Orașul din România care a preluat, în 2023, titlul de ”Capitală Europeană a Culturii”. Mesajul Comisiei Europene

0
110

Vineri, 06 Ianuarie 2023, ora 17:59

355 citiri

Reprezentanţa Comisiei Europene în România a transmis că în 2023, alături de Elefsina (Grecia) şi Veszprém (Ungaria), Timişoara a preluat prestigiosul titlu de Capitală Europeană a Culturii.

”În 2023, alături de Elefsina (Grecia) şi Veszprém (Ungaria), Timişoara (România) a preluat prestigiosul titlu de Capitală Europeană a Culturii. Acestea se alătură celor peste 60 de oraşe selectate în anii precedenţi, atât din întreaga UE, cât şi din afara acesteia”, anunţă Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

Astfel, pe parcursul anului 2023, noile Capitale Europene ale Culturii vor celebra deţinerea acestui titlu prin evenimente, expoziţii şi spectacole.

Pentru a marca această ocazie, pe 9 ianuarie, vicepreşedintele Margaritis Schinas va participa la un eveniment de predare a titlului la Muzeul Acropole din Atena, în cadrul căruia se va citi o declaraţie scrisă de comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, Mariya Gabriel.

Evenimentul va constitui, de asemenea, o ocazie de a trece în revistă anul care a trecut şi de a sărbători capitalele culturii din 2022, Esch-sur-Alzette (Luxemburg), Kaunas (Lituania) şi Novi Sad (Serbia).

”Prin titlul de Capitală Europeană a Culturii se demonstrează bogăţia şi diversitatea culturilor din Europa, se stimulează turismul durabil şi se promovează dezvoltarea oraşelor prin cultură. De asemenea, titlul are un impact social şi economic pozitiv pe termen lung atât pentru oraşe, cât şi pentru regiunile învecinate. Pentru a fi selectate, oraşele au trebuit să elaboreze un program cultural cu o puternică dimensiune europeană, care să promoveze implicarea activă a locuitorilor şi a comunităţilor lor”, mai arată Reprezentanţa Comisiei.

Câteva curiozități despre Timișoara:

– în prezent, orașul are 3 teatre de stat în trei limbi diferite

– în anul 1771, în Timișoara a fost tipărit primul ziar în limba germană din Europa Centrală și de Sud-Est

– în anul 1884, Timişoara a devenit primul oraș din Europa continentală cu iluminare stradală electrică.

Din România, această titulatură a mai fost deținută de Sibiu, care a devenit Capitală Europeană a Culturii în aceeași zi în care țara adera la Uniunea Europeană (1 ianuare 2007), mai amintește Comisia Europeană.

Citește și:

Source

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here