ORIGINEA COVID-19 Biden doreşte un raport al serviciilor de informaţii în termen de 90 de zile

0
203

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a îndemnat miercuri serviciile americane de informaţii “să îşi dubleze eforturile” pentru a explica originea COVID-19 şi a cerut un raport în termen de 90 de zile, notează AFP, citat de Agerpres.

Mult timp respinsă de majoritatea experţilor, teoria unui accident de laborator la Wuhan, în China, a revenit în forţă în ultimele săptămâni în dezbaterile din SUA.

Joe Biden a reamintit că activitatea serviciilor americane de informaţii americane, care se concentrează pe două ipoteze – originalul animală sau scurgerea dintr-un laborator -, nu au permis până în prezent să se ajungă la “o concluzie definitivă”.

“Statele Unite vor continua să colaboreze cu partenerii săi din întreaga lume pentru a face presiuni asupra Chinei cu scopul ca să participe la o anchetă internaţională completă, transparentă şi bazată pe dovezi”, a adăugat preşedintele SUA, deplângând atitudinea Beijingului cu privire la această problemă.

Cu câteva ore înainte de publicarea comunicatului de presă al preşedintelui Joe Biden, Beijingul a acuzat miercuri Washingtonul că difuzează teorii ale “conspiraţiei” despre originile pandemiei.

China a combătut întotdeauna cu înverşunare teoria conform căreia COVID-19 ar fi putut scăpa dintr-un laborator al său, în special de la Institutul de Virusologie din Wuhan, arătat cu degetul de fosta administraţie Trump.

În această săptămână, un articol din Wall Street Journal (WSJ) a reaprins speculaţiile în Statele Unite, în timp ce apelurile în favoarea unei anchete mai aprofundate se înmulţesc, inclusiv în cadrul comunităţii ştiinţifice.

După o vizită de patru săptămâni la Wuhan la începutul acestui an, un studiu comun realizat de experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi chinezi a apreciat în martie “extrem de puţin probabil” un accident de laborator.

Primele cazuri de COVID-19 au fost identificate la sfârşitul anului 2019 la Wuhan, înainte ca virusul să se răspândească pe tot globul şi să ucidă aproximativ 3,5 milioane de persoane, mai scrie AFP.

https://www.bursa.ro/_rss

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here