relatează că opoziția Rusiei față de vizita AIEA s-ar fi domolit, permițându-i lui Grossi să conducă o delegație care se va deplasa la centrală pe teritoriul ucrainean și va petrece cel puțin o noapte acolo.

Misiunea va încerca să evalueze siguranța centralei și să abordeze orice probleme de securitate care au apărut în timpul luptelor.

(sursa: Mediafax)

Source